Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δέκα λεπτά φθηνότερο είναι το πετρέλαιο θέρμανσης  στις αντλίες των πρατηρίων σε σύγκριση με την τιμή εκκίνησης ελαφρύνοντας αισθητά την τσέπη των νοικοκυριών που επιθυμούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Η αποκλιμάκωση της τιμής προέρχεται αρχικά από την πτώση του πετρελαίου θέρμανσης με τη διεθνή τιμή του ανά χιλιόλιτρο να υποχωρεί στα 940 δολάρια  από 1.040 δολάρια  που ηταν στα μέσα Οκτωβρίου και στην ενίσχυση του ευρώ κατά 5% έναντι του δολαρίου αφού η ισοτιμία ευρώ δολαρίου από τα 0,98 ανέβηκε στο 1 προς 1,03 δολάρια  καθιστώντας πιο φθηνές  τις αγορές σε ευρώ.

Η τιμή του λίτρου διαμορφώνεται  στο 1,25 και υποχωρεί και κάτω από το 1,20 το λιτό ενώ η τιμή διάθεσης ξεκίνησε από την περιοχή των 1,340 το λίτρο ως μέση τιμή.

Η πολιτική του υπουργείου Οικονομικών να μειώσει  συνολικά κατά 25 λεπτά το λίτρο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης  και την μείωση του ΦΠΑ αφού μειώθηκε ο φόρος, το πετρέλαιο θέρμανσης βγήκε με τιμή αρκετά ικανοποιητική.

Επιπλέον  η έκπτωση των 7,5 λεπτών το λίτρο της εταιρείας  HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) συνέβαλε  στην μείωση του πετρελαίου θέρμανσης και κυρίως έφερε αντίστοιχες μειώσεις από όλους ομίλους που εισήλθαν στον ανταγωνισμό  ρίχνοντας  τις τιμές. Η HelleniQ Energy  έχει ανακοινώσει  ότι η έκπτωση  θα παραμένει  μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου ενώ η διοίκηση αποφεύγει  να δώσει κάποιο στίγμα για τις πρωτοβουλίες  της από τις αρχές Δεκεμβρίου.

Βέβαια  να θυμίσουμε  ότι το κράτος διαθέτει  το 35% των μετοχών  του ομίλου  και θα παραμένει σε εγρήγορση όσο οι τιμές κινούνται ανοδικά.

Οι εξελίξεις είναι άκρως ενθαρρυντικές διότι σημειώνεται αποκλιμάκωση αρχικά του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης  ενώ ενισχύεται  η τιμή  της βενζίνης  με την αξία του χιλιόλιτρου να πλησιάζει τα 1000 δολάρια.

Η  πτώση της τιμής του θέρμανσης  έχει εκνευρίσει όσους έσπευσαν να προμηθευτούν  ποσότητες για τις κρύες νύχτες του Χειμώνα σε υψηλότερες τιμές από τις τρέχουσες.

Σήμερα τα 1000 λίτρα κοστίζουν κατά 100 ευρώ φθηνότερα σε σχέση με τον περασμένο  Οκτώβριο. Οι καταναλωτές ή τα νοικοκυριά  που θα επιδιώξουν  περεταίρω μείωση της  τιμής  για να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης  θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η  χαμηλότερη  τιμή είναι άπιαστη.

Τέλος  να σημειωθεί ότι η Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία  της Comision η Ελλάδα παραμένει η 6η φθηνότερη χώρα της ΕΕ στο πετρέλαιο θέρμανσης ανάμεσα στα 26 κράτη-μέλη. Όπως προκύπτει από το επισυναπτόμενο “Weekly Oil Bulletin – European Commission”, οι πιο  φθηνές; χώρες αναφορικά με την τιμή διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης είναι κατά σειρά, η Μάλτα, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Ελλάδα και η Τσεχία. Ως οι πιο ακριβές εμφανίζονται, Δανία, Ολλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Ρουμανία και Σουηδία.