ÌçôóïôÜêçò áóêåß ôï åêëïãéêü ôïõ äéêáßùìá ãéá ôéò ÂïõëåõôéêÝò ÅêëïãÝò 2023, óôï 7ï Äçìïôéêü Ó÷ïëåßï ÊçöéóéÜò, óôï 361ï åêëïãéêü ôìÞìá, ÁèÞíá ÊõñéáêÞ 21 ÌáÀïõ 2023. ÄéåîÜãïíôáé áðü ôéò 7.00 ôï ðñùß Ýùò ôéò 7.00 ôï áðüãåõìá ïé ÂïõëåõôéêÝò ÅêëïãÝò 2023. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÃÉÙÑÃÏÓ ÂÉÔÓÁÑÁÓ
ÌçôóïôÜêçò áóêåß ôï åêëïãéêü ôïõ äéêáßùìá ãéá ôéò ÂïõëåõôéêÝò ÅêëïãÝò 2023, óôï 7ï Äçìïôéêü Ó÷ïëåßï ÊçöéóéÜò, óôï 361ï åêëïãéêü ôìÞìá, ÁèÞíá ÊõñéáêÞ 21 ÌáÀïõ 2023. ÄéåîÜãïíôáé áðü ôéò 7.00 ôï ðñùß Ýùò ôéò 7.00 ôï áðüãåõìá ïé ÂïõëåõôéêÝò ÅêëïãÝò 2023. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÁÐÅ-ÌÐÅ/ ÃÉÙÑÃÏÓ ÂÉÔÓÁÑÁÓ

Στις κάλπες προσέρχονται από νωρίς σήμερα το πρωί οι πολιτικοί αρχηγοί για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Κοινή συνισταμένη η αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα.

Δείτε αναλυτικά τι δήλωσαν οι επικεφαλείς των κομμάτων της αντιπολίτευσης:

Μητσοτάκης: Ξημερώνει μια καλύτερη μέρα

Με τη φράση «ξημερώνει μια καλύτερη ημέρα» χαιρέτισε φίλους και δημοσιογράφους που βρέθηκαν στην Κηφισιά, όπου και ψηφίζει, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Κατ’ αρχάς χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες, στις Κωνσταντίνες, στους Κωνσταντίνους, στις Ελένες.

Σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον μας. Ψηφίζουμε για ψηλότερους μισθούς, ψηφίζουμε για περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Ψηφίζουμε για ένα πιο αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, για μία κοινωνία με λιγότερες ανισότητες, για μία πατρίδα πιο ισχυρή, με σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, με προστατευμένα σύνορα.

Οι εκλογές είναι η γιορτή της δημοκρατίας. Σήμερα, η ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου περνά σε εσάς, στους πολίτες, αλλά είμαι απολύτως σίγουρος ότι αύριο θα ξημερώσει μία ακόμα καλύτερη ημέρα για την πατρίδα μας.

Να είστε καλά, χρόνια πολλά και καλή ψήφο. Ευχαριστώ πολύ…»

Τσίπρας: Η αλλαγή στα χέρια του λαού

«Η Αλλαγή είναι σήμερα στα χέρα του λαού μας», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση του αμέσως μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματός του στο 27o & 30o Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, στην Κυψέλη.

Ο κ. Τσίπρας κατ’ αρχάς ευχήθηκε «χρόνια πολλά» στους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, τους Κωνσταντίνους, τις Κωνσταντίνες και τις Ελένες, προσθέτοντας: «Ας ελπίσουμε σήμερα το βράδυ να γιορτάζει μαζί τους και ο ελληνικός λαός, γιατί σήμερα είναι ημέρα ελπίδας».

Τόνισε ειδικότερα ότι «οι πολίτες έχουν στα χέρια τους τη δυνατότητα να γίνει πράξη το πλειοψηφικό αίτημα να αλλάξει πορεία η χώρα. Να αφήσουμε πίσω μια σκληρή, δύσκολη τετραετία ανισοτήτων, αδικίας, αισχροκέρδειας, εργασιακής ανασφάλειας, πλειστηριασμών, αναξιοπρέπειας για τους συνταξιούχους, στοχοποίησης για τους νέους ανθρώπους. Να αφήσουν πίσω τους μια κυβέρνηση αλαζονική που δεν νιώθει τις ανάγκες των πολλών και να ανοίξουν το δρόμο για μια κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας σε ένα πρόγραμμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Για να υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Μια κυβέρνηση η οποία θα έχει νέα πρόσωπα, κυρίως όμως νέο ήθος και ύφος διακυβέρνησης».

