Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η μετεγκατάσταση του Συγκροτήματος Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού στο πρώην στρατόπεδο Αμερικανικής Ευκολίας στον Ασπρόπυργο σε έκταση περίπου 103 στρεμμάτων προωθείται με τη μέθοδο του ΣΔΙΤ, όπως αποφασίστηκε χθες από την κυβέρνηση, με κατασκευαστικό κόστος που έχει διπλασιαστεί σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Όταν ξεκίνησε η διαδικασία για την υλοποίησή του έργου των νέων φυλακών, το 2021, προϋπολογισμός εκτιμήθηκε σε 130 εκατ. ευρώ. Σήμερα το κατασκευαστικό κόστος για τις νέες φυλακές εκτιμάται σε 299 εκατ. ευρώ.

Γεγονός είναι πως εξαιτίας της πανδημίας και στη συνέχεια της ενεργειακής κρίσης, όπως αναφέρει η αγορά, το κατασκευαστικό κόστος αυξήθηκε κατά περίπου 70%, με αποτέλεσμα να θέσει εκτός πραγματικότητας όλους τους προϋπολογισμούς που είχαν καταρτισθεί πριν το 2022. Γι΄ αυτό και πολλά κτιριακά ΣΔΙΤ που είχαν σχεδιαστεί πριν 1 με 1,5 χρόνο έχουν κολλήσει.

Βάσει της χθεσινής ανακοίνωσης του υπουργείου Ανάπτυξης η αξία της Σύμβασης που θα υπογραφεί, δηλαδή η Καθαρή Παρούσα Αξία των πληρωμών διαθεσιμότητας, στα 30 έτη (4 έτη κατασκευή και 26 έτη συντήρηση) είναι 617,2 εκατ. ευρώ εφόσον υπάρξει χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου ύψους 50 εκατ. ή, εναλλακτικά, 700 εκατ. χωρίς συμβολή του δημοσίου.

Το νέο συγκρότημα φυλακών θα περιλαμβάνει 14 πτέρυγες, χωρητικότητας 200 ατόμων η κάθε μια, το κτήριο μεταγωγών, γενική και ψυχιατρική κλινική, σχολικό συγκρότημα, βιβλιοθήκη, χώρους λατρείας κ.α.

Η πρόταση υπαγωγής του έργου στον ν. 3389/2005 περί ΣΔΙΤ προετοιμάστηκε από τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Την υπαγωγή της μετεγκατάστασης των φυλακών στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ ενέκρινε χθες η Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και εντός των επόμενων μηνών πρόκειται να εκκινήσει από το ΤΑΙΠΕΔ η διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή του αναδόχου υλοποίησης του εμβληματικού αυτού έργου.

Το ακριβές χρονοδιάγραμμα μέχρι να φτάσουμε στην ανάθεση του έργου είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε αυτή τη φάση, πάντως, να σημειωθεί ότι εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη βούληση της κυβέρνησης που θα επιλεγεί από τις επερχόμενες εκλογές να το υλοποιήσει. Το πρώτο βήμα είναι να γίνει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί η προκήρυξή του.