Πηγή Εικόνας: Image by marcinjozwiak from Pixabay

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την προώθηση μιας μεγάλης επένδυσης στον ευρύτερο χώρο του real estate, και ειδικότερα στον τομέα των logistics, ύψους σχεδόν 245 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για το γνωστό σχέδιο «Hull Logistics Park», της εταιρείας «ΣΤΡΙΜ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ Α.Ε.», που προωθεί το αμερικανικό fund της HIG Capital στη Δυτική Αττική. Το επενδυτικό πλάνο αφορά στη δημιουργία υπερσύγχρονου συγκροτήματος εφοδιαστικής αλυσίδας και διακομετακομιστικού εμπορίου στον Ασπρόπυργο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, που θα αναπτυχθεί σε έκταση άνω των 290 στρεμμάτων, ανέρχεται στο ποσό των 244.164.841 ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 3.900 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και 1.238 θέσεις εργασίας κατά τη φάση λειτουργίας (αν και αρχικά υπολογίζονταν να δημιουργήσει περί τις 900 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή).

Η έκταση έχει μέτωπο στον κόλπο της Ελευσίνας, όπου θα κατασκευαστεί προβλήτας πρόσδεσης πλοίων, με τα αντίστοιχα λιμενικά έργα και τις απαραίτητες υποδομές για την φορτοεκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων μέσω θαλάσσης. Επίσης, στα βόρεια, η έκταση συνορεύει με τη σιδηροδρομική γραμμή Θριάσιο-Νέο Ικόνιο.

Σημειώνεται ότι η HIG Capital στοχεύει στη δημιουργία χαρτοφυλακίου επενδύσεων στους κλάδους των ξενοδοχείων και της αγοράς logistics με συνολική αξία ενεργητικού 1,5 δισ. ευρώ, προωθώντας σχέδια αξίας περίπου 500 εκατ. ευρώ με ορίζοντα 3ετίας. Περίοπτη θέση σε αυτό το επενδυτικό πλάνο έχει η επένδυση στον Ασπρόπυργο (στην πρώην Ελληνική Χαλυβουργία ΑΕ) όπου το fund προχωρά στη μετατροπή του οικοπέδου σε πρότυπο κέντρο διεθνών μεταφορών και αποθήκευσης με προοπτική ολοκλήρωσης τα επόμενα 2,5 – 3 έτη.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρονταν και στην περιβαλλοντική μελέτη, η έκταση διαχωρίζεται από την Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου σε δύο τμήματα, το πρώτο με έκταση 238 στρέμματα και το δεύτερο (το παραλιακό) με επιφάνεια 53 στρέμματα. Στο πρώτο τμήμα προβλέπονται κτήριο πολλαπλών χρήσεων (εμπορικά, γραφεία, ξενοδοχείο, εστιατόριο κ.α.), αποθήκες, χώρος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων κ.α.. ενώ στο δεύτερο «κομμάτι» ανήκει ο λιμένας, χώρος διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, σταθμός διακίνησης φορτηγών, αποθήκη σταθμός διακίνησης Ι.Χ. Τα δύο τμήματα θα συνδέονται μεταξύ τους με γέφυρα.