«Η Αλλαγή είναι σήμερα στα χέρα του λαού μας», υπογράμμισε καταληκτικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ανδρουλάκης: Οι πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στην τοξικότητα

Στο εκλογικό τμήμα 431, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, που στεγάζεται σε κοντέινερ μετά τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου 2021, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Ο κ. Ανδρουλάκης έφτασε στο εκλογικό τμήμα λίγο πριν τις 10 το πρωί και ευδιάθετος χαιρέτησε τους πολίτες που του ευχήθηκαν καλή επιτυχία.

«Ήρθε η ώρα του κυρίαρχου ελληνικού λαού» είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσθέτοντας: «Καλώ κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, με ελπίδα και αισιοδοξία να στηρίξει τη νέα προσπάθεια που κάνουμε και δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα μειώσει τις ανισότητες, με δημόσια υγεία, δημόσια παιδεία, με ίσες ευκαιρίες για όλα τα ελληνόπουλα και βέβαια με μια βιώσιμη ανάπτυξη που θα σέβεται τον άνθρωπο και το περιβάλλον».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κάλεσε τους πολίτες «να γυρίσουν την πλάτη στην τοξικότητα, τη διχόνοια, να γυρίσουν την πλάτη σε όσους περιφρονούν τα πραγματικά τους προβλήματα, σε όσους τα κάνουν όλα μόνο για την εξουσία» συμπληρώνοντας ότι «είναι ικανοί να γίνουν ικέτες των ψήφων της Χρυσής Αυγής και από την άλλη να στήσουν ένα παρακράτος εις βάρος της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού».

Για την επιλογή του να ψηφίσει στο Αρκαλοχώρι που είναι και τόπος καταγωγής του πατέρα του, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι το έπραξε για να υπογραμμίσει ποιο ήταν, όπως τόνισε, «το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη. Ήταν ένα περίβλημα του χάους και του πελατειασμού και αυτό αποδεικνύεται δυο χρόνια μετά το σεισμό, που οι πολίτες συνεχίζουν να ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες στα κοντέινερ».

Απευθυνόμενος στους πολίτες κατέληξε: «Ελληνικέ λαέ σου αξίζουν πολύ περισσότερα κι είμαστε εδώ στη νέα προσπάθεια, να στα προσφέρουμε».

Αμέσως μετά, ο κ. Ανδρουλάκης επισκέφθηκε το ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που εορτάζει. Ο ναός υπέστη σημαντικές φθορές από το σεισμό και φιλοξενείται σε πρώην τραπεζικό κατάστημα.

Ο κ. Ανδρουλάκης που ολοκλήρωσε την προεκλογική εκστρατεία από το Ηράκλειο και πέρασε επίσης την παραμονή των εκλογών στην γενέτειρα του, αναμένεται να αναχωρήσει το μεσημέρι για την Αθήνα.

Κουτσούμπας: Ο ελληνικός λαός να ψηφίσει ΚΚΕ 

Στη γενέτειρα του, τη Λαμία, άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα λίγο μετά τις 10 το πρωί, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Ο Δ. Κουτσούμπας προσήλθε στο 152ο εκλογικό τμήμα της Λαμίας,στην πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία,συνοδευόμενο από κομματικά στελέχη της περιοχής.

Μετά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ο κ.Κουτσούμπας αφού ευχήθηκε ” χρόνια πολλά για κάθε Κωνσταντίνο κάθε Κωνσταντίνα κάθε Ελένη, σ΄ όλη την Ελλάδα” τόνισε: ” Ο ελληνικός λαός τα έχει δοκιμάσει όλα. Ειδικά την τελευταία δεκαετία τα έχει δει όλα. Πλέον έχει αποκτήσει μια μεγάλη, μια τεράστια πείρα.

Εμείς τον καλούμε σήμερα να έρθει να ψηφίσει, να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει δυναμώνοντας ενισχύοντας το ΚΚΕ που θα είναι η δύναμη για να είναι δυνατός ο ίδιος ο Ελληνικό λαός την επόμενη μέρα.»

