ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
του Θοδωρή Καραουλάνη
Σε μεγάλη πίεση βρίσκεται το τελευταίο διήμερο η αγορά καθώς το πολυδιαφισμένο taxisnet παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα, λειτουργεί με διακοπές και προβλήματα κάποιες ώρες και είναι μη διαθέσιμο για τους περισσότερους χρήστες για κάποιες άλλες ώρες.
Τα σοβαρά προβλήματα ξεκίνησαν από νωρίς το μεσημέρι της Τρίτης 29/8 και γενικεύτηκαν το απόγευμα – βράδυ της ίδιας ημέρας. Σήμερα Τετάρτη 30/8, παραμονή της λήξης δεκάδων προθεσμιών φορολογικών υποχρεώσεων (και λήξης ορισμένων επιχειρηματικών – μισθωτικών) το πρόβλημα μη διαθεσιμότητας των υπηρεσιών του taxisnet έχει κορυφωθεί, καθώς το σύστημα δεν βρίσκεται για τους περισσότερους χρήστες σε λειτουργία, καθώς λαμβάνουν συνεχώς μηνύματα λαθών και αδυναμίας πρόσβασης.
Τέτοια μηνύματα είναι το γνωστό Error 500 – Internal Server Error (όταν είσαι συνδεδεμένος σε κάποιες υπηρεσίες και προσπαθείς να πας σε επόμενη ενότητα – οθόνη καταχώρισης) αλλά και αδυναμίας σύνδεσης στις υπηρεσίες, όπως τα παρακάτω που προέρχονται από κοινότητες λογιστών και αναγνώστες του economix:
Οι λογιστές είναι στα κάγγελα ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που περίμεναν να ολοκληρώσουν τις δηλώσεις τους.
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι τα προβλήματα οφείλονται στην υπερσυγκέντρωση των προθεσμιών Ιουλίου και Αυγούστου σε αυτές τις τρεις τελευταίες ημέρες του μήνα όταν οι περισσότεροι δεν έκαναν χρήση του Αυγούστου λόγω διακοπών και θέλησαν να μπουν όλοι μαζί αυτήν την εβδομάδα.
Σημειώνεται ωστόσο ότι προβλήματα λειτουργίας έχουν όχι μόνο οι εφαρμογές ΦΠΑ (εταιρειών) εισοδήματος (όλων) κλπ, που λήγουν οι προθεσμίες, αλλά ακόμη και υπηρεσίες που δεν έχουν προθεσμίες όπως οι δηλώσεις ακινήτων και, κυρίως, το mydata, που χρησιμοποιούν καθημερινά όλοι.
Από ΑΑΔΕ και ΥΠΟΙΚ επιμένουν ότι δεν υπάρχει λόγος παράτασης, δημιουργώντας ακόμη περισσότερο άγχος στην αγορά. Κανείς δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα προβλήματα του κράτους αν δεν καταφέρει κάποιος να υποβάλλει δηλώσεις λόγω τεχνικών προβλημάτων. Και αυτό εκνευρίζει ακόμη περισσότερο.
Όπως έχει αναδείξει το economix.gr, η αβελτηρία ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ με τα προβλήματα του taxisnet και του mydata ήδη έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην κυβέρνηση, αλλά αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με ταυτόχορνο πρόβλημα σε ΦΠΑ-δηλώσεις-mydata είναι άνω ποταμών, μας λένε. Ακόμη και στις 2 ή 3 τη νύχτα τα συστήματα δεν ήταν διαθέσιμα για πολλούς.
Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έχει δηλώσει πολλές φορές και με πολλούς τρόπους και διατύπώσεις ότι «ο Χατζηδάκης δεν δίνει παρατάσεις», τόσο από τη θητεία του στο ΥΠΕΝ όσο και στο Υπουργείο Εργασίας. Ειδικά δε στις αρχές Ιουλίου, με το που ανέλαβε «Τ΄σαρος της Οικονομίας» έλεγε ότι δεν θα δώσει παρατάσεις αλλά με βαριά καρδιά τελικά έκανε στροφή 180 μοιρών, υπό το βάρος 1.5 εκατομμυρίου δηλώσεων εισοδήματος που δεν είχαν υποβληθεί. Τώρα που οι δηλώσεις που εκκρεμούν είναι μόνο 200 χιλιάδες μάλλον νιώθει πιο άνετα να τηρήσει σκληρή στάση, αλλά εναντίον του λειτουργεί το γεγονός ότι τα προβλήματα αφορούν πλέον ολόκληρο το taxinet και πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων που ήδη… βρίζουν!
Σε κάθε περίπτωση έμπειροι παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ θα προσπαθήσουν να φάνε και τη σημαρινή μέρα, χωρίς να βγει στη δημοσιότητα το μεγάλο πρόβλημα που ήδη υπάρχει και να αποφασίσουν τί θα κάνουν αύριο Τετάρτη 31/8, τελευταία ημέρα, αφού περάσει και η τρίτη μεσημβρινή που έχει τεθεί ως καταληκτική ώρα υποβολής δηλώσεων.
Άλλωστε, λένε στην αγορά, ορισμένοι καρεκλοκένταυροι (πολιτικοί και γραφειοκράτες) αρέσκονται στις λουδοβίκειες αναλύσεις του τύπου «ας μην άφηναν τις υποχρέωσεις για τις τελευταίες ημέρες», ως άλλες Μαρίες Αντουανέττες, χωρίς να έχουν καμία γνώση και επαφή με την πραγματική κατάσταση στην οικονομία.
Σημειώνεται ότι η ευθύνη για τα προβλήματα μοιράζεται μεταξύ ΥΠΟΙΚ και ΑΑΔΕ αλλά και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που έχει πλέον την αρμοδιότητα των υπολογιστικών συστημάτων και της ΓΓΠΣ.