Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ, θυγατρική Ομίλου Fourlis, διευρύνει το μετοχολόγιό της με την είσοδο στην εταιρεία του Latsco Family Office, όχημα με το οποίο δραστηριοποιείται επιχειρηματικά η Μαριάννα Λάτση.

Η Trade Estates στο μεταξύ προετοιμάζεται για την εισαγωγή στο ΧΑΑ, μέσω δημόσιας προσφοράς, διαδικασία που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα. Το σχετικό ενημερωτικό δελτίο έχει κατατεθεί και αναμένεται η έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Το Latsco εξαγόρασε το 4,2% του μετοχικού κεφαλαίου της Trade Estates έναντι 8 εκατ. ευρώ, ποσό που παραπέμπει σε μια συνολική αποτίμηση της αξίας της θυγατρικής του Ομίλου Fourlis, περί τα 190 εκατ. ευρώ. Είθισται οι πράξεις αυτές να γίνονται με discount (έκπτωση) ως εκ τούτου με ενδιαφέρον αναμένεται η αποτίμηση με βάση την οποία η εν λόγω ΑΕΕΑΠ θα μπει στο ΧΑΑ.

Το υπόλοιπο μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates ανήκει κατά 83,9% στον Όμιλο Fourlis και κατά 11,9% στην Autohellas του Ομίλου Βασιλάκη.

Με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία (τέλος πρώτου εξαμήνου) η Μικτή Εύλογη Αξία των Επενδύσεων σε ακίνητα της Trade Estates ήταν 329,9 εκατ. ευρώ αυξημένη 12,5%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με τη διοίκησή της σε βάθος τετραετίας, διαθέτει εξασφαλισμένες αναπτύξεις που θα αυξήσουν την αξία του χαρτοφυλακίου επενδυτικών ακινήτων της στο ποσό των 500 εκατ. έως το 2027 και παράλληλα αξιολογούνται νέα έργα που έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν την αξία χαρτοφυλακίου στο επίπεδο των 700 εκατ. ευρώ.

Μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που πιθανότατα θα περιέλθουν στην κατοχή της είναι το εμπορικό κέντρο Smart Park, συνολικής επιφανείας 53.000 τ.μ. καθώς όπως έχει ανακοινωθεί η ΑΕΕΑΠ βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με την Reds του Ομίλου Ελλάκτωρ για την εξαγορά του.

Η Trade Estates εστιάζει αποκλειστικά στον τομέα των εμπορικών πάρκων και logistic centers, με το χαρτοφυλάκιό της να αριθμεί σήμερα 13 ακίνητα (11 στην Ελλάδα, 1 στη Σόφια Βουλγαρίας και 1 στη Λευκωσία Κύπρου).