Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άμεση επιτάχυνση του επενδυτικού πλάνου της στην Ελλάδα, σχεδιάζει για τη χώρα μας η ENEL, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο πιθανής επέκτασης δραστηριοτήτων και σε άλλους τομείς έως το 2025.

Αυτά προέκυψαν από την χθεσινή παρουσίαση, στην Ιταλία, του στρατηγικού πλάνου της ENEL για τα έτη 2023 έως 2025, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ομίλου το στρατηγικό πλάνο εστιάζει στα εξής:

   * Στρατηγική επανατοποθέτηση σε διάφορες χώρες και αγορές

   * Εξασφάλιση ανάπτυξης και οικονομικής ευρωστίας

   * Επικέντρωση στην ολοκληρωμένη αλυσίδα αξίας, επιδιώκοντας τον βιώσιμο εξηλεκτρισμό

Ο ιταλικός όμιλος αναμένεται να επενδύσει έως το 2025, 37 δισ. ευρώ φτάνοντας παράλληλα τα 75 GW εγκατεστημένης ισχύος σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (από 59GW που είναι σήμερα).  

Ο CEO και γενικός διευθυντής της ENEL, Φρανσέσκο Σταράσε, δήλωσε: «Τα επόμενα τρία χρόνια θα επικεντρωθούμε σε ολοκληρωμένα επιχειρηματικά μοντέλα, ψηφιακή τεχνογνωσία, καθώς και σε επιχειρηματικούς τομείς και γεωγραφικές περιοχές που μπορούν να προσθέσουν αξία παρά το σημερινό δύσκολο περιβάλλον, υιοθετώντας μια πιο λιτή δομή και ένα πιο στιβαρό σύνολο χρηματοοικονομικών δεικτών. Αυτό θα αυξήσει την ανθεκτικότητά μας σε πιθανές συνεχείς αναταράξεις στο μέλλον, και θα αποτελέσει εγγύηση ότι δημιουργούμε αξία με άξονα την περαιτέρω ανάπτυξη, προς όφελος όλων των ενδιαφερόμενων μερών μας, ενώ παράλληλα θα επιταχύνει την ενεργειακή ανεξαρτησία στις βασικές χώρες μας. Η βιωσιμότητα, η οποία είναι πλήρως ενσωματωμένη στις αποφάσεις μας, συνεχίζει να αποτελεί το θεμέλιο της στρατηγικής μας, αξιοποιώντας επίσης την επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού σε όλες τις οικονομίες. Αυτά τα αποτελέσματα θα είναι εφικτά χάρη στους υψηλά καταρτισμένους και δραστήριους συναδέλφους στον Όμιλο, και την οργανωτική δομή της ψηφιακής πλατφόρμας που έχουμε δημιουργήσει».

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας, όπως και η Αυστραλία, εντάσσεται σε «Stewardship Model», που θα οδηγήσει σε συνολικές επενδύσεις τρίτων ύψους 15 δισ. ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει επιχειρηματική συνεργασία για τις μελλοντικές επενδύσεις στην χώρα και άμεση επιτάχυνση του επενδυτικού πλάνου. Δεν αποκλείστηκε επίσης το ενδεχόμενο πιθανής επέκτασης δραστηριοτήτων και σε άλλους τομείς έως το 2025.

   Σχετικά με τις άλλες χώρες, επιγραμματικά αναφέρθηκε:

   * Οι δραστηριότητες στην Ευρώπη πρόκειται να επικεντρωθούν σε Ιταλία και Ισπανία, με την πώληση περιουσιακών στοιχείων της Ρουμανίας. 

   * Στη Λατινική Αμερική, ο όμιλος αναμένει να αποχωρήσει από το Περού και την Αργεντινή.

   * Η αποτίμηση και η πώληση του χαρτοφυλακίου του φυσικού αεριού στην Ισπανία.

   * Tα περιουσιακά στοιχεία στο Ceará αναμένεται να πωληθούν προκειμένου ο όμιλος να επικεντρωθεί στο δίκτυο διανομής σε Ρίο και Σάο Πάολο.

Το 2024, ο όμιλος σχεδιάζει επίσης να εκτιμήσει την αξία της βάσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς και της Enel X Way.