Ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας με πληθυσμό που φτάνει τους 100.000 κατοίκους, ετοιμάζεται να προχωρήσει σ’ ένα μεγάλο έργο ανάπλασης, με στόχο και να βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων και να προσφέρει καλύτερη προσβασιμότητα στους επισκέπτες, αλλά και να φέρει στο προσκήνιο την τοπική οικονομία, καθώς το έργο σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει αποδέκτη το εμπορικό κέντρο της πόλης και την Αγορά της. Πρόκειται για τον δήμο Καλλιθέας Αττικής.

Η Καλλιθέα απλώνεται σε μια μεγάλη έκταση του λεκανοπεδίου, αφού το βορειοανατολικό κομμάτι της σχεδόν αγγίζει το κέντρο της Αθήνας και το νοτιοδυτικό φτάνει έως το παραλιακό μέτωπο. Και κάποιοι οδικοί κόμβοι της, όπως η Θησέως, η Δοϊράνης και η Δαβάκη, αποτελούν βασικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, πέρα από τη λεωφόρο Συγγρού, που ορίζει όλο το ανατολικό άκρο του δήμου. Μοιραία η ανάπλαση στον δήμο Καλλιθέας δημιουργεί ένα ευρύτερο αποτύπωμα.

Ουσιαστικά πρόκειται για τέσσερα διαφορετικά έργα, που ήδη έχουν δρομολογηθεί, με πιο σημαντικό αυτό της προσπάθειας να επιτευχθεί διασύνδεση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) με το εμπορικό κέντρο της πόλης, το οποίο με τη σειρά του θα διαμορφωθεί ανάλογα, ώστε να μετατραπεί σ’ ένα Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου (Open Mall). Παράλληλα, θα διαμορφωθεί κατάλληλα και η πλατεία Δαβάκη, ενώ θα αξιοποιηθεί οικόπεδο δίπλα στην πλατεία, προκειμένου να ανεγερθεί ένα σύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο.

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί η δημιουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας και φυσικά τη δική τους μεγάλη συνεισφορά θα έχουν οι τρεις σταθμοί μετρό, που μελλοντικά θ’ ανοίξουν στην Καλλιθέα.

Η βιοκλιματική αστική ανάπλαση ενοποίησης και διασύνδεσης του ΚΠΙΣΝ με το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου της πόλης έχει συνολικό προϋπολογισμό 8.422.296 ευρώ, εκ των οποίων τα 8 εκατομμύρια είναι η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εδώ θα πραγματοποιηθούν μεγάλες παρεμβάσεις στη Δοϊράνης και στη Δημοσθένους, δηλαδή στις δύο οδούς που ξεκινούν από το βόρειο κομμάτι της πόλης και διασχίζουν κάθετα (παράλληλα με τη λ. Συγγρού) όλη την ανατολική πλευρά της για να φτάσουν στο ΚΠΙΣΝ, καθώς και στην Ευριπίδου, τον δρόμο δηλαδή μπροστά από το ΚΠΙΣΝ, αλλά και σε δύο κεντρικές κάθετους, τη Δαβάκη και τη Σκρα, που οδηγούν προς το κέντρο της πόλης και βγαίνουν στη Θησέως.

Συγκεκριμένα, το έργο θα υλοποιηθεί στη Δοϊράνης και στη Δημοσθένους, από την οδό Δαβάκη έως κάτω στην οδό Ευριπίδου, καθώς επίσης και στην οδό Σκρα, από τον παράδρομο της λ. Συγγρού έως τη Θησέως. Στο πλαίσιο ολιστικών ενεργειών, το έργο ενσωματώνει και λύσεις εξοπλισμού «έξυπνης» πόλης, δηλαδή λογισμικά συστήματα και εφαρμογές. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων δενδροφύτευση, «έξυπνο» εξοπλισμό, πρόσβαση για ΑμεΑ, βιολογικούς κάδους, φορτιστές ηλεκτρικών ποδηλάτων, φωτισμό LED κά.

Ως προς το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, η χρηματοδότηση προέρχεται από το ΕΣΠΑ και προβλέπεται ακόμη και αναμόρφωση της πρόσοψης των καταστημάτων, μετά από τη συνεννόηση που έχει γίνει με τον Εμπορικό Σύλλογο της πόλης και σε συνεργασία μαζί του, ώστε να αποκτήσει η αγορά έναν ομοιόμορφο χαρακτήρα και να αποτελέσει ένα Open Mall. Εδώ, συμπεριλαμβάνεται πεζοδρόμηση, καθώς και παρέμβαση στην οδό Δαβάκη, ώστε να εξελιχθεί σ’ έναν δρόμο ήπιας κυκλοφορίας στο ύψος της Αγοράς.

Με το εμπορικό κέντρο συνδέονται άμεσα και τα έργα που θα γίνουν στην πλατεία Δαβάκη, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Εκεί έχει σχεδιαστεί η πλήρης αναμόρφωσή της. Θα φύγει η περίφραξη, ώστε η πλατεία να είναι ανοιχτή για τους πολίτες, θα υπάρξουν φυτεύσεις και περιποίηση του πρασίνου, θα τοποθετηθούν παγκάκια με θέσεις και για ΑμεΑ και θα εφοδιαστεί με «έξυπνο» εξοπλισμό, φορτιστές, φωτισμό LED κ.α.

Τέλος, δίπλα στην πλατεία Δαβάκη, όπου βρίσκεται το παλιό οικόπεδο ΙΚΑ, θα ανεγερθεί το νέο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Καλλιθέας, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Ένα επιβλητικό και μοντέρνο κτίριο, που θα καλύπτει τις ανάγκες των καλλιτεχνικών ομάδων και των πολιτιστικών φορέων της πόλης, με δύο αίθουσες εκδηλώσεων, με χώρους εκθέσεων, με Βιβλιοθήκη και με θερινό κινηματογράφο στην ταράτσα του.

Το φθινόπωρο αναμένεται να ξεκινήσει και η δημοτική συγκοινωνία, που θα συνδέει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, με άλλα σημεία της πόλης. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και αφορά σε δύο συγκοινωνιακές γραμμές, οι οποίες θα εξυπηρετήσουν ακόμη τον σταθμό του ηλεκτρικού, αλλά και την πρόσβαση στο νεκροταφείο της Καλλιθέας. Για τα μέσα της δημοτικής συγκοινωνίας, ο δήμος θα εφοδιαστεί με τρία ηλεκτρικά οχήματα.

      Δ. Κάρναβος: «Μία νέα Καλλιθέα, που μέχρι πριν μερικά χρόνια δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε»

«Πρόκειται για μια δημιουργική περίοδο και για την πόλη μας», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος και συνεχίζει: «Τα έργα ξεκινούν άμεσα. Η Καλλιθέα βρίσκεται μέσα στους πρώτους 11 δήμους πανελλαδικά, που πέτυχε αυτή τη χρηματοδότηση για τη βιοκλιματική αστική ανάπλαση και μπορεί να ξεκινήσει τώρα τα έργα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι είχαμε έναν πλήρη και γρήγορο φάκελο. Για την επιλογή των συγκεκριμένων μεγάλων αστικών αναπλάσεων, συνετέλεσε το γεγονός ότι αυτοί οι δήμοι, είχαν εγκαίρως φροντίσει για την μελετητική ωριμότητα των έργων, για την τεκμηρίωση της οικονομικής, τεχνικής και περιβαλλοντικής σκοπιμότητας και για την επίλυση των όποιων πολεοδομικών, χωροταξικών και άλλων εκκρεμοτήτων».

Ειδικά ως προς την ανάπλαση της ενοποίησης και διασύνδεσης του ΚΠΙΣΝ με το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, ο κ. Κάρναβος εξηγεί: «Ουσιαστικά είναι μία δίδυμη ανάπλαση, που αφορά στους κάθετους άξονες. Αυτό που κρατώ εγώ είναι πως αυτοί οι άξονες που οδηγούν στο ΚΠΙΣΝ, θα μετατραπούν σε δύο υπέροχους και περιπατητικούς δρόμους. Θα αποκτήσει η ανατολική Καλλιθέα οδικούς και περιπατητικούς άξονες, που θα φτάνουν στο Σταύρος Νιάρχος. Γι’ αυτό το έργο η προκήρυξη θα έχει γίνει μέχρι το Πάσχα».

Σχετικά με το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου, ο δήμαρχος Καλλιθέας λέει: «Εδώ καθυστερήσαμε λίγο ως προς την ωρίμανση του έργου, όμως έπρεπε να υπάρξουν συζητήσεις με τους καταστηματάρχες και τους επιχειρηματίες. Είμαστε σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο για την αναβάθμιση του Εμπορικού Κέντρου της πόλης. Θα γίνει η πολεοδομική ανάπλαση για την ανάδειξη της Αγοράς της Καλλιθέας, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας».

Ως προς την πλατεία Δαβάκη, ο κ. Κάρναβος αναφέρει: «Αυτό το έργο ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Θέλουμε μια πλατεία ανοιχτή στην κοινωνία και ασφαλή για τους πολίτες. Γι’ αυτό θα φύγει η περίφραξη, θα πρασινίσει κι άλλο, θα φωτιστεί και θα εξοπλιστεί με σύγχρονα συστήματα, με παγκάκια, φορτιστές κ.α».

Και για το Πολιτιστικό Κέντρο προσθέτει: «Θα βρεθεί στο επίκεντρο της πόλης, δίπλα στην πλατεία Δαβάκη. Ένα σύγχρονο κτίριο, που θα καλύπτει τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές ανάγκες. Θα μετακινηθούν εκεί όλα τα σύνολα καλλιτεχνικής δημιουργίας, θα μεταφερθεί εκεί η Βιβλιοθήκη μας, θα διαθέτει αίθουσες εκδηλώσεων, αλλά και θερινό κινηματογράφο. Ο Πολιτισμός βρίσκεται στις προτεραιότητές μας».

Στο τέλος, ο δήμαρχος Καλλιθέας αναφέρει: «Έχουν δυναμική αυτά τα έργα, γιατί δημιουργούν μια δυναμική πόλη, μ’ ένα καινούργιο και δυναμικό κέντρο και αλλάζουν την ποιότητα της καθημερινότητας των κατοίκων της. Δημιουργείται μια νέα Καλλιθέα, που μέχρι και πριν μερικά χρόνια δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε».