Συνεργασία με μονάδα του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (ΑΠΘ) ξεκινά το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας (CDI) της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, με στόχο την ανάπτυξη και επικύρωση νέων ψηφιακών βιοδεικτών για την αξιολόγηση νόσων στα πεδία της φλεγμονής (Inflammation) και της ανοσολογίας (Immunology), αξιοποιώντας εφαρμογές για κινητές συσκευές και για σοβαρά/εφαρμοσμένα παιχνίδια (serious games).

Στο συγκεκριμένο έργο, στο οποίο συμμετέχει η Μονάδα Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας (SPBTU) του ΑΠΘ, θα εμπλακούν ενεργά και ασθενείς, εκτός από επαγγελματίες υγείας (σε όλες τις φάσεις ανάπτυξης των εφαρμογών μέτρησης ψηφιακών βιοδεικτών, από τον σχεδιασμό έως την υλοποίηση και τις δοκιμές), ώστε να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες και των δύο πλευρών.

Ταυτόχρονα, η Pfizer έχει εξασφαλίσει στο συγκεκριμένο έργο τη συμμετοχή διεπιστημονικής ομάδας από Ελλάδα, Ολλανδία και Πορτογαλία, υπό τον συντονισμό του ΑΠΘ, καθώς και μελών του παγκόσμιου δικτύου της εταιρείας, όπως το Τμήμα Ανοσολογίας και Φλεγμονής της Ολλανδίας και το Global Medical Affairs.

«Μέσα από τις συνεργασίες μας με το ελληνικό οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας αναδεικνύουμε προτάσεις και λύσεις, που μπορούν να φέρουν επανάσταση στον κλάδο της υγείας, κάτι που αποτελεί σταθερό στόχο μας. Και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που αυτή η νέα συνεργασία μας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχει αφενός διεθνή διάσταση και αφετέρου δίνει ενεργό ρόλο στους ασθενείς» δήλωσε ο Νίκο Γκαριμπόλντι (Nico Gariboldi), επικεφαλής του CDI.

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της SPBTU, Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, επισήμανε: «Η συνεργασία μας με το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer αποτελεί σημαντική ευκαιρία για τη μεταφορά της έρευνας από το εργαστήριο στη καθημερινή πρακτική. Στοχεύουμε από κοινού στην παραγωγή υποστηρικτικών ψηφιακών εργαλείων, τόσο για τη διευκόλυνση των ασθενών με φλεγμονές, να διαχειριστούν την ασθένειά τους, όσο και για την παροχή νέων μορφών διαγνωστικής πληροφορίας, π.χ., ψηφιακών βιοδεικτών, στους ειδικούς ιατρούς. Είμαστε σίγουροι ότι αυτή είναι μόνο η αρχή μιας πολύ γόνιμης συνεργασίας»._