Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘ
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ΑΠΘΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Από νωρίς σήμερα το πρωί, μαθητές και φοιτητές σε όλη την χώρα στέλνουν τα δικά τους μηνύματα για την ανείπωτη τραγωδία που συνέβη πριν λίγα 24ωρα στα Τέμπη, που στοίχησε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 άτομα.

Συγκεντρώσεις και πορείες μαθητών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών κράτησαν έξω από τη Βουλή οι μαθητές και οι φοιτητές, όταν η πορεία διαμαρτυρίας έφτασε έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Οι μαθητές και οι φοιτητές ζητούν να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό συμβάν. «Για τα παιδιά στα Τέμπη… Για τις οικογένειές τους… Και για εμάς..», ανέφερε το κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας. «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί. Όλων των νεκρών θα γίνουμε η φωνή», αναφέρει πανό φοιτητών.

Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Λάρισα: Μαζική συγκέντρωση, νεαρών παιδιών, μαθητών, αλλά και φοιτητών για το δυστύχημα στα Τέμπη

Μαζική συγκέντρωση νεαρών παιδιών, μαθητών, αλλά και φοιτητών πραγματοποιήθηκε πριν από λίγη ώρα στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Με συνθήματα όπως «Το έγκλημα στα Τέμπη να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή», νεολαίοι της πόλης κρατώντας πανό, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για όσα συνέβησαν, αυτές τις ημέρες στα Τέμπη.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν διάφοροι φοιτητικοί σύλλογοι, αλλά και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Λάρισας διεκδικώντας να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια που οδήγησαν στη τραγωδία και να αποδοθούν ευθύνες.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε πορεία προς τον ΟΣΕ της Λάρισας.

«Η ζωή στο ΑΠΘ “πάγωσε” στο λεπτό της μοιραίας σύγκρουσης», τονίζει ο πρύτανης του ΑΠΘ για το δυστύχημα στα Τέμπη

«Η οικογένεια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θρηνεί. Θρηνεί για τα εννέα -με τα έως τώρα δεδομένα- παιδιά της που χάθηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, τόσο άδικα και ξαφνικά. Η ζωή στο ΑΠΘ “πάγωσε” στο λεπτό της μοιραίας σύγκρουσης», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου.

«Ως πατέρας, μα και ως πρύτανης, λυγίζω μπροστά στο αδιανόητο που συνέβη, μα και αισθάνομαι την ανάγκη να μοιραστώ τα οδυνηρά συναισθήματα που με κατακλύζουν, για να καλέσω όλα τα μέλη της οικογένειάς μας να είμαστε δυνατοί, ώστε ενωμένοι να σταθούμε πλάι στις οικογένειες των φοιτητών μας που χάθηκαν», συνεχίζει ο κ. Παπαϊωάννου και τονίζει: «Να σταθούμε πλάι στους συναδέλφους μας καθηγητές που θρηνούν τα παιδιά τους, να σταθούμε πλάι σε όσους περιμένουν τη σπαραχτική διαδικασία της αναγνώρισης, να σταθούμε πλάι στους 26 τραυματίες- μέλη της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, που επιβίωσαν στο φρικτό δυστύχημα, αλλά ποτέ δε θα είναι οι ίδιοι. Να σταθούμε δυνατοί ο ένας για τον άλλον. Κι ο συλλογικός μας πόνος να γίνει δύναμη που θα στηρίξει τους οικείους των θυμάτων, δύναμη που θα τη χρειαστούν για να μάθουν να ζουν ξανά».

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καταλήγοντας δηλώνει: «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι το Αριστοτέλειο θα υποστηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο -ηθικά και πρακτικά- τις οικογένειες των θυμάτων της τραγωδίας, που υπήρξαν μέλη και της δικής μας οικογένειας. Και θα σταθεί επίσης, όπως οφείλει ένα δημόσιο πανεπιστήμιο, αρωγός στην Πολιτεία, με συγκεκριμένες προτάσεις και έργα, ώστε το ανθρώπινο λάθος, να μην είναι ποτέ ξανά ικανό να αποβεί μοιραίο. Οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης του Πανεπιστημίου μας καθώς και η ειδική επιστημονική ομάδα της της Γ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΧΕΠΑ, είναι στη διάθεση κάθε μέλους της πανεπιστημιακής κοινότητας, για να βοηθήσουν στη διαχείριση του σοκ που όλους μας έχει καταβάλει».

 

Μαθητές της Θεσσαλονίκης στέλνουν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για το δυστύχημα στα Τέμπη

Μαθητές της Θεσσαλονίκης και γειτονικών πόλεων έστειλαν το δικό τους ηχηρό μήνυμα για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με μια σειρά από δράσεις στα σχολεία τους.

Στο 5ο ΓΕΛ Καλαμαριάς, οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του σχολείου τους, γράφοντας ο καθένας από μια λέξη ή φράση πάνω σε χαρτιά. Στο 19ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση «12 λεπτά», όσο δηλαδή ήταν η διάρκεια που τα δύο τρένα βρίσκονταν πάνω στην ίδια σιδηροδρομική γραμμή.

Στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους, στο προαύλιο, τη λέξη οργή, ενώ στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Αθανασίου, οι μαθητές κρέμασαν πανό με τη φράση «πάρε με παιδί μου όταν φτάσεις», ενώ στο 4ο ΓΕΛ Ευόσμου, οι μαθητές έγραψαν στα πανό τους: «το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή».

Σε κατάληψη προχώρησαν και στο 1ο ΓΕΛ Πυλαίας, με σύνθημα «ποτέ ξανά», ενώ στο Πειραματικό ΓΕΛ Νεάπολης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη λέξη «Έφτασες;».

Στο 4ο ΓΕΛ Κατερίνης, οι μαθητές μεταξύ των πανό που έφτιαξαν έγραψαν σε ένα απ’ αυτά: «ήταν άνθρωποι, όχι εισιτήρια». Στο Γυμνάσιο Νικήτης, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους το σύνθημα «πάρε όταν φτάσεις» και στο 4ο ΓΕΛ Σταυρούπολης μαθητές έγραψαν στον πίνακα πως «αυτό που έγινε δε θα ξεχαστεί, η οργή μας γίνεται ποτάμι».

Τέλος, στο 2ο ΓΕΛ Κορδελιού, οι μαθητές σχημάτισαν με τις τσάντες τους τη φράση: «πάρε όταν φτάσεις».