Περιβάλλον ανόδου των τιμών διαμορφώνονται στη αγορά μετά την καταστροφή δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων του Θεσσαλικού κάμπου με τα οπωροκηπευτικά να έχουν το πρώτο λόγο. Ακόμη προετοιμάζουν το έδαφος για τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως και στο κρέας.

Οι έμποροι των λαϊκών αγορών διστάζουν να βάλουν προϊόντα προς πώληση με τιμές μιάμιση και δυο φορές υψηλότερες σε σχέση με αυτές που είχαν πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες διότι οι αγοραστές θα στραφούν σε άλλα προϊόντα με πιο προσιτές τιμές.

Την ίδια στιγμή τα επιτελεία της γαλακτοβιομηχανίας θεωρούν ότι είναι πολύ πρόωρο να εκτιμήσουν την πορεία των τιμών μετά τη βίαιη αποχώρηση των κτηνοτρόφων του θεσσαλικού κάμπου από την παραγωγική διαδικασία.

Η συμμετοχή του κάμπου στη συγκομιδή γάλακτος ανέρχεται στο 30%.

Πρόκειται για σημαντική συμμετοχή και η απουσία της θα φανεί τους επόμενους μήνες. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος γαλακτοβιομηχανίας όταν ρωτήθηκε αν δικαιολογούνται ανατιμήσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων είπε ότι η αγορά θα αφομοιώσει τα νέα δεδομένα μετά από δύο και τρεις μήνες, συμπληρώνοντας ότι οι νέες συνθήκες θα διαφανούν από το νέο έτος.

Οι γαλακτοβιομηχανίες έχουν αποθέματα σε πρώτη ύλη για τα προϊόντα τους άρα οι ανάγκες σε γάλα για την παρασκευή φέτας θα εμφανιστούν από τη νέα χρονιά διότι η φέτα θέλει δύο μήνες ωρίμανσης. Καμία βιομηχανία στην παρούσα φάση δεν μπορεί να δικαιολογήσει άνοδο των τιμών στο συγκεκριμένο προϊόν.

Θεωρεί ότι οι συζητήσεις για ανατιμήσεις εξαιτίας της φονικής πλημμύρας στο θεσσαλικό κάμπο δεν δικαιολογούνται διότι όποια βιομηχανία προχωρήσει θα χτυπηθεί από τν ανταγωνισμό, όταν μάλιστα οι καταναλωτές βιώνουν ένα ράλι ανατιμήσεων από άλλους συντελεστές που έχουν ανεβάσει τις λιανικές τιμές των προϊόντων σε αρκετά υψηλά επίπεδα.

Οι καταναλωτές από η τη φύση στρέφονται σε πιο φθηνά προϊόντα όταν οι τιμές των προϊόντων της πρώτης προτίμησης τους έχουν αυξηθεί σημαντικά και δεν μπορεί να τα υποστηρίξει.

Την ίδια στιγμή οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να παρακολουθεί τις εξελίξεις από το κοντά. Η εφαρμογή του πλαφόν στα εμφιαλωμένα νερά μέχρι τις 10 Οκτωβρίου το οποίο αν παραστεί ανάγκη μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες κατηγορίες προϊόντων.

Νίκος Θεοδωρόπουλος