Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα  ακίνητα της ΕΤΑΔ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου Γρηγόρης Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι «θα το λύσουμε με τον «καλό» ή τον «κακό» τρόπο». Ακόμη και η αναζήτηση των ακινήτων της ΕΤΑΔ, σημείωσε, ότι δεν είναι  εύκολη υπόθεση και το γεγονός ότι έχουν συντάξει λίστα των ακινήτων δεν σημαίνει ότι αυτό δίνει μία πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Ανάμεσα στα άλλα ενδιαφέροντα, ο κ. Δημητριάδης σημείωσε με νόημα: θέσαμε σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα με 500 ακίνητα. Από αυτά, για τα 350 ακίνητα δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας, λέγοντας  ότι απουσιάζουν σημαντικά έγγραφα, ενώ  για τα  υπόλοιπα 150  προχώρησαν στην αξιολόγησή τους και εντόπισαν μόλις τα 40 ακίνητα!

Ο συνολικός αριθμός των ακινήτων της ΕΤΑΔ  φτάνει τα 70.000 ακίνητα  εκ των οποίων το 1/3  εκτιμάται ότι είναι καταπατημένα.

Η  αναζήτηση της κρατικής περιουσίας  θα γίνει με «καλούς» ή με «κακούς» τρόπους, όπως είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, τόνισε.

Η διοίκηση του Υπερταμείου θέλει να κατηγοριοποιήσει τα ακίνητα σε  τουριστικά, βιομηχανικά  και οικιστικά για να μπορέσει στη συνέχεια να αναζητήσει εξειδικευμένες εταιρείες για την αξιοποίησή τους. Αναφέρθηκε στον Δήμο Βουλιαγμένης, στον οποίο περιλαμβάνονται πολλά ακίνητα της ΕΤΑΔ . Είπε ότι βρίσκονται σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή για την Ακτή Βουλιαγμένης, για την οποία θα γίνει (ξανά) ένας διεθνής διαγωνισμός (για παραχώρηση διαχείρισης) πιθανότατα μέσα στο έτος.

Αναφερόμενος για τη διαδικασία πώλησης του αεροδρομίου της Καλαμάτας ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι υπάρχουν 4 υποψηφιότητες, σημειώνοντας ότι οι οικονομικές προσφορές θα ζητηθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, κατά την εκτίμησή του. Ενδιαφερόμενες είναι οι  κοινοπραξίες: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- GMR Airports Limited , ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε.- CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A, –Egis Airport Operation– AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A.- Aéroports de la Cote dAzur και  η –FRAPORT AG– DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E.- ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε.

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να συνεργαστεί με εξειδικευμένες εταιρείες του κλάδου των ακινήτων για την αξιοποίηση της περιουσία του. Σε αυτό το πλαίσιο ο διευθύνων σύμβουλος  κ  Γρηγοριάδης άφησε ανοιχτό  το ενδεχόμενο να φτιάξει ένα πακέτο ακινήτων  σημαντικής αξίας  με  σκοπό την  δημιουργία ΑΕΕΑΠ, ώστε στη συνέχεια να περάσει το κατώφλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

 

Νίκος  Θεοδωρόπουλος