Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου 2025 θα ολοκληρωθεί η ανακατασκευή του εμβληματικού κτηρίου στη Βασιλίσσης Σοφίας που στέγαζε ένα από τα παλαιότερα πολυτελή ξενοδοχεία της πρωτεύουσας, το πρώην Hilton Αθηνών.

Οι μέτοχοι της Ιονικής Ξενοδοχειακής (εταιρεία στην οποία ανήκει το εν λόγω ακίνητο) η ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου (51%) και ο όμιλος Olayan (49%) πραγματοποιούν  επένδυση συνολικού ύψους 287 εκατ. ευρώ (145 εκατ. δόθηκαν για την αγορά του ακινήτου) με στόχο τη δημιουργία ενός νέου προορισμού που θα απευθύνεται στους επισκέπτες και τους κατοίκους της Αθήνας.

Το πρώην ξενοδοχείο Hilton είναι κλειστό από τις 31 Ιανουαρίου του 2022. Έπειτα από την ολική ανακατασκευή του, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα τεθεί σε λειτουργία 5άστερο ξενοδοχείο υπό το brand Conrad, από τα πιο ηχηρά του ομίλου της Hilton, με 280 δωμάτια και σουίτες, αλλά και 50 επώνυμες κατοικίες εξυπηρετούμενες από το ξενοδοχείο και με προνομιακές δυνατότητες χρήσης των υπηρεσιών του, υπό τα brands, Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences.

Σύμφωνα με πηγές από τους δημιουργούς του νέου αυτού προορισμού εκτός από το ξενοδοχείο και τις κατοικίες θα περιλαμβάνει, ιδιωτική λέσχη μελών, εστιατόρια,  εμπορικούς χώρους και δραστηριότητες αναψυχής και ευεξίας.

Σύντομο ιστορικό

Το Hilton των Αθηνών κατασκευάστηκε την περίοδο μεταξύ 1958 – 1963 με σχέδια των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρου Στάικου και Αντώνη Γεωργιάδη. Η ανέγερση του, τότε σήμανε την είσοδο της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας, αποτελώντας και το ίδιο ένα κατεξοχήν σύμβολο της μεταπολεμικής ανάπτυξης της χώρας.

Τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1963, με τριήμερες εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους ανά τον κόσμο, κάτι πρωτόγνωρο για την κοινωνική ζωή της πόλης. Στην τελετή παρέστη και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της σειράς, Κόνραντ Χίλτον, ο οποίος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «Το ξενοδοχείο Hilton Αθηνών είναι το ωραιότερο  Hilton του κόσμου». Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, φιλοξένησε αρκετές δημοφιλείς προσωπικότητες, αρχηγούς κρατών, καλλιτέχνες και επιστήμονες διεθνούς κύρους.

Την περίοδο 2001 – 2003, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, προστέθηκε μια νέα εξαώροφη πτέρυγα στο ξενοδοχείο προς την οδό Βεντήρη, έργο των αρχιτεκτονικών γραφείων Αλ. Τομπάζη και Χ. Μπουγαδέλη. Το 2004 αποτέλεσε την έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.