Η Ελληνική Επιτροπή Σηράγγων και Υπογείων Έργων (ΕΕΣΥΕ) διοργανώνει στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής, 12 έως 18 Μαΐου 2023, το Διεθνές Συνέδριο Σηράγγων «World Tunnel Congress 2023» (WTC 2023). Το συνέδριο θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή παρέχοντας στους συνέδρους / εκθέτες / χορηγούς δυνατότητα συμμετοχής, είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο του τεχνικού κλάδου που θα έχει ποτέ διεξαχθεί στη χώρα μας. Οι συμμετοχές αναμένεται να ξεπεράσουν τους 2000 συνέδρους από όλο τον κόσμο, ενώ θα περιλαμβάνει και μεγάλη Τεχνική Έκθεση όπου παραδοσιακά συμμετέχουν οι μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα μελέτης, κατασκευής, λειτουργίας και συντήρησης σηράγγων και υπογείων έργων (κατασκευαστικές, μελετητικές, μηχανημάτων, εξοπλισμού, υλικών, λογισμικού κτλ).

Όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, στο συνέδριο υπό τον τίτλο «Expanding Underground» θα παρουσιαστούν οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν στη μελέτη – κατασκευή – λειτουργία υπογείων έργων και θα αναδειχθούν τα πολλαπλά πλεονεκτήματα και το ευρύ πεδίο εφαρμογών των έργων  αυτών προς το στόχο της βιώσιμης και περιβαλλοντικά φιλικής ανάπτυξης. Τα τελευταία αποτελούν στις μέρες μας βασική προτεραιότητα λόγω της συνεχώς αυξανόμενης τάσης έντονης αστικοποίησης πληθυσμών, της κλιματικής αλλαγής και των πολύ συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων.  

Το επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα καλύπτει το σύνολο του φάσματος της σχετιζόμενης με τα υπόγεια έργα θεματολογίας, μέσα από άρθρα και παρουσιάσεις από εκπροσώπους της Διεθνούς & της Ελληνικής Επιτροπής Σηράγγων, από έγκριτους επιστήμονες και από έμπειρους επαγγελματίες του χώρου κατασκευής. Οι γεωλογικές έρευνες, οι βιώσιμες λύσεις, η μηχανοποιημένη και η συμβατική διάνοιξη σηράγγων, παραδείγματα του παρελθόντος, η χρήση BIM, η διαχείριση Big Data, η ασφάλεια, η ρομποτική και οι συμβάσεις είναι μερικά μόνο από τα επιμέρους αντικείμενα που θα συζητηθούν.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει με τα εκπαιδευτικά μαθήματα του ITACET Foundation (Committee on Education and Training) στις 12 και 13 Μαΐου, ενώ οι κύριες δραστηριότητες του συνεδρίου, δηλαδή το επιστημονικό πρόγραμμα και η τεχνική έκθεση, θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 15 και 17 Μαΐου. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του συνεδρίου, θα πραγματοποιούνται όλες οι τακτικές ετήσιες δραστηριότητες της ITA, όπως η ετήσια Γενική Συνέλευση στις 14 και 17 Μαΐου, καθώς και οι συναντήσεις των Ομάδων Εργασίας (Working Groups) και των λοιπών επιτροπών της ITA. Ακόμη, στις 18 Μαΐου προγραμματίζονται και σχετικές Τεχνικές Επισκέψεις στα μεγάλα έργα τα οποία βρίσκονται υπό εξέλιξη αυτήν τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αττικής (περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν).

Το Πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ (το τελικό λεπτομερές και πλήρες πρόγραμμα θα αναρτηθεί σύντομα).

Βρείτε αναλυτικές πληροφορίες για το συνέδριο στο Website.

 

Σχετικά με τη Διεθνή Ένωση Σηράγγων και Υπογείων Έργων:

Η International Tunnelling and Underground Space Association (ITA-AITES) ιδρύθηκε το 1974 και είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός διεθνής οργανισμός που στοχεύει στην προώθηση της χρήσης του υπόγειου χώρου ως λύση για μια βιώσιμη ανάπτυξη. Σήμερα η ITA αριθμεί 78 κράτη μέλη, 300 συνεργαζόμενα μέλη (εταιρείες και ιδιώτες), 14 κύριους Χορηγούς (Prime Sponsors) και 60 Υποστηρικτές (Supporters).

Σχετικά με την Ελληνική Επιτροπή Σηράγγων και Υπογείων Έργων:

Η Ελληνική Επιτροπή Σηράγγων & Υπογείων Έργων (Ε.Ε.Σ.Υ.Ε.) ιδρύθηκε το έτος 1995 και αποτελεί τον θεσμοθετημένο εκπρόσωπο στην Ελλάδα της Διεθνούς Ένωσης Σηράγγων και Υπογείων Έργων ITA – AITES. Η ΕΕΣΥΕ αποτελεί ένωση προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και έχει σκοπό την προώθηση / ενημέρωση / ανάδειξη των πολλαπλών πλεονεκτημάτων σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό, τεχνικό και οικονομικό επίπεδο της κατασκευή και λειτουργίας σηράγγων και γενικώς υπογείων έργων. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΣΥΕ αποτελείται από 7 μέλη, ενώ το σώμα της Επιτροπής έχει περισσότερα από 200 μέλη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ΕΕΣΥΕ, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα.