Με τον διοικητή της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe Development Bank-CEB), Κάρλο Μοντιτσέλι, συναντήθηκε σήμερα η υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ελένη Λουρή-Δενδρινού, στο πλαίσιο της 56ης Ετήσιας Συνόδου της Τράπεζας που πραγματοποιείται, αυτές τις μέρες, για πρώτη φορά, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η συνεργασία των δύο πλευρών στην κατεύθυνση ενίσχυσης των επενδύσεων σε νευραλγικής σημασίας κοινωνικούς τομείς με αιχμή την υγεία, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες.
Μέχρι σήμερα η Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, η πρώτη πολυμερής αναπτυξιακή τράπεζα που ιδρύθηκε στην Ευρώπη το 1956, έχει εγκρίνει δάνεια ύψους 3 δισ. ευρώ για την υλοποίηση 52 επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, η οποία συγκαταλέγεται στα 8 ιδρυτικά μέλη της.
Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ροή χρηματοδότησης προς την Ελλάδα καθώς έχουν εγκριθεί δάνεια 352 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων στους τομείς της πολιτικής προστασίας, της υγείας, της διαχείρισης φυσικών πόρων, όπως επίσης και χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων και χορήγησης μικρο-πιστώσεων σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Η υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Ελένη Λουρή-Δενδρινού δήλωσε: «Είχαμε εποικοδομητική συνεργασία με τον κ. Monticelli, τον Διοικητή της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, του πρώτου ευρωπαϊκού πολυμερούς χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που από το 1956 έχει επωμιστεί και φέρει εις πέρας με αποτελεσματικότητα την αποστολή ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής στην ήπειρό μας.
Η Ελλάδα αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Τράπεζας, την υποστηρίζει διαχρονικά στην επίτευξη των στόχων της αναγνωρίζοντας το πολλαπλασιαστικό αποτύπωμα των προγραμμάτων της και βεβαίως είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας να φιλοξενεί την Ετήσια Σύνοδό της.
Η Ελλάδα προσβλέπει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Τράπεζα Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης όχι μόνο ως πηγή αξιόπιστης και χαμηλού κόστους χρηματοδότησης, αλλά, κυρίως, ως πηγή πολύτιμης τεχνογνωσίας, ιδίως σε τομείς όπου η CEB έχει μακρά παρουσία και στην Ελλάδα έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης όπως η μικροχρηματοδότηση (microfinance), η ψηφιακή και πράσινη μετάβαση της οικονομίας».
Ο Δοικητής της Τράπεζας Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Κάρλο Μοντιτσέλι δήλωσε: «Μας τιμά η θερμή υποδοχή της υπουργού, Ελένη Λουρή-Δενδρινού και η στήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης στο να φιλοξενήσει στην Αθήνα την Ετήσια Σύνοδο της Τράπεζας
Με την υπουργό, συμφωνήσαμε ότι η κοινωνική αποστολή της Τράπεζας δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο αναγκαία απ’ ότι σήμερα.
Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη που διαχρονικά παρέχει η Ελλάδα στην Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτήν την εποικοδομητική συνεργασία υποστηρίζοντας την Ελλάδα στο να διαχειρισθεί αποτελεσματικά τις πιεστικές κοινωνικές προκλήσεις που έρχονται τους επόμενους μήνες και χρόνια».