Πηγή Εικόνας: http://www.bioacademy.gr/

Σε επανεξέταση των όρων της προκήρυξης του ΣΔΙΤ που αφορά στην ανέγερση κτηρίου παροχής υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), προϋπολογισμού 71,8 εκατ. ευρώ, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά, παρά το αρχικό ενδιαφέρον από πέντε φορείς.

Με το έργο αυτό προωθείται η κατασκευή σύγχρονης κτιριακής εγκατάστασης υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, συνολικού εμβαδού 23.000 τ.μ., με σκοπό να στεγάσει σύγχρονες (state-of-the-art) εργαστηριακές υποδομές, για την ανάπτυξη και προσφορά  εξειδικευμένων ιατρικών υπηρεσιών εξατομικευμένης ιατρικής, σε συνεργασία με διάφορους φορείς, όπως πανεπιστήμια, πανεπιστημιακές κλινικές, ερευνητικά κέντρα, νοσοκομεία – θεραπευτήρια, φαρμακοβιομηχανίες, διαγνωστικά κέντρα, και εταιρείες πληροφορικής στον χώρο της υγείας.

Ο χώρος θα προσφέρεται επίσης προς εγκατάσταση νεοφυών και άλλων καινοτόμων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της βιοτεχνολογίας, διαγνωστικής και ιατρικών εφαρμογών.

Ωστόσο, το εν λόγω ΣΔΙΤ εγκρίθηκε από την αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή 13.12.2017 και προκηρύχθηκε 24.12.2019. Από τη στιγμή που προκηρύχθηκε μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης των οικονομικών προσφορών, Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, η αγορά των κατασκευών έχει αλλάξει άρδην, και κυρίως, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κόστη.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν υπήρξε καμία προσφορά, παρότι στη δεύτερη φάση της διαδικασίας είχαν περάσει τέσσερις φορείς, οι Άβαξ, Άκτωρ Παραχωρήσεις, ΓΕΚ Τέρνα και  Intrakat. Αρχικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον και η κοινοπραξία των ΕΡΕΤΒΟ – ΕΚΤΕΡ η οποία  αποκλείστηκε.

Να σημειωθεί ότι σε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού έχει προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας για το ΣΔΙΤ δημιουργίας του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, επί της οδού Πειραιώς 62, περιοχή Νέο Φάληρο (πρώην εργοστάσιο ΧΡΩΠΕΙ) προβλέποντας, μεταξύ άλλων, χρηματοδοτική συμβολή του δημοσίου στο έργο (αρχικά δεν υπήρχε), ενώ για το ΣΔΙΤ της κατασκευής και λειτουργίας των φοιτητικών εστιών στην Κρήτη, προϋπολογισμού 205,9 εκατ. από τους πέντε αρχικά ενδιαφερόμενους προσφορά κατέθεσε μόνον ο ένας (Intrakat).

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στο μεταξύ, σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Συνδέσμων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε ότι εντός των τελευταίων 3,5 ετών έχουν δρομολογηθεί και βρίσκονται σε διαφορετικές φάσεις υλοποίησης 34 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 4,6 δισ. ευρώ.

Δεν ανέφερε όμως ότι κανένα από τα κτιριακά ΣΔΙΤ δεν έχει φτάσει στο σημείο της ανάθεσης και υλοποίησης.

Τα μόνα κτιριακά ΣΔΙΤ που έχουν ανατεθεί είναι, το 2009 η υλοποίηση 7 πυροσβεστικών σταθμών και το 2014 δύο που αφορούν σχολικές μονάδες.

Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε και σε ένα σημαντικό στοιχείο για τα ΣΔΙΤ. Όπως είπε  «φθάσαμε ταβάνι» εξηγώντας πως το πρόγραμμα των ΣΔΙΤ έχει προσεγγίσει τη δυνατότητα του Μεσοπρόθεσμου για κάλυψη των πληρωμών διαθεσιμότητας έως το 0,24% του ΑΕΠ το 2029 που ανέρχεται σε 590 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι στο εξής η κυβέρνηση θα είναι φειδωλή στο να εγκρίνει νέα ΣΔΙΤ, άλλωστε, χρειάζεται επικέντρωση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για όσα έχουν εγκριθεί, αν φυσικά οι αναθέτοντες φορείς συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για την υλοποίησή τους.