Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Αισιόδοξη για την πορεία της εταιρείας τα επόμενα δύο χρόνια είναι η διοίκηση της Άβαξ, σύμφωνα με όσα είπε χθες κατά την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων.

Βάσει των εκτιμήσεων που παρουσιάστηκαν η Άβαξ θα έχει αύξηση του κύκλου εργασιών φέτος, 15%-30% και 30%-40% το 2024 με βελτίωση της κερδοφορίας, ενώ αναμένεται περαιτέρω μείωση του δανεισμού της ο οποίος τέλος 2022 διαμορφώθηκε σε 220 εκατ. (καθαρός).

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό πρόεδρο, Χρήστο Ιωάννου, έχει επέλθει ποιοτική και ποσοτική ενίσχυση του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων της εταιρείας το οποίο μη λαμβάνοντας υπόψη την εκτέλεση έργων εντός του 2023 έχει διαμορφωθεί σε 2,9 δις ευρώ (υπογεγραμμένες συμβάσεις).

Κατά το τρέχον έτος έχουν υπογραφεί συμβάσεις για έργα αξίας 928 εκατ. (σταθμός ενέργειας στη Ρουμανία, αξίας 674 εκατ. και οδικό τμήμα Μπράλος – Άμφισσα, αξίας 207 εκατ. ευρώ) ενώ αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ανεκτέλεστου εντός του έτους.

Στις σημαντικότερες επιχειρηματικές εξελίξεις του προηγούμενου διαστήματος περιλαμβάνονται η ανάληψη ρόλου συμβούλου (ECI) για το Vouliagmenis Mall στο Ελληνικό, σε συνεργασία με την Rizzani de Eccher. Η σύμβαση για το ρόλο του συμβούλου είναι 10μηνη με την απόφαση για το ποιος θα κατασκευάσει το έργο (πολύ πιθανό η Άβαξ με την προαναφερόμενη ιταλική εταιρεία) να αναμένεται από την Lamda Development μέχρι το τέλος του έτους.

Ακόμη, η Άβαξ έχει καταθέσει προσφορά για την παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, σε συνεργασία με τους γαλλικούς ομίλους Egis Project και Meridiam, και διεκδικεί τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, σε συνεργασία με την Ελλάκτωρ και την Meridiam (ποσοστά στην κοινοπραξία Meridiam 50%, Ελλάκτωρ 34% και Άβαξ 16%).

Κατά τη συνέλευση αποφασίστηκε η διανομή μεικτού μερίσματος 0,07 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 5,7%). Η προηγούμενη φορά που είχε διανεμηθεί μέρισμα από την Άβαξ ήταν για την χρήση 2010.

Έργο παραχώρησης οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού

Με τη μέθοδο της παραχώρησης προτείνει η κοινοπραξία των ΓΕΚ Τέρνα (36%), Άκτωρ Παραχωρήσεις (32%) και Άβαξ (32%) να εκτελεστούν οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Ραφήνα, Λαύριο και Λεωφόρο Βουλιαγμένης, έργα προϋπολογισμού άνω του 1 δις. ευρώ.

Η προαναφερόμενη κοινοπραξία έχει καταθέσει για τις τρεις επεκτάσεις πρότυπη πρόταση (17 Μαΐου 2023) και η διευκρίνηση για το πως θα εκτελεστούν τα έργα έγινε χθες από τη διοίκηση της Άβαξ, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης και σε απάντηση σχετικού ερωτήματος.

Για το αν θα ακολουθηθεί η προτεινόμενη διαδικασία θα αποφασιστεί από τη νέα κυβέρνηση, ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι ειδικότερα η επέκταση της Αττικής Οδού στη Βουλιαγμένης έχει επείγον χαρακτήρα, καθώς σχετίζεται με τη μεγάλη ανάπτυξη στο Ελληνικό.