Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Δηλώσεις για το σιδηροδρομικό δυστύχημα που έλαβε χώρα εχθές αργά το βράδυ στα Τέμπη, έκαναν μέλη του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.

 

Θ.Πλεύρης: Η περίθαλψη των τραυματιών και η στήριξη όσων έχασαν τους ανθρώπους τους, προτεραιότητα για το υπουργείο Υγείας

Η περίθαλψη όσων έχουν τραυματιστεί και η στήριξη όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη είναι αυτό που προέχει αυτή την ώρα για το υπουργείο Υγείας, όπως φάνηκε και από τις πρώτες δηλώσεις του υπουργού Υγειάς Θάνου Πλεύρη έξω από το Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Συντετριμμένος ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για τραγωδία επισημαίνοντας πως «οι τραυματίες στα νοσοκομεία βρίσκονται σε καλά χέρια. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε καλή κατάσταση. Εχουμε 32 νεκρούς. Είμαστε δίπλα στους συγγενείς».

Όπως ενημέρωσε, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης για τους τραυματίες και η ταυτοποίηση των νεκρών.

«Διαθέτουμε ψυχολόγους να στηρίξουμε τους συγγενείς. Είναι μια τρομακτική διαδικασία για γονείς και συγγενείς. Θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο πιο γρήγορα γίνεται η αναγνώριση, παρά τις δυσκολίες», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι σημαντικό «να τρέξει γρήγορα η διαδικασία, ώστε οι περισσότεροι να βρουν τον άνθρωπο τους. Κατά βάση έχουμε νέο κόσμο σε τραυματίες και νεκρούς».

 

Γ. Οικονόμου: Έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος

«Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η περίθαλψη των τραυματιών, ο εντοπισμός και η αναζήτηση των αγνοουμένων μέσα στα συντρίμμια και η ψυχολογική στήριξη των συγγενών των θυμάτων με ψυχολόγους που μεταβαίνουν στη Λάρισα» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου εκφράζοντας την βαθύτατη οδύνη της κυβέρνησης για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. «Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία. Η σκέψη μας βρίσκεται στους συγγενείς των θυμάτων, των αγνοουμένων και των τραυματιών» είπε.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκε το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και πάνω από 500 στελέχη επιχειρούν ανά τομέα ευθύνης τους στο πεδίο. «Εκεί βρίσκονται και οι ηγεσίες των υπουργείων Υγείας και Μεταφορών. Ενώ από τη πρώτη στιγμή αρμόδιοι υπουργοί βρέθηκαν στο συντονιστικό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας. Στον τόπο της τραγωδίας μεταβαίνει ο πρωθυπουργός» ανέφερε.

Επίσης είπε ότι για τα αίτια του δυστυχήματος έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα από τις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη να βρεθούν στην ίδια γραμμή επί πολλά χιλιόμετρα δύο τραίνα που κινούνταν σε αντίθετη κατεύθυνση.

 

Αλ. Τσίπρας: “Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη”

«Συγκλονισμένος από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Αδιανόητο αυτό που συνέβη. Η σκέψη μας στους ανθρώπους που έφυγαν άδικα», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του στο Twitter.

Ο κ. Τσίπρας εκφράζει «συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και συμπαράσταση στους τραυματίες».

 

Δ. Κουτσούμπας: Μέρα ανείπωτης θλίψης και οργής, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε

«Είναι μια μέρα ανείπωτης θλίψης για το πρωτοφανές πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και οργής για το πως είναι δυνατόν να χάνονται ανθρώπινες ζωές με αυτόν τον τραγικό τρόπο.

Απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγωδίας, να μην κρυφτεί ή συγκαλυφθεί τίποτε.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Να ενταθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων και να υπάρξει ολόπλευρη στήριξη των τραυματιών» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Γ. Βαρουφάκης: Δεν θα μείνουμε απαθείς μπροστά στην προσπάθεια να βρουν εξιλαστήρια θύματα μεταξύ εργαζόμενων

Για εργαζόμενους που γίνονται «εξιλαστήρια θύματα» προειδοποιεί ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.

«Σήμερα είναι μέρα θλίψης και αλληλεγγύης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνουμε απαθείς μπροστά στην προσπάθεια να βρουν εξιλαστήρια θύματα μεταξύ εργαζόμενων τους οποίους υποχρέωναν να εργάζονται χωρίς τεχνικά εργαλεία και προσωπικό που απαιτεί η ασφάλεια», έγραψε ο Γ. Βαρουφάκης.

 

Στο ΑΧΕΠΑ, όπου νοσηλεύονται τραυματίες η αν. υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα

«Λυπάμαι πάρα πολύ γι’ αυτό που συνέβη, για τους γονείς των παιδιών που χάθηκαν. Πραγματικά δεν το χωράει ο νους μας», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία επισκέφθηκε νωρίς σήμερα το πρωί το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλεύονται κάποιοι από τους τραυματίες του τραγικού δυστυχήματος με τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, αργά χθες το βράδυ, στην περιοχή Ευαγγελισμός, κοντά στα Τέμπη.

«Εδώ, στο ΑΧΕΠΑ, οι ασθενείς που ήρθαν ήταν περισσότεροι από 30 κι έμειναν 14 για παρακολούθηση και δύο λίγο πιο σοβαρά. Ελπίζω να πάνε όλα καλά, τα νοσοκομεία ήταν επί ποδός πολέμου. Έγινε όλη η διαδικασία πολύ γρήγορα, ήρθε όλο το προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία και τους ευχαριστώ πολύ. Για τους τραυματίες κάνουμε ό,τι χρειάζεται», σημείωσε η κ. Γκάγκα, την οποία περίμενε στο ΑΧΕΠΑ ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Δημήτρης Τσαλικάκης.

 

Κυριάκος Βελόπουλος: Κάποιοι σε αυτή τη χώρα πρέπει κάποια στιγμή να πληρώσουν

«Αυτονόητο η σκέψη μας να είναι δίπλα στους γονείς και συγγενείς των αδικοχαμένων. Θερμά συλλυπητήρια», αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος και προσθέτειQ «Κάποιοι πρέπει, κάποια στιγμή σε αυτή τη χώρα να πληρώσουν για όσα έκαναν ή δεν έκαναν».

 

Τη θλίψη τους για το τραγικό δυστύχημα εκφράζουν οι Απ. Τζιζικώστας, Κ. Ζέρβας και Ιγ. Καϊτεζίδης

Τη θλίψη τους για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα εκφράζουν, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

Ο περιφερειάρχης αναφέρει: «Η Ελλάδα σήμερα πενθεί. Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη. Η σκέψη όλων μας στις οικογένειες των θυμάτων».

Για ανείπωτη τραγωδία κάνει λόγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, τονίζοντας: «Ας ελπίσουμε ο θλιβερός απολογισμός να σταματήσει εδώ. Η σκέψη μας είναι μόνο στους επιβάτες και τις οικογένειες τους».

Μαύρη μέρα χαρακτηρίζει τη σημερινή ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ. «Ας ελπίσουμε να σταματήσει ο θλιβερός αριθμός των νεκρών εδώ… Η σκέψη μας στους νεκρούς, στους τραυματίες και στις οικογένειες τους», προσθέτει.