Δεκάδες φωτιές έχουν ξεσπάσει από το μεσημέρι σε πολλές περιοχές της χώρας με την πυρκαγιά στη Ρόδο να εμφανίζει συνεχώς αναζωπυρώσεις, στην Κέρκυρα να υπάρχουν διάπσαρτες εστίες, ενώ και στη Λαμία να είναι σε εξέλιξη πυρκαγιά στο βόρειο τμήμα της πόλης. Στη Μαγνησία και στην ευρύτερη περιοχή από τη 1μμ ξέσπασαν διαφορετικά πύρινα μέτωπα στο Νέο Πλάτανο, στο Βελεστίνο, στο Κρόκιο, στις Μικροθήβες και στο Σέσκλο, καθώς και στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού.

Στα σημεία που έχουν ξεσπάσει οι πυρκαγιές επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις ενώ έχουν σταλεί και μηνύματα του 112 που προειδοποιούσαν τους κατοίκους του Βελεστίνου, του Σέσκλου και του Αγίου Γεωργίου Φερών για πυρκαγιά στην περιοχή τους καλώντας τους ταυτόχρονα σε ετοιμότητα. Πριν λίγο οι κάτοικοι στις περιοχές Δίμηνι, Παλιούρι και Βιομηχανική Περιοχή Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τις περιοχές τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο, καθώς η φωτιά μαίνεται.

Σημειώνεται ότι η Μαγνησία αποτελεί μία από τις περιοχές που περιλαμβάνονταν στο σημερινό δείκτη επικινδυνότητας με το βαθμό 5, την ώρα που σήμερα κορυφώνεται το τρίτο κύμα καύσωνα που πλήττει εδώ και μέρες τη χώρα.

Μάλιστα, στις περιοχές αυτές έχουν σημειωθεί ακραία υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 42-43 βαθμών) με τη χαμηλή υγρασία να είναι κάτω του 14% , ενώ επικρατούν ισχυροί άνεμοι με ριπές που αλλάζουν κατεύθυνση συνεχώς, μετατρέποντας ουσιαστικά το έδαφος σε καύσιμη ύλη έτοιμη να αναφλεγεί. Οι συνθήκες αυτές σε συνδυασμό με το ότι μαίνονται πυρκαγιές ευνοούν τις αναζωπυρώσεις.

Όπως είχε προβλέψει τόσο ο χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), όσο και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr, για σήμερα αναμενόταν ακραία επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στο μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής χώρας, της Κρήτης και της Ρόδου. Αιτία, σύμφωνα με το meteo.gr, των ακραία δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ανέμων, οι οποίοι θα πνέουν από Δυτικές/Νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 μποφόρ (τοπικά 8 μποφόρ) πάνω από την ηπειρωτική Ελλάδα, και από Δυτικές/Βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις 5-6 μποφόρ (τοπικά 7 μποφόρ) πάνω από την Κρήτη και τη Ρόδο. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σήμερα χαρακτηρίζονται από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο τύπο καιρού Hot – Dry – Windy . Σύμφωνα με το meteo.gr με βάση τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία και αναλύοντας τις γεωγραφικές ζώνες όπου αναμένεται να συνδυαστούν οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμου με τις πιο ξηρές και θερμές συνθήκες, οι περιοχές με τις πλέον ακραίες πυρομετεωρολογικές συνθήκες περιλαμβάνουν την Ανατολική Αττική, τη Βοιωτία, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αργολίδα, τη Λακωνία και τα νοτιότερα τμήμα της Μαγνησίας.

Ενδεικτικά στη Θεσσαλία στις 15:00 επικρατούσαν οι παρακάτω συνθήκες:

-Τανάγρα: θερμοκρασία 44 C, υγρασία 8%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ.

-Αλμυρός: θερμοκρασία 46C, υγρασία 13%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ ριπαίος.

-Λάρισα: θερμοκρασία 42C, υγρασία 13%, άνεμος ΝΔ 6 μποφόρ, ριπαίος.

Την τελευταία ώρα πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στη Λευκάδα Σπερχειάδας, στο Νέο Χαλκιόπουλο Άρτας, στην Κάτω Τιθορέα Βοιωτίας, στη Βρυσιά Φαρσάλων, στο Παλαιοκκλήσι Καρδίτσας και αλλού.

Νωρίτερα το πρωί είχε ξεσπάσει πυρκαγιά σε πευκοδάσος στο χωριό Βίταλα δυτικά της Κύμης στην Εύβοια, η οποία ήταν αρκετά δύσκολη, επενέβησαν όμως αμέσως επίγεια και εναέρια μέσα και οριοθετήθηκε στις 11:10. Το ίδιο συνέβη και στην Αργαλαστή Πηλίου αλλά και στην στη Μαλαισία Βοιωτίας.