Πηγή Εικόνας: Intrakat - ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ, ΕΠΙΒΑΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ 2022 - aia.gr

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες επέκτασης στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στο πλαίσιο σύμβασης με την Intrakat συνολικού συμβατικού τιμήματος 22 εκατ. ευρώ, πλέον ΦΠΑ.

 

Αναλυτικότερα, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή:

  • Νέου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, βόρεια του τροχοδρόμου Y2, ο οποίος θα φιλοξενήσει έξι θέσεις αεροσκαφών τύπου Code C σε έκταση 25.530 τ.μ., ενώ ο υπάρχων χώρος στάθμευσης General Aviation, θα αναδιαταχθεί για να φιλοξενήσει τέσσερις ακόμη θέσεις αεροσκαφών ιδίου τύπου.
  • Δύο νέων κτηρίων για την φιλοξενία υπηρεσιών υποστήριξης συνολικής επιφάνειας 2.120 τ.μ., τα οποία θα εξυπηρετούν τις λειτουργίες των αεροσκαφών του νέου χώρου στάθμευσης.
  • Νέου χώρου στάθμευσης αεροσκαφών, βόρεια του κτιρίου 056 της Τεχνικής βάσης που θα καλύπτει συνολική έκταση 23.600 τ.μ. για τη φιλοξενία αεροσκαφών General Aviation & Business Aviation.

 

Η επέκταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών -ως κυριότερου σημείου εισόδου στη χώρα- είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα αυξήσει την ικανότητα του αεροδρομίου να φιλοξενεί περισσότερα αεροσκάφη και επιβάτες, διευκολύνοντας παράλληλα τη λειτουργικότητά του.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του αεροδρομίου, κατά το 2022 εκτελέστηκαν συνολικά περισσότερες από 213.000 πτήσεις (άνοδος 34,2% σε σχέση με το 2021), ενώ κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πάνω από 26.000 πτήσεις (αύξηση 24,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022).

Πέρυσι, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 22,73 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αξιοσημείωτη αύξηση 84,1% σε σύγκριση με το 2021 (*), ενώ συνεχίζει να παρουσιάζει αύξηση και το 2023: κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, η συνολική επιβατική κίνηση ανήλθε σε 2,8 εκατομμύρια (+74,3% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022). Η αύξηση της επιβατικής κίνησης αποτελεί απόδειξη της σημασίας του αεροδρομίου ως κόμβου τόσο για τα εσωτερικά όσο και για τα διεθνή ταξίδια.

Η Intrakat αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της επέκτασης ως το τέλος του 2023, άρτια και εμπρόθεσμα σύμφωνα την πάγια πρακτική της.