Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Σημαντικά ακίνητα, διαγωνιστικές διαδικασίες σε εξέλιξη ή projects που αναμένεται να βγούνε προσεχώς προς αξιοποίησης, με όποιο μοντέλο τελικά επιλεγεί, βρίσκονται στο real estate πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ, όπως προκύπτει και από το αναθεωρημένο (τον Ιούνιο) Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης (Αsset Development Plan, ADP) που πρόσφατα έλαβε την κυβερνητική έγκριση.

Για παράδειγμα, γίνεται αναφορά στο Ολυμπιακό Κέντρο Μαρκόπουλου (αξιοποιήσιμα 595 από τα 1.000 περίπου στρέμματα), όπου στα επόμενα βήματα προβλέπονταν η έγκριση Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ, η υποβολή του φακέλου στο Ελεγκτικό Συνέδριο για το κλείσιμο της συναλλαγής και το οικονομικό κλείσιμο στο δ’ τρίμηνο 2023.

Αναφορικά με την πώληση 42 ακινήτων μέσω ηλεκτρονικής δημοπρασίας, η δημοπρασία περιλαμβάνει ακίνητα σε Κρήτη και Θεσσαλονίκη. Η προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών και εγγράφων της Α’ Φάσης του Διαγωνισμού έχει οριστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου 2023. Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, με σύμβουλο την ΕΤΑΔ, αφορούν τα εξής ακίνητα: 3 παραθαλάσσια γεωτεμάχια στη «Λίμνη Λουρίδι», περιοχή Κουτσουνάρι, του Δήμου Ιεράπετρας στην Κρήτη, 10 οικόπεδα στους Νέους Επιβάτες του Δήμου Θερμαϊκού της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, 7 οικόπεδα στο Άνω Σχολάρι του Δήμου Θέρμης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, 4 οικόπεδα στον Τρίλοφο του Δήμου Θέρμης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, 8 οικόπεδα στην Καρδία του Δήμου Θέρμης της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, 10 οικόπεδα στην Νέα Αγχίαλο του Δήμου Χαλκηδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Σε σχέση με τους πρώην εργοταξιακούς χώρους έργου ζεύξης Ρίου – Αντιρρίου, αναμένονταν η υποβολή φακέλου του διαγωνισμού στο Ε.Σ. για προσυμβατικό έλεγχο με στόχο την έγκριση της σύμβασης πώλησης των 4 όμορων ακινήτων.

Οσον αφορά στο ακίνητο στη θέση Βερβερόντα στο Πόρτο Χέλι, έκτασης 627 στρεμμάτων, έχει προκηρυχθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός και αναμένεται η υποβολή προσφορών στις 24 Οκτωβρίου.

Σε σχέση με την ακτή και κάμπινγκ Αγίας Τριάδας, η έναρξη της διαδικασίας πώλησης του ακινήτου έκτασης 126,6 στρεμμάτων με 600 μέτρα παραλιακού μετώπου εκτιμάται για το τέλος του έτους 2023.

Για το έκτασης 27 στρεμμάτων ακίνητο στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής αναμένεται το κλείσιμο της συναλλαγής μέχρι το τέλος του έτους.

Αναφορικά με το πρώην ακίνητο ΕΟΜΜΕΧ, στις οδούς Κορυζή και Θράκης στον Ταύρο (Δήμος Ταύρου- Μοσχάτου), επιτεύχθηκε η έγκριση της πώλησης από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε ολλανδικό σχήμα ενώ αναμένεται το κλείσιμο της συναλλαγής μέσα στο α’ τρίμηνο του 2024.

Σε σχέση με το ακίνητο «Ακτή και κάμπινγκ Ποσειδίου Κασσάνδρας» (αξιοποιήσιμη έκταση τα 140 στρέμματα), αναφέρεται ότι στα επόμενα βήματα είναι η δημόσια διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), ενώ προβλέπεται η έναρξη του διαγωνισμού αξιοποίησης εντός του α’ εξαμήνου 2024.

Για το Ακίνητο Φυλακών Κασσάνδρας αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού στο τέλος 2023. Για την τρέχουσα κατάσταση γίνεται αναφορά σε premarketing, διαδικασία ολοκλήρωσης νομικού και τεχνικού ελέγχου κ.α.

Για το Ακίνητο Ιαματικής Πηγής Καμένων Βούρλων – Λουτρόπολης, έκτασης 468 στρεμμάτων (περιλαμβάνει το ξενοδοχείο «Γαλήνη» και άλλα κτίσματα), αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο και η μεταβίβασή του στον προτιμητέο επενδυτή (όμιλος Μήτση) το προσεχές διάστημα, σύμφωνα με το πλάνο.

Οσον αφορά στο Ακίνητο κάμπινγκ Καμένων Βούρλων (Κονιαβίτη), έκτασης 800 στρεμμάτων (αξιοποιήσιμα τα 580) που βρίσκεται στα Καμένα Βούρλα, αναμένεται η έγκριση Προεδρικού Διατάγματος από το ΣτΕ και η υποβολή προσφορών στις 28/09.

Για το Ακίνητο Ιαματικής Πηγής Θερμοπυλών, έκτασης 785 στρεμμάτων (αξιοποιήσιμα είναι τα 115 στρέμματα), με υδροθεραπευτικές και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις (εγκαταλελειμμένες) αναμένονται η έγκριση σχεδίου ΠΔ από το ΣτΕ, η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος και να εκκινήσει η διαδικασία αξιοποίησης το α’ τρίμηνο του 2024.

Σε σχέση με το Ακίνητο Ιαματικής Πηγής Υπάτης, με έκταση 700 στρέμματα και δομημένη επιφάνεια 8.100 τ.μ. (ξενοδοχεία εκτός λειτουργίας, καταστήματα κ.α., υδροθεραπευτήριο με 100 λουτήρες και εξωτερική πισίνα) γίνεται ή αναμένεται διερεύνηση αξιοποίησής του μέσω του ΕΣΧΑΔΑ, εκπόνηση ΕΣΧΑΔΑ, δημόσια διαβούλευση ΣΜΠΕ, ενώ η διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται για το τέλος του 2024.