Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Εγκαινιάστηκε η σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων στο Αμάρι που θα προστατεύει το περιβάλλον και θα αναβαθμίζει τη ζωή των 85.000 κατοίκων της Π.Ε Ρεθύμνου. Πρόκειται για ένα μεγάλο, όπως χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας, περιβαλλοντικό έργο του Ρεθύμνου και αφορά στη σύγχρονη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Αμάρι και το νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν χθες παρουσία εκπροσώπων υπουργείων, του περιφερειάρχη Κρήτης, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων, του προεδρείου του ΕΣΔΑΚ, της ΠΕΔ, υπηρεσιακών παραγόντων και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Για το έργο, την ολοκλήρωση του Περιφερειακού σχεδιασμού και την χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είχε συνάντηση στην περιφέρεια Κρήτης με τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανόλη Γραφάκο και τον πρόεδρο του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρία Καλογεράκη. Όπως είπαν: «Η σύγχρονη μονάδα στο Αμάρι, είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και πρόκειται για μια Ολοκληρωμένη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Αναερόβιας χώνεψης, έργο το οποίο είχε προβλεφθεί από την περιφέρεια Κρήτης στον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον ΕΣΔΑΚ και το υπουργείο Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος». Η μονάδα Μηχανικής διαλογής και αναερόβιας χώνευσης που κόστισε συνολικά 43,62 εκατ. ευρώ, θα επεξεργάζεται 35.600 τόνους/έτος Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) με τα πλέον σύγχρονα μέσα μηχανικής διαλογής και 7.400 τόνους /έτος προδιαλεγμένου οργανικού υλικού, ενώ παράλληλα θα παράγεται ενέργεια (συμπαραγωγή θερμικής – ηλεκτρικής ενέργειας) από το βιοαέριο της αναερόβιας χώνευσης των οργανικών αποβλήτων. 

Στην σημαντικότητα του έργου που λύνει τα περιβαλλοντικά προβλήματα της ευρύτερης περιοχής, αναβαθμίζοντας την ζωή των κατοίκων στην Π.Ε Ρεθύμνου, αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους στην διάρκεια των εγκαινίων, ο γγ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανόλης Γραφάκος, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιώργος Ζερβός, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ανάδοχου εταιρείας “Θαλής” και γενικός διευθυντής Waste Management Motor Oil, Δημήτρης Κονταξής.

 Οι ομιλητές χαρακτήρισαν εμβληματικό το έργο που θα προστατέψει το περιβάλλον και θα αναβαθμίσει την ζωή των κατοίκων της Π.Ε Ρεθύμνου. Αναγκαίο έργο που σχεδιάστηκε και λειτουργεί στην στρατηγική της κυκλικής οικονομίας χαρακτήρισε ο περιφερειάρχης Κρήτης το νέο έργο τονίζοντας ότι πρόκειται: «Για ένα ακόμα μεγάλο βήμα για την αντιμετώπιση των μεγάλων περιβαλλοντικών προκλήσεων της εποχής, και εγκαινιάζουμε έναν νέο κύκλο στη διαχείριση των αποβλήτων, με την ολοκλήρωση ενός έργου που αποτελεί μια βασική παράμετρο για τη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία, η οποία αναβαθμίζει παράλληλα την ποιότητα ζωής των 85.000 κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου… Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, το 2010, αλλά και λίγο αργότερα το 2012, τότε που εγκρίθηκε ο 1ος ΠΕΣΔΑΚ, συνεχίζουμε τις εντατικές προσπάθειες για την υλοποίηση ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης αποβλήτων με κύριο στόχο τη διαλογή στην πηγή, αλλά και τη μέγιστη ανάκτηση μέσα από τις Μονάδες Διαχείρισης. Έντεκα χρόνια μετά, στηριζόμενοι στο κοινό μας όραμα, σχεδιάζουμε από κοινού με τον ΕΣΔΑΚ και τους Δήμους, το νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό και εισερχόμαστε, πλέον, σε μια κρίσιμη φάση της στρατηγικής, με στόχο τη μετατροπή μας σε μια Περιφέρεια μηδενικών αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας». 

Η περιφέρεια Κρήτης, στηρίζει όπως αναφέρθηκε, την περαιτέρω αναβάθμιση των μονάδων για να ανταποκρίνονται στις κατευθύνσεις του νέου Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού ενώ δίδεται έμφαση σε καινοτόμες δράσεις που έχουν ως στόχο την βέλτιστη αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υλικών και ρευμάτων. «…προσανατολιζόμαστε σε παρεμβάσεις που θα έχουν ως κεντρική επιδίωξη, τη μετάβαση του συνόλου των περιβαλλοντικών υποδομών σε καθεστώς ενεργειακής ουδετερότητας με στόχο τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και του κόστους επεξεργασίας», είπε ο κ. Αρναουτάκης ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην πρώτη χρηματοδότηση από το δημόσιο στις 3 Μαΐου του 2017 με 70 εκατ. ευρώ σε έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων, και ότι, έξι (6) χρόνια μετά, με τα εγκαίνια της Μονάδας στο Αμάρι, «…η Κρήτη βελτιώνει καθοριστικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα». Επίσης πρόσθεσε, ότι «την ίδια στιγμή, μέσα από τη δύναμη της συνεργασίας, αποδεικνύουμε την ετοιμότητά μας, στη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσουμε για την Πράσινη Μετάβαση τα επόμενα χρόνια. Μια διαδρομή στη διάρκεια της οποίας η περιφέρεια Κρήτης, διαθέτει πολύτιμους συμπαραστάτες, τους οποίους ευχαριστώ δημόσια, γιατί στο πλαίσιο των δικών τους αρμοδιοτήτων συνέβαλαν και συμβάλλουν καθοριστικά στην εφαρμογή του σχεδιασμού μας».