Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έπιασε τόπο το Πρόγραμμα Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών Δανείων και της προστασίας από την αύξηση των επιτοκίων για ένα έτος με βάση τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου του 2023.

Τα μεγέθη των τραπεζών, εκτός  από κέρδη, εμφανίζουν και μείωση  των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων NPEs με την αποπληρωμή  των δανείων να είναι σε πλήρη έλεγχο χάρη στο πρόγραμμα προστασίας για τους συνεπείς δανειολήπτες, αφού «πάγωσαν» την άνοδο των κυμαινόμενων επιτοκίων από τον περασμένο Απρίλιο για δώδεκα μήνες, χάρη και στις  πρωτοβουλίες της προηγούμενης πολιτικής  ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών (Σταϊκούρας κλπ).

Οι συνεπείς δανειολήπτες: τι πήραν από τις τράπεζες

Η Eurobank, η  Alpha Bank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Attica Bank, η Παγκρήτια Τράπεζα ανταποκρίθηκαν στις νέες συνθήκες… αφήνοντας χρήματα στους συνεπείς δανειολήπτες για άλλες ανάγκες.

Στις 11 Απριλίου όλες οι τράπεζες με ανακοινώσεις τους ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι θέτουν σε εφαρμογή το Πρόγραμμα Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών Δανείων με προστασία από την αύξηση των επιτοκίων για ένα έτος.

Το πρόγραμμα των τραπεζών :  Αφορά σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια φυσικών προσώπων που είχαν ήδη εκταμιευθεί μέχρι 31.12.22 τέθηκε σε εφαρμογή από αρχές Μαΐου 2023. Προβλέπει εκτοκισμό με τα επιτόκια βάσης της 31.03.23, μειωμένα κατά 20 εκατοστιαίες μονάδες και διατήρηση σταθερά στο επίπεδο αυτό για 12 μήνες, από Μάιο 2023 έως Απρίλιο 2024. Τον Μάρτιο το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ  ήταν στο 3% και σήμερα στο 4,25%.

Τον Μάρτιο τα επιτόκια αναφοράς του Προγράμματος διαμορφώνονταν ως ακολούθως: EURIBOR 1 μηνός στο 2,72% και EURIBOR 3 μηνών στο 2,83%, από 2,92% και 3,03% και θα παραμείνουν  παγωμένα  για ένα χρόνο μέχρι τον Απρίλιο  του 2024.

 Το «πάγωμα» των κυμαινόμενων επιτοκίων  EURIBOR  κρατά σταθερή τη μηνιαία δόση  για την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων που τελικά διαμορφώνεται κατά 20 μονάδες  βάσης πιο χαμηλά. 

Αξίζει να σημειωθεί για το πρόγραμμα ότι, για να παραμείνει σε εφαρμογή, πρέπει ο δανειολήπτης να  είναι συνεπείς  για όλη την  διάρκεια  του προγράμματος.

Τι κερδίζουν  οι δανειολήπτες:  

 

Παράδειγμα: Στεγαστικό δάνειο με υπόλοιπο 150.000 ευρώ, διάρκεια αποπληρωμής 25 ετών, τον Σεπτέμβριο με επιτόκιο Euribor μαζί με το κόστος του Ν 128/75  το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,05%, μαζί το spread η μηνιαία δόση ήταν 808 ευρώ. Με  το «πάγωμα» του Euribor τριών μηνών στα επίπεδα του Μαρτίου η μηνιαία δόση διαμορφώνεται σε 963 ευρώ ενώ χωρίς τις παρεμβάσεις των τραπεζών η μηνιαία δόση θα είχε ξεπεράσει τα 1100 ευρώ. Βεβαία οι δανειολήπτες κάνουν σύγκριση όταν τα επιτόκια ήταν στο μηδέν και δυσανασχετούν που πληρώνουν την άνοδο των επιτοκίων μέχρι τον Μάρτιο του 2023 που  ανέβασαν το κόστος αποπληρωμής αλλά δεν υπολογίζουν πόσα χρήματα τους έμειναν στην τσέπη με το Πρόγραμμα Ανταμοιβής για Συνεπείς Πελάτες Στεγαστικών.

Το όφελος για τους συνεπείς δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων ανά μήνα ξεπερνά τα 100 ευρώ τα οποία κατευθύνονται σε έξοδα του νοικοκυριού όπως είναι η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης και για τη διατροφή τους.

Στην πράξη οι τράπεζες αφήνουν χρήματα στον οικογενειακό προϋπολογισμό , ο οποίος κατανέμεται για τις υπόλοιπες ανάγκες.

Να σημειωθεί ότι οι συνεπείς  δανειολήπτες βρέθηκαν με σταθερό επιτόκιο  γα ένα έτος παρ ότι είχαν  κυμαινόμενο  και κάποιοι άλλοι επέλεξαν σταθερό επιτόκιο για   όλο το διάστημα αποπληρωμής  του στεγαστικού δανείου.

Τέλος να σημειωθεί ότι η νέα  πολιτική ηγεσία  του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών  σε συνεργασία με την κα Θεώνη Αλαμπάση , Γενική  Γραμματέα Χρηματοπιστωτικού Τομέα, ετοιμάζουν αλλαγές  στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό για τους  ευάλωτους δανειολήπτες.

Νίκος Θεοδωρόπουλος