Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Στην επόμενη διετία αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στο τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, εξαιτίας του Ντάνιελ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, μεταδίδει το ertnews.gr.

«Μας πήγε δύο χρόνια μετά, τεράστιες καταστροφές. Αν ταξιδέψετε αυτή τη στιγμή μετά το Δομοκό υπάρχει μονή γραμμή. Η δεύτερη γραμμή δεν είναι ότι έχει πάθει ζημιές, δεν υφίσταται δεύτερη γραμμή. Το νερό παρέσυρε όλη την γραμμή. Άρα εκεί πρέπει να κάνουμε από την αρχή καινούργια γραμμή. Και δεν έχουμε μόνο τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα. Έχουμε και δύο κάθετους. Έχουμε τον Λάρισα – Βόλος και έχουμε και τον Παλαιοφάρσαλο-Καλαμπάκα. Προφανώς στο μεσοδιάστημα θα παραδίδονται τμήματα του έργου αυτού, αλλά η πλήρης αποκατάσταση όπως έχουμε πει, είναι περίπου σε μία διετία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς, τι έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στον σιδηρόδρομο, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε αρχικά πως η σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 23 και παραδόθηκε, ωστόσο, εξαιτίας του Ντάνιελ, ένα συγκεκριμένο κομμάτι του ελληνικού σιδηροδρόμου που είχε παραδοθεί τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς, καταστράφηκε ολοσχερώς με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και στο τμήμα αυτό, η μετακίνηση γίνεται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η σύμβαση για την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας των συρμών. Τρίτον, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ και της Hitachi Railγια την επαναφορά σε λειτουργία του ETCS, όχι επί της γραμμής, επί των συρμών, στις 14 Μαρτίου και ξεκίνησαν οι εργασίες στις 19 Μαρτίου. Έγινε αποκατάσταση εξοπλισμού στο δίκτυο του ΟΣΕ, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του ΟΣΕ από τα 45 εκατομμύρια ευρώ στα 75 εκατομμύρια ευρώ ακριβώς για να ενισχυθεί η ασφάλεια στη λειτουργία των σιδηροδρόμων μέσα από την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και έργων συντήρησης. Ακόμα, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 23 η τοποθέτηση 300 καμερών συνεχούς παρακολούθησης των συρμών και ενισχύεται ο ΟΣΕ με ανθρώπινο κεφάλαιο. Προχωρά η δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα που θα είναι ο νέος ΟΣΕ και κάτω από τον ΟΣΕ θα είναι η ΕΡΓΟΣΕ και τμήμα της ΓΑΙΑΟΣΕ.

«Και τέλος, έχουμε υποβάλει για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Connecting Europe Facility, 2 , σημαντικά έργα για την επέκταση και την αναβάθμιση των υποδομών του ελληνικού σιδηροδρόμου. Συμπέρασμα, έχουν γίνει αρκετά πράγματα για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Ταξιδεύω και εγώ με σιδηρόδρομο, ταξιδεύουν πολλοί συμπατριώτες μας με τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και στον ελληνικό σιδηρόδρομο, γιατί προβλήματα υπάρχουν σε όλους τους σιδηροδρόμους. Το ETCS έχει μπει στο 14% του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου. Ισόπεδες διαβάσεις, υπάρχουν προβλήματα κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τον ΟΣΕ, γιατί είναι ευθύνη του ΟΣΕ, όσο πληρέστερα γίνεται, μέσα από επιπλέον χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού. Υπάρχουν προβλήματα στην συντήρηση του τροχαίου υλικού. Αυτό είναι ευθύνη της Hellenic Train. Οφείλει να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τα προβλήματα που υπάρχουν στο τροχαίο υλικό. Αλλά προβλήματα υπάρχουν. Οφείλουμε όλοι μας, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα του σιδηροδρομικού έργου, βάζοντας και εμένα σε αυτή την αλυσίδα, να δείχνουμε μεγαλύτερη ατομική και συλλογική ευθύνη, ώστε μαζί με την τεχνολογία να ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των μετακινήσεων και την ποιότητα των μεταφορών» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.