Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στα 330 ευρώ πρέπει να διαμορφωθεί η κρατική επιδότηση για να διατηρηθούν τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών αμετάβλητα τον Ιανουάριο του 2023.

Η αγορά ενέργειας τον Δεκέμβριο άλλαξε κατεύθυνση αφού κινήθηκε ανοδικά δημιουργώντας ανασφάλεια στα επιτελεία των εταιρειών.

Στο σύνολο τους οι προμηθευτές ανέβασαν τις χρεώσεις ανά MWh άνω των 100 ευρώ λόγω των αναταράξεων που σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η αγορά ενέργειας τρέφει ελπίδες ότι με την εφαρμογή πλαφόν στο φυσικό αέριο στα επίπεδα των 180 ευρώ ανά MWh μελλοντικά θα αποδώσει.

Το συμβόλαιο TTF της Ολλανδίας υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ ανά MWh. Συγκεκριμένα χθες σημείωνε πτώση κατά 7,75% στα 97,75 ευρώ ανά Mwh.

Αντίστοιχες τιμές είχαν καταγραφεί πριν από ένα χρόνο.

Πάντως στο Χρηματιστήριο Ενέργειας με την απόφαση για πλαφόν στο φυσικό αέριο αντέδρασε δυσανάλογα . Την Τρίτη ενισχύθηκε κατά 20% η τιμή της Mwh στα 261 ευρώ και αφορούσε τις καταναλώσεις ρεύματος της Τετάρτης 21 Δεκεμβρίου.

Για την Πέμπτη η τιμή της MWh ενισχύθηκε οριακά κατά 1,77%. Ανήλθε στα 265 ευρώ ανά MWh.

Οι τιμές του Δεκεμβρίου ανά MWh διαμορφώνουν το κόστος της ενέργειας του μήνα ενώ ακόμη δεν έχουν διαφανεί τα οφέλη από την επιβολή του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Η καθοδική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου δεν αντανακλούν στην πορεία των τιμών της MWh σε βαθμό για τους έμπειρους αναλυτές έπρεπε να υποχωρεί ενώ τώρα συμβαίνει το αντίθετο. Μετά τις ανακοινώσεις των προμηθευτών ενεργείας το ΥΠΕΝ με την απόφαση του για το ύψος της κρατικής επιδότησης θα προσδιοριστεί και η τελική τιμή της KWh. Το κρίσιμο μέγεθος είναι να διατηρηθεί αμετάβλητη η τελική τιμή της KWh στο τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ που είναι τα 0,159 ευρώ. Οποιαδήποτε μεταβολή σε υψηλότερα επίπεδα πιθανόν να επαναφέρει στο προσκήνιο πιο έντονα το φορτίο -που κουβαλούν τα νοικοκυριά για την αποπληρωμή των λογαριασμών. Να σημειωθεί ότι πέρυσι τα νοικοκυριά πλήρωναν την τιμή της KWh στα 0,35 ευρώ και σήμερα είναι χαμηλότερα κατά 50% χάρη στις επιδοτήσεις και στην κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.