Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε εκλογικό μαραθώνιο, πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία, πορεύεται η χώρα το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2025.

Και αυτό οφείλεται στις επιλογές τόσο της προηγούμενης όσο και της παρούσας κυβέρνησης. Σε συνδυασμό βέβαια με τις κλασικές δημοκρατικές αρχές και την τρέχουσα πολιτική συγκυρία.

Εξηγούμαστε…

Πρώτη κάλπη: οι επόμενες εθνικές εκλογές, από Απρίλιο ως Μάϊο, όποτε αποφασίσει η κυβέρνηση (που έχει αποκλείσει να γίνουν οι – πρώτες – εκλογές Ιούλιο, όπως έχει δικαίωμα, αλλά και Ιούνιο). Εθνικές κάλπες με απλή αναλογική για πρώτη φορά. Πιθανότητα 100%.

Δεύτερη κάλπη: Καθώς (σχεδόν) άπαντες θεωρούν ότι κυβέρνηση με απλή αναλογική δεν θα προκύψει και δεδομένης της στάσης του Πρωθυπουργού που έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιδιώξει αυτοδυναμία με τον νέο εκλογικό νόμο που ψήφισε στην αρχή της θητείας του, η δεύτερη κάλπη θα στηθεί Μάιο ή Ιούλιο. Με ενισχυμένη αναλογική. Πιθανότητα 90%.

Τρίτη κάλπη: Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2023. Με το νέο νόμο θα γίνονται σταθερά πλέον και ανεξάρτητα από τις άλλες. Επομένως, όλοι στις κάλπες για τοπικούς άρχοντες. Με ενδιαφέρον θα δούμε τα ποσοστά συμμετοχής…. Πιθανότητα 100%.

Τέταρτη κάλπη: Πανευρωπαϊκή, κάλπη τον Μάιο (πιθανότατα) του 2024. Τέταρτες εκλογές ένα χρόνο μετά τις εθνικές, ένα εξάμηνο και κάτι μετά τις αυτοδιοικητικές. Ευρωεκλογές αυτή τη φορά. Αν δεν αλλάξει κάτι (που παίζει…) με πανελλήνια κάλπη για 12 εκλεκτούς. Υπό τη σκιά (σήμερα) σκανδάλων. Με υποψηφίους που θα διεκδικούν εκατοντάδες χιλιάδες προσωπικών ψήφων για να εκλεγούν. Χωρίς άλλη κάλπη μαζί. Επίσης πολύ ενδιαφέρον… Πιθανότητα 100%

Πέμπτη κάλπη: αυτή που λίγοι συζητούν αλλά όλοι, όσοι σχεδιάζουν, σκέφτονται… Τί θα γίνει με την ολοκλήρωση της θητείας της κας Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας; Θα συμφωνήσουν τα κόμματα σε ανανέωση θητείας ή σε άλλο κοινής αποδοχής πρόσωπο; Τα δεδομένα πριν δούμε τις φετινές εξελίξεις είναι δύσκολο να εκτιμηθούν. Ωστόσο κάθε αντιπολίτευση λογικά θα θέλει εκ νέου εκλογές. Εκλογή ΠτΔ από τη Βουλή μπορεί να γίνει από Οκτώβριο 2024 ως Ιανουάριο 2025. Τότε θα ξέρουμε αν θα έχουμε και νέα κάλπη, νέες εθνικές εκλογές λόγω αδυναμίας της Βουλής (αν υπάρξει…) να εκλέξει ΠτΔ. Όπως συνέβη τον Δεκέμβρη του 2014. Επομένως άλλη μία πιθανή κάλπη Δεκέμβριο 2024 ή Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2025. Πιθανότητα (σήμερα) 60-70%. Αύριο, ίσως μεγαλύτερη…

Έκτη κάλπη: από όσους (λίγους) σκέφτονται από τώρα αυτά τα μελλούμενα της πέμπτης κάλπης, οι περισσότεροι λένε ότι με τα σημερινά δεδομένα τα αποτελέσματα μιας τέτοιας 5ης κάλπης είναι άγνωστα, αλλά πιθανότατα κανείς δεν θα μπορεί να κάνει περίπατο. Οπότε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να μην σχηματιστεί νέα κυβέρνηση και να πρέπει να στηθούν νέες κάλπες, είτε σε ένα μήνα είτε σε περισσότερο (υπό προϋποθέσεις). Πιθανότητα (σήμερα) 50%.

Σε κάθε περίπτωση, έχουμε 3 απολύτως σίγουρες κάλπες και 2 πιθανότατες, σε διάστημα λιγότερο των δύο ετών. Συν μία ακόμη (λιγότερο) πιθανή.

Είναι ζητούμενο το πως θα αντιδράσει μια κοινωνία, που διψούσε να περάσει σε μια κανονικότητα μετά από 10-12 χρόνια κρίσεων, σε έναν νέο, τόσο μεγάλο, κύκλο συνεχών εκλογικών αναμετρήσεων και πιθανότατα πολιτικών κρίσεων.

Με πιθανότερο, λένε παρατηρητές, να δούμε απίστευτα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής.

Ιδίως στις εκλογές για αυτοδιοίκηση και Ευρωβουλή, αν δεν υπάρχουν κρίσιμα εκλογικά διλήμματα και επιλογές, με προσωπικά για τον κάθε ψηφοφόρο χαρακτηριστικά, οι ειδικοί στοιχηματίζουν ήδη για πολύ χαμηλή συμμετοχή….

Και με άγνωστη την σωρευτική αντίδραση της κοινωνίας σε πιθανότητα πολιτικών εξελίξεων με κάλπες ξανά στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025…

ΥΓ1: οι «στρατηγικοί» αναλυτές θεωρούν ότι εύκολα ή δύσκολα από τις διπλές κάλπες της φετινής άνοιξης (ίσως καλοκαιριού) θα προκύψει κυβέρνηση ΝΔ, αυτοδύναμη ή με κορμό τη ΝΔ. Σχεδόν όλοι συμφωνούν σε αυτό, παρά το κομματικό φιλότιμο που επιδεικνύουν στο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και δημοσίως αμφισβητούν όσα δείχνουν οι μετρήσεις. Άλλωστε δεν κατεβαίνεις ποτέ σε αγώνα ή σε πόλεμο για να χάσεις…. Ωστόσο οι σοβαροί πέριξ του Αλέξη Τσίπρα σχεδιάζουν ήδη κινήσεις και στρατηγικές με δεδομένες τόσο τις πολλαπλές κάλπες όσο και τις νέες εθνικές εκλογές στα τέλη του 2024. Και το ίδιο κάνουν και από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος. Και όλοι θεωρούν ότι επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι και τότε (μάλλον) ο Αλέξης Τσίπρας. Και όπως ακούσαμε σε ένα χαλαρό καφέ που έπιναν κάποιοι τέτοιοι αναλυτές πρόσφατα «ανεξαρτήτως κινήσεων και καλπών» το πιθανότερο είναι το 2026 να κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ…. Αλλά όπως έλεγε μια παλιά πολιτική καραβάνα: όποιος σχεδιάζει στην Ελλάδα πολιτικές εξελίξεις μετά από 3 χρόνια, δεν ξέρει τί του γίνεται…. Πρόβλεψη όμως;

ΥΓ2: Τρομάζει, όσους ξέρουν, το οικονομικό κόστος αυτής της διετούς εκλογικής μάχης. Τα επίσημα και ανεπίσημα (μαύρα) χρήματα που πρέπει να πέσουν για τόσες κάλπες είναι πολλά. Με κόμματα και υποψηφίους στην πρώτη γραμμή. Αλλά και πολλές (σχετικές ή επηρεαζόμενες) επιχειρήσεις από κοντά. Και όλο αυτό δημιουργεί, ως γνωστόν, ανάγκες και δεσμεύσεις….

ΥΓ3: Προβληματίζει κάποιους οικονομικούς κύκλους (οι οποίοι βέβαια δεν φημίζονται για τις ικανότητες πρόβλεψης…) ότι όλα αυτά θα συμπέσουν με το πιο κρίσιμο διάστημα για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του νέου ΕΣΠΑ. Όλος ο σχεδιασμός και το κλείσιμο συμφωνιών και η προκήρυξη έργων κλπ πρέπει να γίνει σε αυτό το διάστημα, 2023-2025. Από το 2025 μέχρι το 2027 θα γίνεται η τελική υλοποίηση. Ενδιαφέρον να δούμε πως θα συμπλεχθούν οι δύο αυτές παράλληλες διαδικασίες…

ΥΓ4: Κάποιοι εισηγούνται στον Αλέξη να μη βιαστεί, να «αφήσει» να κυβερνήσει για άλλα 2 χρόνια ο Κυριάκος και να του τραβήξει εκεί στο τέλος του 2024 το χαλί όπως έκανε και στους Σαμαροβενιζέλους… Ώστε να έρθει μετά – λόγω συνεχούς φθοράς ΝΔ –  «καβάλα στο άλογο», με τη κοινωνία να νιώθει ότι του «χρωστάει μια τετραετία χωρίς τρόϊκες» για να είναι πραγματική «πρώτη φορά Αριστερά». Δεν ξέρουμε αν τους ακούει ο Αλέξης που ζει για τις εκλογές και το σήμερα – όχι το αύριο – όπως έχει αποδείξει. Και είναι και το ΥΓ3 παραπάνω που παίζει το ρόλο του… Αλλά ούτως ή άλλως τις αποφάσεις ο λαός τις παίρνει….