Το έργο INFINITE ανέπτυξε μια πλατφόρμα ΒΙΜ (BIM-P), η οποία αποτελεί ένα ψηφιακό περιβάλλον δεδομένων και διαχείρισης πληροφοριών για περιουσιακά στοιχεία, υποστηρίζοντας τους ενδιαφερόμενους φορείς να συνεργάζονται αποτελεσματικά καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής των κτιρίων. Η πλατφόρμα όχι μόνο αποθηκεύει και μοιράζεται δεδομένα, αλλά επιτρέπει επίσης την ανταλλαγή δεδομένων με άλλα εργαλεία για Life cycle assessment (LCA) and life cycle cost (LCC) analysis, καθώς και άλλες υπηρεσίες.

Η ύπαρξη ενός έξυπνου περιβάλλοντος σχεδιασμού για την ανταλλαγή δεδομένων είναι ένα ισχυρό μέσο για τη μείωση της αναποτελεσματικότητας και των κινδύνων. Αυτό καθίσταται υποχρεωτικό σε μια βιομηχανοποιημένη ανακαίνιση, όπου είναι θεμελιώδης μια πολύ ακριβής διαδικασία σχεδιασμού.

Η πλατφόρμα INFINITE BIM θα επιτρέψει τη διατήρηση ενός εξατομικευμένου σχεδιασμού (tailor-made design) και θα παρέχει στους χρήστες ένα έγκυρο εργαλείο υποστήριξης αποφάσεων που θα τους βοηθήσει να επιλέξουν τις βιομηχανοποιημένες λύσεις. Θα αυξήσει την αποδοτικότητα της παραγωγής και θα βελτιώσει τις επιδόσεις του κελύφους και του κτιρίου.

Η πλατφόρμα θα είναι ένα προσαρμόσιμο και πλήρως διαλειτουργικό κοινό περιβάλλον δεδομένων (CDE Common Data Environment) με ειδικές διεπαφές και δυνατότητες. Θα επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων με συνδεδεμένα εργαλεία για να παρέχει καλύτερο συντονισμό μεταξύ των χρηστών και κατά μήκος των φάσεων της διαδικασίας.

Η πλατφόρμα INFINITE BIM θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα πρόσθετα:

Plugin LCC και LCA – για τη βελτιστοποίηση των πόρων κατά μήκος του κύκλου ζωής ενός προϊόντος, τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων και κινδύνων και τη μεγιστοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων.

Plugin ενεργειακής απόδοσης και άνεσης (Energy and comfort performance plugin) – για να παρέχει στους σχεδιαστές μια βελτιστοποιημένη διαμόρφωση του συνολικού κιτ περιβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη την αλληλεπίδραση μεταξύ της ενεργειακής ζήτησης, της παραγωγής από διαθέσιμες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και της άνεσης των ενοίκων.

Εγκατάσταση, O&M plugin – για να βοηθήσει τους εγκαταστάτες, τους διαχειριστές εγκαταστάσεων και τους επαγγελματίες να λειτουργούν σωστά και έγκαιρα κατά τη διάρκεια των φάσεων εγκατάστασης και O&M.

Όπως ενημερώνει ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ, περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο ακόλουθο Τεχνικό Άρθρο: https://www.buildup.eu/en/news/technical-article-bim-p-digital-data-environment-support-building-renovation-activities.