Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το αρχιτεκτονικό προσχέδιο των γραφείων Chipperfield και Αλέξανδρου Τομπάζη που επιλέγησαν στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, εμπλουτίζει το υπάρχον εμβληματικό κτίριο του 19ου αιώνα με 20.000 τμ., επεκτείνοντας την βάση του έως τον δρόμο και δημιουργώντας δύο υπόσκαφους εκθεσιακούς χώρους. Αντίστοιχα, πάνω από τους δύο αυτούς ορόφους δημιουργούνται κυκλικά και προσβάσιμα από όλες τις πλευρές, πράσινα μονοπάτια, με αναφορές ρομαντισμού που αντανακλούν την υπάρχουσα τοπογραφία του ιστορικού κτιρίου των Λούντβιχ Λάνγκε και Ερνστ Τσίλερ.

Τα νέα κτίρια, κατασκευασμένα από βιώσιμα, ντόπια υλικά, θα συνδέονται με το υπάρχον κτίριο σε ένα αρμονικό σύνολο που θα ισορροπεί μεταξύ παλιού και νέου, χωρίς να ανταγωνίζεται την υφιστάμενη αρχιτεκτονική, τόνισαν στην παρουσίαση της αρχιτεκτονικής τους πρότασης χθες, σε εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ο πρώτος στόχος ήταν περισσότεροι και καλύτεροι χώροι. Ο δεύτερος και πιο δύσκολος, ήταν να δημιουργήσουμε ισχυρότερες σχέσεις μεταξύ μουσείου και πόλεως» είπε ο αρχιτέκτονας Ντέηβιντ Τσίπερφιλντ.

Τα ενοποιημένα κτίρια και ο γενικότερος σχεδιασμός, θα «συνομιλεί» με τα άλλα εμβληματικά κτίρια της περιοχής, όπως του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, στου οποίου τα κτίρια δεν θα επεκταθεί το μουσείο, και με το «Ακροπόλ» – χωρίς να γίνει υπόγεια σύνδεση όπως αρχικά προβλεπόταν.

Η επιλογή των αρχιτεκτονικών γραφείων, μετά από κλειστό διαγωνισμό, έγινε από επταμελή διεθνή πολυεπιστημονική επιτροπή αξιολόγησης των δέκα προτάσεων που υπέβαλαν οι συμπράξεις ελληνικών και ξένων αρχιτεκτονικών γραφείων. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο καθηγητής του ΕΜΠ Ανδρέας Κούρκουλας και η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Η πρόταση των γραφείων David Chipperfield και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη «εικονοποιεί το όραμα, ένα προσωπικό όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια βαθειά επιθυμία, να συμβάλει και να συνδράμει ουσιαστικά και προσωπικά, όχι μόνο στην επέκταση του μέγιστου μουσείου της χώρας και του σημαντικότερου διεθνώς στο είδος του, αλλά και στην αναγέννηση της συγκεκριμένης περιοχής της Αθήνας» είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην παρουσίαση και πρόσθεσε: «Δημιουργούμε ένα μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία, με δυναμική ματιά προς το μέλλον».

Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Κ. Μητσοτάκης: Το πιο σημαντικό μας μουσείο θα γίνει νέο τοπόσημο της πόλης    

Για την πραγματοποίηση ενός προσωπικού του ονείρου, την μετατροπή του Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών σε ένα τοπόσημο της πόλης, μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση της μελέτης για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων μετά την παρουσίαση της μελέτης ότι πρόκειται για μία παρέμβαση η οποία πληροί τις βασικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί εξ αρχής: “πώς θα δημιουργήσουμε περισσότερο χώρο για να εκθέσουμε τα σπουδαία εκθέματα μιας από τις σημαντικότερες συλλογές παγκοσμίως, καθώς σήμερα εκθέτουμε λιγότερο του 10% αυτών που έχουμε στις αποθήκες μας”.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του γιατί ένα μουσείο όπως ο Εθνικό Αρχαιολογικό της Αθήνας το επισκέπτονταν κάτι παραπάνω από 500.000 επισκέπτες κάθε χρόνο, τη στιγμή που φιλοξενεί αυτόν τον απίστευτο πλούτο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. “Πιστεύω ότι αυτό θα αλλάξει και μπορεί να αλλάξει ως αποτέλεσμα της υλοποίησης αυτού του πολύ οραματικού σχεδίου το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα” τόνισε.

