Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

της Τέτης Ηγουμενίδη

Οκτώβριο με Νοέμβριο εκτιμάται πως θα λάβει η Intrakat το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ΕΑ) για την εξαγορά της θυγατρικής της Ελλάκτωρ για τις κατασκευές, Άκτωρ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιο θα είναι το οριστικό σχήμα λειτουργίας του ομίλου Intrakat έπειτα από την σημαντική αυτή εξαγορά. Intrakat και Άκτωρ μαζί θα δημιουργήσουν τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστικό πόλο στη χώρα με ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων της τάξεως των 4,9 δις. ευρώ και κυρίως με δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης.

Στο μεταξύ έχει παρέλθει ένας χρόνος από τη στιγμή που εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Intrakat η εταιρεία Winex Investments, συμφερόντων Δημήτρη Μπάκου, Ιωάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου, με την κεφαλαιοποίησή της από 143 εκατ. ευρώ πέρσι τον Ιούλιο να έχει πολλαπλασιαστεί, διαμορφούμενη στα 507 εκατ. ευρώ.

Η Intrakat έχει αναλάβει σημαντικά έργα όπως η συμμετοχή της στην κοινοπραξία στο ΣΔΙΤ για τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη και το ΣΔΙΤ του ΒΟΑΚ (Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης). Στο χαρτοφυλάκιό της έχουν περιέλθει επίσης δύο σημαντικά ΣΔΙΤ (οι φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Κρήτης με κόστος 255 εκατ. ευρώ και το νέο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Υποδομών με κόστος 139,6 εκατ. ευρώ) που αναμένεται να εξελιχθούν το επόμενο διάστημα, ενώ έχει υπογράψει συμφωνία με την εταιρεία Ecomar Storage Solutions FZE, με έδρα στη Φουτζέιρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για την εκτέλεση του έργου Ecomar Phase 3 Terminal Project,  προϋπολογισμού 357 εκατ. (πρόκειται για φίλια εταιρεία καθώς ανήκει στους βασικούς μετόχους της).

Στα εμβληματικά ιδιωτικά έργα που έχει αναλάβει η Intrakat περιλαμβάνεται ο οικιστικός πύργος, Riviera Tower, στο Ελληνικό (συνολικού προϋπολογισμού 350 εκατ. με το ποσό που της αναλογεί και προσθέτει στο ανεκτέλεστο της να είναι 140 εκατ.) το πρώτο κτήριο που θα κατασκευαστεί στην Ελλάδα με ύψος 200 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Την κατασκευή του Riviera Tower έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την Bouygues (40% η ελληνική εταιρεία και 40% η γαλλική) οι εργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και επικεφαλής του έργου έχει τοποθετεί ο επί 20ετία επικεφαλής των έργων της Vinci στην Ελλάδα, Hadi Hanus.

H Intrakat επιδιώκει ακόμη να παίξει ηγετικό ρόλο στην πράσινη μετάβαση της Ελλάδας και επενδύει στρατηγικά στις ΑΠΕ, καθώς και σε συστήματα αποθήκευσης, αναπτύσσοντας χαρτοφυλάκιο έργων, αθροιστικής ισχύος 1,8 GW και 0,9 GW, αντίστοιχα.

Πρόσφατα αναδείχθηκε μειοδότης στον διαγωνισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ) για την ενίσχυση της κατασκευής και λειτουργίας Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας με τρεις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, αθροιστικής ισχύος 100 MW σε Εύβοια και Ροδόπη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η επένδυση θα υλοποιηθεί έως το 2025. Συγκεκριμένα η Intrakat – μέσω της θυγατρικής της INTRA-S. Energy M.A.E. –  θα προχωρήσει στην κατασκευή και λειτουργία τριών μονάδων αποθήκευσης ενέργειας μέγιστης ισχύος 50 MW, 25 MW και 25 MW αντίστοιχα, που θα διασυνδεθούν με το δίκτυο υψηλής τάσης. Η εγγυημένη χωρητικότητα των τριών μονάδων θα ανέλθει συνδυαστικά σε 200 MWh.