Γ. Βαρουφάκης: Η ελπίδα αυτή σήμερα να ευοδωθεί

Από το Πέραμα, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα, ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη Γιάνης Βαρουφάκης, προέβη αμέσως μετά στην εξής δήλωση: «Μαγική στιγμή πίσω από το μπλε παραβάν, εξασφαλίζει μια ελπίδα τίποτε παραπάνω. Μια ελπίδα κυρίαρχης απόφασης του λαού μας μια φορά στα τέσσερα χρόνια. Τα λαϊκά εισοδήματα είναι λιγότερο από τα μισά από εκείνα που ήταν πριν από 13 χρόνια. Έχουμε “χάσει” σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά που συνεχίζουν να φεύγουν στο εξωτερικό. Έχουμε δεκάδες χιλιάδες, για να μην πω εκατοντάδες χιλιάδες, που αυτή τη στιγμή δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας στη Ρόδο, στην Κρήτη, στα τουριστικά θέρετρα. Στους οποίους η εξουσία έχει στερήσει το δικαίωμα που εγώ είχα σήμερα, να ψηφίσω. Παρόλ’ αυτά η ελπίδα αυτή, πιστεύω, σήμερα να ευοδωθεί. Θα δώσει τη θέση της σε κάτι πιο στέρεο. Πάντως, μέχρι να τελειώσει η διαδικασία, καλές κάλπες σε όλες και όλους. Η Δημοκρατία είναι ατελής, κολοβή, αλλά είναι ό,τι καλύτερο μπορούσαμε να έχουμε. Θυσιάσθηκαν γενιές ολόκληρες, πρέπει να την κάνουμε πραγματική».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια της επόμενης ημέρας ανέφερε «πάντα η ζωή έχει Plan B» σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ιδίως στην πολιτική».

Βελόπουλος: Ψήφος για την Ελλάδα και τη Μακεδονία

Στο 637 εκλογικό τμήμα, στο 1ο γυμνάσιο Ελευθερίου-Κορδελιού, στη Θεσσαλονίκη, ψήφισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο κ. Βελόπουλος έφτασε στις 11.15 στο εκλογικό κέντρο και αφού χαιρέτισε τους παριστάμενους πέρασε στο εκλογικό τμήμα και έριξε την ψήφο του στην κάλπη λέγοντας: «Για τη Μακεδονία».

Αμέσως μετά, σε δηλώσεις του, κάλεσε τους Έλληνες να ψηφίσουν την Ελληνική Λύση και υπογράμμισε ότι το κόμμα του παρακολουθεί την εκλογική διαδικασία, ώστε να μην υπάρξει ενδεχόμενο νοθείας.

«Μπορούμε να πούμε χρόνια πολλά γιατί δεν είμαστε άθρησκοι. Ούτε κυνηγήσαμε την Εκκλησία, ούτε απαγορεύσαμε τη Θεία Μετάνοια. Χρόνια πολλά σε κάθε Κωνσταντίνο και σε κάθε Ελένη» τόνισε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε:

«Κάναμε ένα τεράστιο μηχανισμό παράλληλης καταγραφής των αποτελεσμάτων, ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο νοθείας και πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο».

«Το τρίτο και σημαντικότερο για μας είναι οι νέοι, αλλά και οι Έλληνες, γενικώς, να ψηφίσουν Ελληνική Λύση, όχι μόνο για τη Μακεδονία αλλά για όλη την Ελλάδα. Και να μας δώσουν τη δυνατότητα να βάλουμε φυλακή όλους τους κλέφτες κι όλους αυτούς που κορόιδευαν τους Έλληνες. Ακαταδίωκτο για μας δεν υπάρχει. Ψηλά το κεφάλι Έλληνες! Ψηλά την Ελλάδα! Θα νικήσουμε!» πρόσθεσε ο κ. Βελόπουλος.

Σε ερώτηση για προβλέψεις σχετικά με τα αποτελέσματα των εκλογών, απάντησε ότι η δική του προσπάθεια γίνεται για να είναι νικηφόρα η Ελληνική Λύση και πρόσθεσε:

«Ό,τι πει η κάλπη, ό,τι πει ο Έλληνας, ό,τι πει η Μακεδονία, ό,τι πει η Ελλάδα. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν».