Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απαντήσεις στα ερωτήματα πως και πότε θα ολοκληρωθεί η εξέταση των 331.874 αντιρρήσεων για εκτάσεις 2.552.218 στρεμμάτων στους δασικούς χάρτες, που όσο εκκρεμούν μπλοκάρουν μεταβιβάσεις αγοραπωλησίες και οικοδομικές άδειες για τις ιδιοκτησίες στις οποίες αφορούν, έδωσε ο γενικός γραμματέας Δασών, αναγγέλλοντας παράλληλα ότι ψηφίζεται άμεσα η ρύθμιση για δασωμένους αγρούς και ότι θα γίνουν κατεδαφίσεις δασικών αυθαιρέτων.

Συγκεκριμένα, όπως γράφει το ecopress.gr, ο γενικός γραμματέας Δασών σε συνέντευξη στη «Ναυτεμπορική TV», μίλησε για το έργο των δασικών χαρτών, σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης του ΥΠΕΝ ότι ολοκληρώνεται με τη φάση της αρχικής κύρωσης, που αφορά στο 95% της υπό ανάρτησης έκτασης και στο 90% της Επικράτειας και απάντησε σε ερωτήσεις για μια σειρά από ζητήματα που σχετίζονται άμεσα με τους δασικούς χάρτες και παραμένουν σε εκκρεμότητα.

200 επιτροπές με πλαφόν 100 αντιρρήσεων το μήνα

Για την μεγάλη εκκρεμότητα εξέτασης των αντιρρήσεων και των πρόδηλων σφαλμάτων ο κ.Αραβώσης απάντησε ότι: «Οι επιτροπές που εξετάζουν αυτές τις αντιρρήσεις θα έχουν ένα πλαφόν να εξετάζουν τουλάχιστον 100 αντιρρήσεις το μήνα ανά επιτροπή. Ο στόχος μας είναι να αυξήσουμε κι άλλο τον αριθμό των επιτροπών, ώστε να έχουμε συνολικά 200 επιτροπές. Άρα θα μπορούμε να εξετάζουμε 20.000 αντιρρήσεις το μήνα. Μάλιστα ενώ παλαιότερα δεν ίσχυε αυτό, τώρα αμείβονται οι επιτροπές και αυξάνουμε τις αμοιβές των μελών τους, προκειμένου να έχουν κάποιο κίνητρο και να προχωράμε προς την εξέταση γρήγορα».

Με βάση τα αριθμητικά στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Δασών προκύπτει ότι η εξέταση των 331.874 αντιρρήσεων για εκτάσεις 2.552.218 στρεμμάτων στους δασικούς χάρτες θα απαιτήσει στην καλύτερη περίπτωση περί τους 17 μήνες και μέχρι να περάσουν οι αποφάσεις των επιτροπών μαζί με τις διορθώσεις των σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες θα χρειαστούν περί τα δύο χρόνια. Στο μεταξύ οι εκτιμήσεις από και τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς των δασικών υπηρεσιών και τεχνικούς παράγοντες μιλούν για ολοκλήρωση του σχετικού έργου μετά το 2025.

Σε εκκρεμότητα μεταβιβάσεις και οικοδομικές άδειες 

Σημειώνεται ότι όσο εκκρεμεί η εξέταση των αντιρρήσεων και η διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων στους δασικούς χάρτες εκατοντάδες χιλιάδες ακίνητα είναι «μπλοκαρισμένα» για μεταβιβάσεις, αγοραπωλησίες αλλά και έκδοση οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ, που εξέδωσε οδηγό 22 ερωτήσεων- απαντήσεων για το τι ισχύει μετά την προσωρινή κύρωση των δασικών χαρτών σημειώνεται ότι:

Στο ερώτημα: «τι ισχύει με τις μεταβιβάσεις – αγοραπωλησίες σε έκταση χαρακτηρισμένη ως δασική στον αναρτημένο δασικό χάρτη, που όμως η Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) έκανε αποδεκτή αντίρρηση και άλλαξε το χαρακτηρισμό της σε μη δασική;» η απάντηση του ΥΠΕΝ είναι: «Για εκτάσεις για τις οποίες έχουν γίνει δεκτές αντιρρήσεις των ενδιαφερομένων με απόφαση ΕΠΕΑ, και έως να κυρωθεί το επίμαχο τμήμα του δασικού χάρτη, στο σχετικό συμβόλαιο προσαρτάται αντίγραφο της απόφασης αυτής με τον αριθμό διαδικτυακής ανάρτησης (Α.Δ.Α.) από τη «Διαύγεια» και με επισυναπτόμενο τοπογραφικό διάγραμμα εξαρτημένων συντεταγμένων Ε.Γ.Σ.Α., επί του οποίου ο συντάκτης βεβαιώνει ότι το ακίνητο είναι αυτό, ως προς το οποίο έχουν γίνει δεκτές οι υποβληθείσες αντιρρήσεις (ν.3889/2010, αρ. 20, παρ. 4). Σε έκταση που λανθασμένα επιβαρύνεται με δασικό χαρακτήρα, για να γίνει η μεταβίβαση πρέπει πρώτα να περατωθεί η διαδικασία των αντιρρήσεων.

Στο ερώτημα: «Μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια σε έκταση που είναι εν μέρει δασική και εν μέρει άλλης μορφής (ΑΑ);» η απάντηση του ΥΠΕΝ είναι: «Εφόσον το τμήμα του γεωτεμαχίου, με χαρακτηρισμό ΑΑ, πληροί τους όρους αρτιότητας, τότε εκδίδεται άδεια δόμησης. Σε κάθε περίπτωση, για την έκδοση οικοδομικής άδειας εφαρμόζεται η Οδηγία του ΥΠΕΝ (ΥΠΕΝ/ΔΟΑΚΑ/56321/2354/09.06.2021 ΑΔΑ: Ω25Υ4653Π8-27Α), περί δήλωσης δασικού ή μη χαρακτήρα κατά την έκδοση οικοδομικών αδειών, μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών.

Η σχετική Οδηγία του ΥΠΕΝ αναφέρει ότι για εκτάσεις που δεν εμπίπτουν σε δασικό χαρακτηρισμό εκδίδεται οικοδομική άδεια με βεβαίωση του μηχανικού περί του μη δασικού χαρακτήρα της έκτασης, ενώ «για τα ακίνητα που εμπίπτουν στις υπόλοιπες περιοχές δασικών χαρτών (πλην ΑΑ ή ΠΑ), η έκδοση της οικοδομικής άδειας επιτρέπεται μετά την τυχόν μεταβολή της κατηγορίας μορφής/κάλυψης, σε συνέχεια τυχόν αποδοχής υποβληθέντων προδήλων σφαλμάτων ή αντιρρήσεων κατά του δασικού χάρτη, ως μη διεπόμενης από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας».

-«Είναι χιλιάδες οι αντιρρήσεις σε όλη την επικράτεια, όμως πρέπει να πούμε ότι προ δύο ετών υπήρχαν οι αντιρρήσεις και από την άλλη πλευρά ούτε το 50% των δασικών χαρτών δεν είχε αναρτηθεί όχι κυρωθεί. Εμείς λοιπόν είπαμε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το 95% ώστε να μένει μόνο το 5% της γεωγραφικής επικρατείας. Παράλληλα είχαμε και πολλές νομοθετικές ρυθμίσεις για να βοηθήσουμε να ξεκαθαριστεί το τοπίο, διότι με βάση το Σύνταγμα, το δάσος προστατεύεται και προβλέπεται ξεκάθαρα ότι ήταν δάσος το 1947 με βάση τις αεροφωτογραφίες της εποχής, να παραμείνει δάσος. Αυτό δημιουργεί φυσικά πολύ μεγάλα προβλήματα, διότι υπάρχουν περιοχές που έχει αλλάξει πλήρως και έπρεπε εμείς μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων να δώσουμε μία δικαιοσύνη και στους ιδιοκτήτες και στους επενδυτές και κάναμε και αυτό παράλληλα. Εκατοντάδες χιλιάδες αντιρρήσεις που υπάρχουν, με τις νομοθετικές ρυθμίσεις που είχαμε το προηγούμενο διάστημα θα μειωθούν κατά πολύ και παράλληλα θα εξεταστούν κιόλας», τόνισε στη συνέντευξη του ο γενικός γραμματέας Δασών.

Έχουμε κυρωμένους, δηλαδή «κλεισμένους» δασικούς χάρτες

Για το γεγονός ότι οι δασικοί χάρτες βρίσκονται στη φάση της αρχικής κύρωσης ο κ. Αραβώσης απάντησε ότι: «Για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά δασικούς χάρτες. Αυτό είναι μία πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση. Πολλές δεκαετίες περιμέναμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να υπάρξουν επιτέλους ψηφιακοί δασικοί χάρτες σε μία πλατφόρμα την οποία μπορεί ο κάθε πολίτης και ο κάθε επενδυτής να την επισκέπτεται και να γνωρίζει εάν το ακίνητό του βρίσκεται εντός της δασικής νομοθεσίας, εάν είναι δάσος, δασική έκταση ή όχι. Και έτσι αντίστοιχα να είναι ξεκάθαρη η κατάσταση. Αυτό το οποίο έγινε τώρα είναι ότι έχουμε κυρώσει το 95% των αναρτημένων δασικών χαρτών στο 90% της γεωγραφικής επικρατείας της χώρας. Έχουμε κυρωμένους, δηλαδή «κλεισμένους» δασικούς χάρτες, δεν είναι η πρώτη κύρωση. Υπάρχει ένα υπόλοιπο 5%, στο οποίο υπάρχουν αντιρρήσεις και κάποια σφάλματα που πρέπει να διορθώσουμε. Πλέον ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε και σε αυτό το 5%, να διορθώσουμε τα σφάλματα και να ξεκαθαρίσουμε και τα θέματα αντιρρήσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί και πλήρως το έργο».

Παράλληλα ο κ.Αραβώσης τόνισε ότι, «σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για, μεταξύ άλλων, δασωμένους αγρούς, εκχερσωμένες εκτάσεις και οικιστικές πυκνώσεις λειτουργούν επικουρικά στην πραγματοποίηση του στόχου μας, την αποτελεσματικότερη προστασία και αξιοποίηση των δασών μας παράλληλα με την αποκατάσταση τυχών αδικιών προς τους πολίτες της χώρας» σημειώνοντας ότι «υπάρχουν δύο ειδών θέματα τα οποία έχουμε ξεκαθαρίσει νομοθετικά». αναφέροντας ότι:

«Το πρώτο είναι οι δασωμένοι αγροί, πρόκειται για τις περιπτώσεις που κάποιος είχε παλιότερα ένα οικόπεδο το οποίο καλλιεργούσαν οι γονείς ή οι παππούδες του, το οποίο δεν λέμε ότι δασώθηκε αλλά έχει πλέον πράσινο χαρακτηρισμό στην περιοχή αυτή, διότι σταμάτησαν να το καλλιεργούν. Αυτό που κάναμε είναι ότι με νομοθετική ρύθμιση πλέον αυτά τα αγροτεμάχια θα παραμένουν σε αγροτική χρήση. Το ξεκαθαρίσαμε αυτό. Έτσι λοιπόν δεν θα υπάρχει πρόβλημα εφόσον παλαιότερα καλλιεργούνταν οι εκτάσεις αυτές να παραμείνουν σε αγροτική χρήση και μορφή».

Το δεύτερο θέμα, που όπως είπε ο κ.Αραβώσης «για εκατομμύρια αγρότες έχει πολύ ενδιαφέρον  είναι αυτό που λέμε εκχερσωμένες εκτάσεις». Ο ίδιος εξήγησε ότι «πρόκειται για  εκτάσεις, οι οποίες έχουν δοθεί πριν από πολλές δεκαετίες, τουλάχιστον 50- 60 χρόνια πριν,  σε ακτήμονες αγρότες οι οποίες ήταν δασικές την εποχή εκείνη, και εκείνοι τις εκχέρσωσαν και έκτοτε για δεκαετίες καλλιεργούνται και μάλιστα λαμβάνουν και επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ». Ο γενικός γραμματέας Δασών ανακοίνωσε ότι «για αυτή την κατηγορία που αφορά εκατομμύρια αγρότες που θίγονται έχουμε έτοιμη μία τροπολογία που πρόκειται να ψηφιστεί τώρα άμεσα στη Βουλή, η οποία προβλέπει ότι δεν αλλάζουμε τη χρήση αλλά αυτό το οποίο κάνουμε είναι ότι: θα είναι αγροτικής μορφής και εκμετάλλευσης οι εκτάσεις αυτές και έτσι τακτοποιούνται».

Συγκεκριμένα οι πληροφορίες για τη σχετική ρύθμιση αναφέρουν ότι θα προβλέπει απόδοση των εκχερσωμένων εκτάσεων από το δημόσιο προς στους αγρότες που τις καλλιεργούν με παραχώρηση μεγάλης διάρκειας π.χ. 100 ετών και συμβολικό τίμημα και για όσο διάστημα αυτές οι εκτάσεις συνεχίζουν να καλλιεργούνται.

Ρύθμιση τακτοποίησης και κατεδαφίσεις για δασικά αυθαίρετα

Για τα δασικά αυθαίρετα ο γενικός γραμματέας Δασών έδωσε το μήνυμα ότι όσα δεν ενταχθούν στη ρύθμιση τακτοποίησης για 30 χρόνια, με αίτηση και παράβολο των 250 ευρώ στη πλατφόρμα του Κτηματολογίου και ιδίως αυτά που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές και είναι ούτως ή άλλως εκτός ρύθμισης «θα πρέπει να πάρουν το δρόμο ως αυθαίρετα και να κατεδαφιστούν».

-«Πέραν αυτών που μπορούν να τακτοποιηθούν με αίτηση μέσω της πλατφόρμας του Κτηματολογίου,  όμως τα άλλα αυθαίρετα, που δεν υπάγονται σε αυτή τη νομοθεσία, διότι έχουμε πάρα πολλά αυθαίρετα που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές Natura, Ramsar, πάνω σε παραλίες πάνω σε υδατορέματα, αυτά δεν υπάγονται φυσικά σε αυτή τη ρύθμιση, αυτά θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Εκεί είμαστε απόλυτοι. Τώρα με τους δασικούς χάρτες έχουμε την πολύ μεγάλη ευκαιρία να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Ξέρουμε λοιπόν τι υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι όλα αποτυπωμένα. Θα ελέγξουμε ένα προς ένα τα ακίνητα στις οικιστικές πυκνώσεις και τα άλλα θα πρέπει να πάρουν το δρόμο ως αυθαίρετα και να κατεδαφιστούν», είπε ο κ. Αραβώσης.

Τακτοποίηση για 30 χρόνια

Ο ίδιος μιλώντας για τα δασικά αυθαίρετα και τις εκκρεμότητες που δημιουργούνται στους δασικούς χάρτες είπε ότι: «Τα δασικά αυθαίρετα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Η ολοκλήρωση της κύρωσης των δασικών χαρτών αποκάλυψε πλέον και το πολύ μεγάλο θέμα αυτό που έχουμε με τα αυθαίρετα. Υπάρχουν στα δάση αυθαίρετα διαφόρων κατηγοριών. Μία ομάδα αυθαιρέτων είναι αυτά που λέμε σε οικιστικές πυκνώσεις, δηλαδή υπάρχουν συνοικισμοί με δρόμους ύδρευση αποχέτευση δίκτυα ενέργειας και τα λοιπά. Για αυτούς είπαμε το εξής: έχει ανοίξει μία πλατφόρμα,  μιλάμε μόνο για κατοικίες, που μπορεί ο καθένας ο οποίος υπάγεται σε αυτή τη νομοθεσία, έχουμε θεσπίσει ειδική νομοθεσία για τις οικιστικές πυκνώσεις να ανεβάσει στην πλατφόρμα μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, αν έχει κάποια έγγραφα δημόσια – πάρα πολλά από αυτά τα ακίνητα έχουν-, που να πιστοποιούν ώστε να μπορέσει να αποδείξει ότι αυτό είναι κατοικία, ότι υπάρχει νόμιμη  άδεια οικοδομής. Με βάση αυτά τα στοιχεία τους δίνουμε καταρχήν 30 χρόνια μία τακτοποίηση. Στο διάστημα αυτό, εμείς θα ελέγξουμε ένα προς ένα αυτά τα ακίνητα, με βάση τεχνοοικονομικές μελέτες, έτσι ώστε να αποφανθούμε εάν αυτά είναι αυθαίρετα ή όχι και μετά με βάση Προεδρικό Διάταγμα πού θα περάσει από το Συμβούλιο της Επικρατείας θα πάρει την τελική έγκριση το αν τελικά είναι αυθαίρετο ή όχι».

Επιστημονική μεθοδολογία για τους χαρακτηρισμούς

Τέλος ο γενικός γραμματέας Δασών, εξηγώντας πως γίνεται ο χαρακτηρισμός των εκτάσεων ως δασικών, είπε ότι: «Για να χαρακτηριστεί μία έκταση δασική υπάρχει επιστημονική μεθοδολογία του χαρακτηρισμού, η οποία λαμβάνει υπόψη τις αεροφωτογραφίες του παρελθόντος. Έχουμε φωτογραφίες του 1947, οι οποίες είναι μία βάση. Αυτές υπόκεινται σε φωτοερμηνεία, δηλαδή με βάση αυτές τις αεροφωτογραφίες μπορεί να εκτιμήσει ο ειδικός επιστήμονας ο δασολόγος, εάν πρόκειται περί δασικών εκτάσεων ή όχι. Και από κει και πέρα κοιτάμε και τη σημερινή κατάσταση ποια είναι. Δηλαδή εάν πράγματι υπόκειται η έκταση στη δασική νομοθεσία ή όχι, με βάση το νομοθετικό πλαίσιο. Άρα υπάρχει επιστημονική μέθοδος προσδιορισμού ξεκάθαρη».