Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένα ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την προστασία του περιβάλλοντος και των ευάλωτων νοικοκυριών, θα εφαρμοστεί στον δήμο Χαλανδρίου. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ονομάζεται Power Saving Check, είναι τριετούς διάρκειας και συμμετέχουν δήμοι και από άλλες χώρες της Ευρώπης. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ενημέρωση, εκπαίδευση και εφαρμογή καλών πρακτικών στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας, στο πλαίσιο της προστασίας του περιβάλλοντος και του περιορισμού των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Στόχος είναι με την εφαρμογή σωστών πρακτικών και την προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού να επέλθει μείωση του ετήσιου κόστους κατανάλωσης ενέργειας, ελαφρύνοντας έτσι τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ενώ αντίστοιχη πολιτική ελέγχου για τον περιορισμό της κατανάλωσης θα εφαρμοστεί και στα δημοτικά κτίρια, αλλά και σε όσα νοικοκυριά επιθυμούν να περιορίσουν την κατανάλωση ενέργειας, θέρμανσης και νερού.

«Κομβικό σημείο του προγράμματος, που αντανακλά και τις προωθούμενες πολιτικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι να αποφευχθεί η σπατάλη ενέργειας και φυσικών πόρων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστας Ευθυμίου και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι το Power Saving Check θα δώσει την αφορμή στους κατοίκους του Χαλανδρίου να σκεφτούν όλα όσα έχουν μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και σημαντική επιβάρυνση για τα νοικοκυριά τους».

Για την υλοποίηση του προγράμματος, αρχικά εκπαιδεύονται και πιστοποιούνται ως εθελοντές, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες του Χαλανδρίου και στη συνέχεια θα επισκέπτονται τα νοικοκυριά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προκειμένου να εντοπίσουν τις αλλαγές που απαιτούνται, ώστε να αποτραπεί η περίσσεια κατανάλωση ενέργειας από συμβατικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως, διαρροή νερού, λαθεμένη ρύθμιση του θερμοστάτη στη συντήρηση ή την κατάψυξη των ψυγείων κ.α.

Η δημοτική Αρχή του Χαλανδρίου επέλεξε οι παρεμβάσεις να γίνουν καταρχήν σε 200 νοικοκυριά που εξυπηρετούνται από τις κοινωνικές δομές του δήμου και ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις να χρηματοδοτήσει με ίδιους πόρους τις αντικαταστάσεις εξοπλισμού που θα απαιτηθούν.

Στην πορεία του προγράμματος προβλέπεται και η δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά, η οποία θα υπολογίζει άμεσα την κατανάλωση ενέργειας σ’ ένα νοικοκυριό, βάση των στοιχείων των συσκευών που θα δίνει ο κάθε ενδιαφερόμενος. Παράλληλα θα κυκλοφορήσει ένας ενημερωτικός οδηγός με χρήσιμες συμβουλές για την αποτροπή της σπατάλης ενέργειας και φυσικών πόρων, όπως και για τα οφέλη που προκύπτουν σε αυτή την περίπτωση για το περιβάλλον, αλλά και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.