Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Η Intracom Holdings ολοκλήρωσε τον μετασχηματισμό της από εταιρεία συμμετοχών σε παραγωγικές δραστηριότητες σε εταιρεία επενδύσεων και στοχεύει να διοχετεύσει τη ρευστότητα που έχει αποκτήσει από την πώληση θυγατρικών της, κυρίως, στους τομείς της τεχνολογίας και του real estate.

Σε μια σύντομη παρέμβασή του χθες στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων ο ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intracom Holdings, Σωκράτης Κόκκαλης, ο οποίος φέτος συμπληρώνει 50 χρόνια στο επιχειρείν, σημείωσε ότι στη Ελλάδα υπάρχουν σήμερα αρκετές επενδυτικές ευκαιρίες, με πιο ασφαλείς τις επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων. Πρόσθεσε ότι εξετάζονται διάφορες αγορές μεταξύ αυτών και η Λατινική Αμερική, χωρίς να αναφέρει κάτι άλλο σχετικό.

Αναφορικά με ενδεχόμενη τοποθέτηση της Intracom Holdings στην Intralot ο κ.  Κόκκαλης απάντησε καταφατικά αναφέροντας: «Έχουμε δραστηριοποιηθεί για τη συμμόρφωση της Intralot με τις πρακτικές που ισχύουν στις ΗΠΑ για τα τυχερά παιχνίδια και επίσης στην Ελλάδα, για τη βελτίωση της τεχνολογικής βάσης της εταιρείας».

Μιλώντας για τη δραστηριότητα της εταιρείας ο αντιπρόεδρος της Intracom, Δημήτριος Κλώνης, είπε ότι τα κεφάλαια που δύναται να επενδύσει το επόμενο διάστημα η Intracom Holdings είναι περί τα 500 εκατ. ευρώ και θα κατευθυνθούν, μεταξύ άλλων, σε τομείς της τεχνολογίας.

Η πιο πρόσφατη κίνηση της εν λόγω εταιρείας ήταν η πώληση της Intracom Defense έναντι 60 εκατ. ευρώ. Πέρσι ίδρυσε την Intracom Ventures η οποία εστιάζει στους τομείς της τεχνολογίας, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ψυχαγωγίας. H πρώτη της επένδυση της ήταν η ίδρυση της Intracom Αviation (στην οποία το 49% κατέχει η Intracom Defense ). Η τελευταία έχει ως βασικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών τροποποίησης, επισκευής, συντήρησης και μετατροπής αεροπλάνων, ελικοπτέρων και εν γένει αεροσκαφών.

Στη θυγατρική για το real estate, Intracom Properties, έχει εισφερθεί η ακίνητη περιουσία του Ομίλου αξίας 63 εκατ. και βρίσκεται σε εξέλιξη η εξαγορά και στη συνέχεια η συγχώνευση της Κλουκίνας – Ι. Λάππας (Κ.Λ.Μ.) η οποία διαθέτει ακίνητα αξίας 113 εκατ. ευρώ.

Στόχος είναι την επόμενη τριετία να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας περί τα 200 εκατ. ευρώ που θα της αποφέρει, όπως είπε ο κ. Κλώνης, σταθερά ετήσια έσοδα 8 εκατ. ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του υπολοίπου των μετοχών της Κ.Λ.Μ., έπειτα από την απόκτηση του 74,20%. Αναμένεται η έγκριση του σχετικού ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τα στελέχη της Holdings, όπως είπαν χθες, εκτιμούν ότι συγχώνευση της Κ.Λ.Μ. με την Intracom Properties, μέσω απορρόφησης της δεύτερης από την πρώτη και μετονομασία της Κ.Λ.Μ. σε Intracom Properties θα ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024.