Επισήμανε επίσης ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να χρηματοδοτηθούν όλες οι μελέτες από ιδιωτικές δωρεές και στη συνέχεια, η κατασκευή του μουσείου και του περιβάλλοντα χώρου να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και από ευρωπαϊκούς πόρους.

Μίλησε για ένα χρονοδιάγραμμα αρκετά σφιχτό, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι είναι εφικτή η υλοποίηση του διότι υπάρχει-όπως είπε- “μεράκι, διάθεση και τεχνογνωσία για να μπορέσουμε αυτό το πολύ όμορφο όραμα το οποίο σας παρουσιάστηκε σήμερα, να γίνει πράξη το συντομότερο δυνατόν”.

Τέλος επισήμανε ότι σε αυτό θα συμβάλει και το γεγονός ότι πια το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, μαζί με τέσσερα ακόμα μουσεία, γίνεται -ως αποτέλεσμα του Νόμου που δημοσιεύτηκε χθες- ένα ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, όπως συμβαίνει σε όλα τα μεγάλα μουσεία, έχοντας μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία να μπορέσει να διεκδικήσει το δικό του ρόλο και τη δική του θέση στον παγκόσμιο χάρτη των μουσείων -και όχι απλά μια οργανική μονάδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

“Θεωρώ ότι είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς” συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε μεταξύ άλλων ότι η επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου συμβάλλει ουσιαστικά στην αναγέννηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, και προβάλλει την εθνική διάσταση του Μουσείου, το οποίο συνδέει με το παγκόσμιο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Και απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό κατέληξε:

“Σήμερα ολοκληρώνεται ο πρώτος δύσκολος -ομολογώ- κύκλος για την υλοποίηση ενός έργου, το οποίο εσείς οραματιστήκατε, ενστερνιστήκατε, παρακολουθείτε προσωπικά. Συμπίπτει χρονικά με την ολοκλήρωση σχεδόν της πρώτης κυβερνητικής σας θητείας. Το βλέμμα μας είναι ήδη στραμμένο στο μέλλον, στην δεύτερη θητεία σας, όπως άλλωστε και οι δυνάμεις μας. Στο τέλος της δεύτερης κυβερνητικής τετραετίας σας, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι απολύτως διαφορετικό. Στο χώρο του σημερινού προκηπίου θα υπάρχει κήπος, μία πράσινη πλατεία, αλλά και ένα δεύτερο κτήριο, οργανικά συνδεδεμένο, αλλά όχι ανταγωνιστικό με το υφιστάμενο μνημείο, το οποίο, όπως θα δείτε, αφορά στην πόλη, επικοινωνεί με την πόλη, ενώ συγχρόνως δημιουργεί ένα υψηλής αισθητικής κέλυφος, το οποίο συμμετέχει στην ενιαία έκθεση των πολύτιμων συλλογών, δεκάδων χιλιάδων αριστουργημάτων της αρχαίας ελληνικής τέχνης, που διαθέτει αυτό το Μουσείο».

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην διάρκεια της παρουσίασης της αρχιτεκτονικής μελέτης για την επέκταση και αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, αρχαιολόγοι, εργαζόμενοι, βρίσκονταν συγκεντρωμένοι έξω από το μουσείο με πανό και συνθήματα διαμαρτυρίας, κατά του νομοσχεδίου που μετατρέπει πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Παρακαλούμε αποδεχτείτε τα cookies από το YouTube για την αναπαραγωγή αυτού του video. Με την αποδοχή θα έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο στο YouTube, μία υπηρεσία που παρέχεται από τρίτους.

Πολιτική Απορρήτου YouTube

Με την αποδοχή αυτής της ενημέρωσης, οι ρυθμίσεις σας θα αποθηκευθούν και η σελίδα θα ανανεωθεί.

Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