Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε, επί της αρχής, στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου για τη διαχείριση των δεσμευμένων, κατασχεμένων, και δημευμένων περιουσιακών στοιχείων τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Το σχέδιο νόμου δήλωσαν ότι καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Επιφύλαξη, για την τελική τους θέση στην ολομέλεια, δήλωσαν ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος είπε ότι «στρατηγικός στόχος αυτού του νομοσχεδίου, είναι η διαφάνεια και η διαχείριση και η αξιοποίηση, κατά τον προσφορότερο και αποδοτικότερο τρόπο, των εν λόγω στοιχείων, είτε αυτά είναι χρήματα ή τιμαλφή είτε πρόκειται για άλλα κινητά στοιχεία, είτε για ακίνητα». Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Οικονομικών όλα αυτά τα στοιχεία θα απογράφονται σε ηλεκτρονικό μητρώο, από την πρώτη στιγμή της δέσμευσης ή κατάσχεσης τους ή δήμευσης τους και θα παρακολουθείται κάθε στάδιο της διαχείρισης ή αξιοποίησής τους.

«Το Μητρώο Δεσμευμένων Κατασχεμένων και Δημευμένων Ειδών θα επιτύχει την ενιαία παρακολούθηση και τη βέλτιστη διαχείριση των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων, ώστε να καλυφθεί το έως τώρα κενό της αποσπασματική ελλιπούς παρακολούθησής τους», είπε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Σπανάκης επισήμανε, ότι με το σχέδιο νόμου, η διαχείριση των δεσμευμένων ακίνητων περιουσιακών στοιχείων δύναται να περιλαμβάνει εκμίσθωση του ακινήτου ή παραχώρηση της χρήσης του σε τρίτους με αντάλλαγμα, για την εξυπηρέτηση δημόσιου σκοπού, μετά από απόφαση του υπουργού Οικονομικών, της οποίας έχει προηγηθεί εισήγηση γνωμοδοτικής επιτροπής.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σουλτάνα Ελευθεριάδου κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει «γιατί προβλέπεται εκποίηση σε μικρότερη αξία της εκτιμηθείσας» και γιατί τίθενται στη διαχείριση της ΕΤΑΔ τα ακίνητα μεγάλης οικονομικής αξίας. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση των διατάξεων που αναφέρονται στο Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν, σημειώνοντας ότι δεν προηγήθηκε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.

«Προβλέπεται ότι, στην περίπτωση ακινήτου μεγάλης οικονομικής αξίας, η διαχείριση, κατά το διάστημα της δέσμευσης, δύναται να ανατεθεί στην ΕΤΑΔ Α.Ε. Αλήθεια, τόσο καλά τα έχει πάει η ΕΤΑΔ με τη διαχείριση των 70.000 ακινήτων, την κυριότητα των οποίων τής δώσατε; Τα έχει αξιοποιήσει στο μέγιστο και τώρα τής μένει και χρόνος και για αυτά τα ακίνητα;», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Τόνια Αντωνίου που αναρωτήθηκε «τι δουλειά έχουν τα κατασχεμένα ακίνητα με το καθεστώς της ΕΤΑΔ που είναι θυγατρική του Υπερταμείου».

«Όπως λειτουργεί το σύστημα με την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων, τις offshore εταιρείες, την ανάπτυξη του ανταγωνισμού ανάμεσα στα μονοπώλια, το κυνηγητό του μεγαλύτερου ποσοστού κέρδους, τέτοια φαινόμενα όχι μόνο δεν μπορούν να καταπολεμηθούν, αλλά ούτε και να ελεγχθούν», ανέφερε για το μαύρο χρήμα ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Αναφερόμενος στο Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν, ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι «επιχειρείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση και η προώθηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, με σκοπό οι επιχειρηματικοί όμιλοι να βάλουν δισεκατομμύρια στο χέρι».

«Δεν εξασφαλίζεται ούτε η διαφάνεια ούτε η λογοδοσία, αφού μπορεί τα κατασχεμένα ακίνητα να τα διαχειρίζεται η θυγατρική του υπερταμείου των ξένων, η ΕΤΑΔ, που δεν ανήκει στο δημόσιο, σύμφωνα και με το ΣτΕ», επισήμανε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος.

«Η κυβέρνηση δηλώνει ότι στόχος είναι η συμμετοχή στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς. Όμως η Εθνική Αρχή Διαφάνειας μας λέει ακριβώς το αντίθετο, τον Σεπτέμβριο του 2022. Ότι η Ελλάδα είχε μία τραγική πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά στη διαφθορά», σχολίασε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης. Αναφερόμενος στο Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν, ο κ. Λογιάδης προειδοποίησε ότι «βάζει μια βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού».