Η είσοδος των γραφείων του ΤΕΕ στην Αθήνα - All rights reserved
Η είσοδος των γραφείων του ΤΕΕ στην Αθήνα - All rights reserved
Πηγή Εικόνας: Θοδωρής Καραουλάνης

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προχώρησε στην έκδοση διεθνούς επιστημονικού περιοδικού για την πρόοδο στις επιστήμες των μηχανικών. Πρόκειται για μια νέα εκδοτική προσπάθεια που το ΤΕΕ αναλαμβάνει ξανά, βασισμένο στην παράδοση που είχαν καθιερώσει παλαιότερα οι εκδόσεις των Τεχνικών Χρονικών, της επιστημονικής έκδοσης του ΤΕΕ με ιστορία δεκαετιών. Η έκδοση θα είναι πλέον αποκλειστικά ηλεκτρονική, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και φιλοδοξεί να αποτελέσει βήμα γόνιμου επιστημονικού διαλόγου και διάχυσης της επιστημονικής προόδου.

Η σελίδα του περιοδικού είναι:

https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta

 

Για την έκδοση του περιοδικού, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά, σεβασμό και προσήλωση στην ιστορία του ΤΕΕ, στο μέλλον του επιστημονικού ρόλου του Επιμελητηρίου και στο έργο των Ελλήνων Μηχανικών συνολικά, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας προχωρά στην έκδοση διεθνούς επιστημονικού περιοδικού. Μετά από αρκετά χρόνια χωρίς τακτικές επιστημονικές εκδόσεις, λόγω της ιδιαίτερης οικονομικής κατάστασης της χώρας, αλλά έχοντας ως εφόδιο της ιστορίας μας τα ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, που εκδίδονταν από το ΤΕΕ για δεκαετίες, αναλαμβάνουμε ξανά να δώσουμε ένα ακόμη επιστημονικό βήμα στην κοινότητα των Μηχανικών.

Ενημερώνουμε όλους τους Έλληνες Μηχανικούς, την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Κοινότητα ότι προχωρούμε σε αυτή την έκδοση για να δώσουμε ένα βήμα επικοινωνίας, δημοσιότητας και αναγνώρισης, από τη Διεθνή Κοινότητα, της Έρευνας και της Καινοτομίας που παράγουν οι Έλληνες Μηχανικοί στην πράξη, στα Εργοτάξια, στον Αστικό χώρο, στην Περιφέρεια, στη Βιομηχανία, στην Ανάπτυξη, στο Περιβάλλον, στην Ενέργεια, στον Ψηφιακό Κόσμο, στα Πανεπιστήμια, στα Ερευνητικά Κέντρα, στις Νεοφυείς – και μη – Επιχειρήσεις και αλλού, σε όλο το φάσμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον όλων, να βρούμε στο πρόσωπό των μηχανικών κριτικούς αναγνώστες, να τροφοδοτήσουμε την επιστημονική εργασία και να δημοσιεύσουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που γίνεται από Έλληνες (και μη) επιστήμονες-μηχανικούς μέσω του Διεθνούς Επιστημονικού Περιοδικού του ΤΕΕ.

Προσβλέπουμε σε μια σημαντική έκδοση, με εφόδιο λαμπρούς συνεργάτες και τη δύναμη των μελών του ΤΕΕ, που θα θέλαμε να γίνει υπόθεση όλων».

 

Πιο αναλυτικά, η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ με τις υπ΄ αριθμ. Α14/Σ39/2021, Α16/Σ7/2022 ΚΑΙ Α41/Σ16/2022 Αποφάσεις της, προχώρησε στην έκδοση του Επιστημονικού Περιοδικού με τίτλο «Technical Annals» by Technical Chamber of Greece και με περιεχόμενο Advances in Engineering, στην αγγλική γλώσσα. Η διάθεση του περιεχομένου του περιοδικού θα γίνεται ηλεκτρονικά και με ανοιχτή πρόσβαση (Open Access) μέσω της υπηρεσίας e-Publishing του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ):

https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta

 

Το περιεχόμενο του Περιοδικού θα αφορά όλες τις Ειδικότητες των Μηχανικών:

  1. Civil Engineering
  2. Architect Engineering
  3. Mechanical Engineering
  4. Electrical & ComputerEngineering
  5. Rural and Surveying Engineering
  6. Chemical Engineering
  7. Mining and Metallurgical Engineering
  8. Naval Engineering
  9. Electronic Engineering
  10. Engineering of Urban Planning & Regional Development
  11. Environmental Engineering
  12. Engineering of Mineral Resources
  13. Engineering of Production & Management

 

Επίσης θα αφορά Διεπιστημονικές Θεματικές Περιοχές, που βρίσκονται στην αιχμή της Έρευνας και της Καινοτομίας, όπως:

Agricultural Engineering and Food Processing, Artificial Intelligence, Aerodynamics, Bioengineering, Circular Economy, Climate Change, Cultural Heritage, Education and Learning Processes, Energy, Environment, Economy, Geoinformatics, Human Modelling, Industrial Symbiosis, Management and Quality Control, Material Science and Engineering, Naval Coastal and Maritime Design Engineering and Planning, Spatial Planning, Sustainable Development, Systems’ and Processes Engineering, Technology, Transportation, Processes κ.ά. όπως θα καθορίζονται δυναμικά τόσο από την πρόοδο της Επιστήμης και της Μηχανικής, όσο και από τις μελλοντικές τάσεις και τις κοινωνικές ανάγκες.

 

Επίσης, συνέδρια στα οποία είτε είναι συνδιοργανωτής το ΤΕΕ, είτε μετέχει στις Οργανωτικές και Επιστημονικές Επιτροπές τους, θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα δημοσίευσης των πρακτικών (proceedings) τους (στην ελληνική ή αγγλική γλώσσα), πάντα μέσω του μηχανισμού του e-Publishing, αρκεί η αίτηση να έχει υποβληθεί στο ΤΕΕ και να έχει την έγκριση της Διοίκησης του ΤΕΕ είτε έξι μήνες πριν το συνέδριο, στην περίπτωση έκδοσης των πρακτικών έως την έναρξή του, ή τρεις μήνες πριν το συνέδριο, στην περίπτωση έκδοσης μετά το συνέδριο.

 

Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ ανέθεσε την ευθύνη της έκδοσης στην Εκδοτική Επιτροπή/Ομάδα Σύνταξης (Editorial Board) και στο Επιστημονικό Συμβούλιο (Scientific Board) του Περιοδικού, η στελέχωση των οποίων βασίζεται σε αξιόλογους Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι είναι οι:

 

ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ / ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ (EDITORIAL BOARD)

  • Μοροπούλου Αντωνία, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Δρ. Χημικός Μηχανικός, Chief Editor
  • Δούκας Χρυσόστομος, Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός, Chief Editor
  • Αθήνη Ελευθερία, Προϊσταμένη της Δ/νσης Επιστημονικής και Αναπτυξιακής Δραστηριότητας ΤΕΕ, Μεταλλειολόγος Μεταλλουργός Μηχανικός, Υπεύθυνη Διαχειρίστρια του Περιοδικού
  1. Τσουκαλά Βασιλική, Καθηγήτρια ΕΜΠ, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
  2. Παντουβάκης Ιωάννης-Πάρις, Καθηγητής ΕΜΠ, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
  3. Αυγερινού-Κολώνια Σοφία, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός
  4. Κρεστενίτης Ιωάννης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Δρ. Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός
  5. Γκαβέλα Σταματίνα, Δρ. Χημικός Μηχανικός
  6. Νικόγλου Ανδρέας, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός
  7. Ντζιούνη Αφροδίτη, Δρ. Χημικός Μηχανικός
  8. Κανάρης Αθανάσιος, Δρ. Χημικός Μηχανικός
  9. Πάνας Αντώνιος, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
  10. Πλα-Καρύδη Δανάη, Δρ. Ηλεκτρολόγος & Μηχανικός ΗΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ (SCIENTIFIC BOARD)

  1. Τριανταφύλλου Σάββας, Επίκουρος Καθηγητής ΕΜΠ, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός
  2. Κλαμπατσέα Ειρήνη, Αναπλ. Καθηγήτρια ΕΜΠ, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός
  3. Ιωαννίδης Χαράλαμπος, Καθηγητής ΕΜΠ, Δρ. Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός
  4. Μανωλάκος Δημήτριος, Καθηγητής ΕΜΠ, Δρ. Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός
  5. Μανσούρ Γκαμπριέλ, Καθηγητής ΑΠΘ, Δρ. Μηχανολόγος Μηχανικός
  6. Χριστοδούλου Χρήστος, Δρ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός
  7. Ξενίδης Άνθιμος, Καθηγητής ΕΜΠ, Δρ. Μεταλλειολόγος Μεταλλουργός Μηχανικός
  8. Λοϊζίδου Μαρία, Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ, Δρ. Χημικός Μηχανικός
  9. Βεντίκος Νικόλαος, Αναπλ. Καθηγητής ΕΜΠ, Δρ. Ναυπηγός Μηχανικός
  10. Γερογιάννης Βασίλειος, Καθηγητής Παν/μιου Θεσσαλίας , Δρ. Μηχανικός ΗΥ & Πληροφορικής
  11. Τσέλιος Βασίλειος, Αναπλ. Καθηγητής Παντείου Παν/μιου, Δρ. Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
  12. Σαράτσης Γεώργιος, ΕΔΙΠ Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης, Δρ. Μηχανικός Ορυκτών Πόρων
  13. Ακράτος Χρήστος, Αναπλ. Καθηγητής ΔΠΘ, Δρ. Μηχανικός Περιβάλλοντος

 

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού

Το Α΄ Ειδικό Τεύχος του επιστημονικού περιοδικού του ΤΕΕ Technical Annals (Τεχνικά Χρονικά) είναι αφιερωμένο στο 2ο Διεθνές Συνέδριο TMM-CH 2021 με θέμα «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

https://ejournals.epublishing.ekt.gr/index.php/ta/issue/view/1823

 

Σχετικά με την έκδοση του πρώτου τεύχους, η Τώνια Μοροπούλου (ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, μέλος ΔΕ ΤΕΕ, Chief Editor of Technical Annals), που ήταν επικεφαλής της Διεπιστημονικής Ομάδας του ΕΜΠ και επιστημονικά υπεύθυνη για τη μελέτη, το σχεδιασμό, το συντονισμό των εργασιών και την επιστημονική παρακολούθηση του εμβληματικού έργου αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, δήλωσε:

«Το Α΄ Ειδικό Τεύχος των TechnicalAnnals-Τεχνικών Χρονικών είναι αφιερωμένο στο 2ο Διεθνές Συνέδριο TMM-CH με θέμα «Καινοτόμος, Διεπιστημονική, Ψηφιακή Διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» με σκοπό τη μετάδοση της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας του έργου της αποκατάστασης του  Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφουστη διεθνή επιστημονική κοινότητα, ορίζοντας τις μελλοντικές τάσεις στην Προστασία Μνημείων.  Ο Πανάγιος Τάφος, το εμβληματικό αυτό μνημείο της ανθρωπότητας, αναδεικνύει τη διεπιστημονική και ολιστική προσέγγιση της προστασίας των μνημείων σε όλο τον κόσμο, συνδέοντας την Επιστήμη με την Κοινωνία στην κλίμακα τριών δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλες τις ηπείρους και όλα τα έθνη.Έχει συμβάλει στην εισαγωγή της εφαρμογής της προηγμένης έρευνας και της καινοτομίας στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς με διεπιστημονικότητα, αξιοποιώντας ολιστικά, με βάση την παρέμβαση όλων των ειδικοτήτων, την τρισδιάστατη ψηφιακή τεκμηρίωση, ώστε να επιτευχθεί η συμβατότητα με τα ιστορικά υλικά και δομήματα, η διατήρηση της αρχιτεκτονικής αυθεντικότητας και η δομική ακεραιότητα, καθώς και η ανάδειξη των αξιών.

Η αξιοποίηση των μνημείων, ιστορικών πόλεων και συνόλων με επανάχρηση σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας διαμορφώνει το πεδίο της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, στο πλαίσιο της αειφόρου διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς, με όρους σεβασμού και προστασίας των αξιών, και με την κοινωνία ενημερωμένη και ικανή να μετέχει ουσιαστικά στις πολιτικές που απαιτεί ο επαναπροσδιορισμός της Ταυτότητας του Κόσμου σε κρίση, μέσα από τον Πολιτισμό. Η κατακερματισμένη κοινωνία και ο άνθρωπος της κρίσης μπορούν να ξαναβρούν την ενότητα και το νόημά τους αποκαθιστώντας την κοινωνική συνοχή, αλλά και τις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από τον Πολιτισμό.

Το 2οΔιεθνές Συνέδριο TMM-CH 2021 διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο,υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το National Geographic, την Cultural Heritage Finance Alliance CHiFA, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και ΤοποθεσιώνICOMOS, τη Διεθνή Επιτροπή CIPA Heritage Documentation, τον Οργανισμό Πόλεων Παγκόσμιας Κληρονομιάς OWHC, την Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαίδευσης Μηχανικών SEFI,και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συμβούλια, επιστημονικές ενώσειςκαι φορείς προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Από τις 310 εργασίες που υπεβλήθησαν στο Συνέδριο η Διεθνής Επιστημονική Επιτροπή, μετά από αξιολόγηση, ενέκρινε τις 124 (έργα 377 συγγραφέων από 33 χώρες) και επέλεξε 24 εργασίες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, που παρουσιάζονται στο Ειδικό αυτό Τεύχος με σχετική απόφαση της ΔΕ ΤΕΕ και με τη σύμφωνη γνώμη της Εκδοτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του Περιοδικού Technical Annals.

Οφείλω να τους ευχαριστήσω όλους, όπως και την εκδοτική ομάδα του Ειδικού Τεύχους, που την αποτελούσαν οι : Χάρης Δούκας, Αν. Καθ. ΕΜΠΣχ. ΗΜΜΥ, Χαράλαμπος Ιωαννίδης, Καθ. ΕΜΠ – Κοσμήτορας Σχ. ΑΤΜ-ΜΓ, Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, Ομότιμη Καθ. ΕΜΠ-Σχ. ΑΜ, και Κυριάκο Λαμπρόπουλο, εκλεγμένο Επίκ. Καθ. ΕΜΠ Σχ. ΧΜ.»

 

Σημειώνεται ότι στην ιστοσελίδα του περιοδικού έχει δημοσιευτεί ήδη πρόσκληση υποβολής εργασιών (Call for Papers) για το 2o ειδικό τεύχος με θέμα «Energy Policy and Planning Challenges and Insights in the Post-Crises Era» με καταληκτική ημερομηνία υποβολής της 15η Μαρτίου 2023.