Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Πολεοδομίας – Χωροταξίας διοργανώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης (10/11) στο Πνευματικό κέντρο Χανίων ημερίδα με την παρουσία πλήθους κόσμου. Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη της σημασίας του χωροταξικού σχεδιασμού και της βιώσιμης κινητικότητας στις πόλεις, του ρόλου των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων στο συνολικό χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Χώρας, της αναγκαιότητας της καθημερινής αναζήτησης της ερμηνείας των πολεοδομικών κανόνων ενώ θα συζητηθούν και οι νέες ρυθμίσεις για τις παρεκκλίσεις στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Μέχρι σήμερα η γραμμή είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση για κατά παρέκκλιση δόμηση ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του flashnews.gr, στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευθύμιος Μπακογιάννης ο οποίος στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στη στάση της κυβέρνησης σχετικά με την κατά παρέκκλιση δόμηση ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές και στο αν θα δοθεί προθεσμία στους ιδιοκτήτες ώστε να καταθέσουν στις πολεοδομίες τα απαραίτητα έγγραφα και να εκδώσουν τις άδειες τους. Συγκεκριμένα ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε ότι: «Στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος που τρέχει η κυβέρνηση για χωροταξικό σχεδιασμό προβλέπεται να επανεξεταστούν οι περιπτώσεις των μικρών οικοπέδων που βρίσκονται εκτός σχεδίου δόμησης. Έχουν έλθει επιστολές από όλη την Ελλάδα που ζητάνε την κατάργηση των παρεκκλίσεων μάλιστα υπήρχε ένα μεγάλο διάστημα όπου οι υπηρεσίες υπολειτουργούσαν καθώς και άλλα σοβαρά ζητήματα τα οποία όλα έχουν καταγραφεί και μέχρι την ημερομηνία της ολοκλήρωσης θα εξεταστούν και θα παρθεί η πολιτική απόφαση αν θα δοθεί παράταση ή όχι».

«Μέχρι σήμερα η γραμμή που έχουμε είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει μεγάλος φόρτος εργασίας σε όλους όχι μόνο στις πολεοδομίες. Στο πλαίσιο αυτό για να διευκολύνουμε τους μηχανικούς ο υπουργός έχει δώσει εντολή για παράταση στις δηλώσεις που είχαν υποχρέωση μέχρι 31/12/2022 για τις υπαγωγές σε όλους τους νόμους αυθαιρέτων» είπε ο κ. Μπακογιάννης.

Παράλληλα ο κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε και στο νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τον σχεδιασμό των πόλεων του μέλλοντος που θα συμβάλλουν στη περιβαλλοντική προστασία και ανάπτυξη. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Έχει τεθεί πλέον το ζήτημα για το πως θα πρέπει να σχεδιάσουμε τις πόλεις του μέλλοντος και όταν αναφερόμαστε στο σχεδιασμό των πόλεων πρέπει να κάνουμε λόγο για την ανθεκτικότητα, την κλιματική αλλαγή, τη σχέση των χρήσεων γης του δομημένου περιβάλλοντος και της ανάπτυξης και προφανώς το ζήτημα της περιβαλλοντικής προστασίας. Το υπουργείο έχει εξαγγείλει ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα χωρικού σχεδιασμού και οι δήμοι της Κρήτης είναι από τους πρώτους που έχουν επιλεγεί. Το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης της Κρήτης θα μελετηθεί στα επόμενα τρία χρόνια και προβλέπεται να έχουμε χρήσεις γης, όρους δόμησης και περιβαλλοντική προστασία».

Γ. Στασινός: Σωστό θα ήταν να υπάρχει παράταση μέχρι την ολοκλήρωση των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ελλάδος Γιώργος Στασινός τόνισε στις δηλώσεις του ότι αυτή τη στιγμή τρέχουν οι διαδικασίες για τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που θα δώσουν τη δυνατότητα να υπάρχει πλέον μια ξεκάθαρη εικόνα για τον πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας και η πολιτεία θα είναι σε θέση έχοντας όλα τα επιστημονικά στοιχεία να παίρνει αποφάσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Εξελίσσονται με πολύ γρήγορο ρυθμό τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, οι διαγωνισμοί και ο προγραμματισμός ώστε να υπάρξει ο ολοκληρωμένος πολεοδομικός σχεδιασμός της χώρας ο οποίος θα ξεπεράσει το 90% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η πολιτεία θα είναι σε θέση πλέον να μπορεί να πάρει πολιτικές αποφάσεις ακόμα και για πιο συγκεκριμένα ζητήματα».

Επιπλέον ο κ. Στασινός αναφέρθηκε και στο φλέγον ζήτημα που απασχολεί έντονα τις τελευταίες ημέρες τους ιδιοκτήτες οικοπέδων κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων που βρίσκονται εκτός σχεδίου δόμησης καθώς εκπνέει η προθεσμία που έχει δοθεί για έκδοση αδειών οικοδόμησης στις 9/12. Ο κ. Στασινός τόνισε ότι το σωστό θα ήταν να δοθεί μια παράταση μέχρι να ολοκληρωθούν τα τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια των πόλεων ώστε να υπάρχει μια ολοκληρωμένη ματιά. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι: «Θεωρώ ότι πριν την ολοκλήρωση του σχεδιασμού δεν θα μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση. Το σωστό θα ήταν να υπάρχει παράταση μέχρι την ολοκλήρωση των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων. Δεν γίνεται να παρθούν αποφάσεις για την περιούσια του πολίτη χωρίς όλα τα επιστημονικά δεδομένα, και αυτά τα δεδομένα θα υπάρχουν μέσα στα επόμενα 4- 5 χρόνια. Επομένως μπορεί να υπάρξει η σχετική υπομονή καθώς δεν θα γίνει καταστροφή του περιβάλλοντος επειδή θα δοθεί μια παράταση για 4 – 5 χρόνια από τη στιγμή που εκδίδονται πολύ λίγες άδειες που αφορούν σε αυτά τα ακίνητα. Σε περίπτωση που δεν δοθεί η παράταση και οι πολίτες δεν έχουν προλάβει να διευθετήσουν τις άδειες οικοδόμησης για αυτά τα ακίνητα αυτό μπορεί να σημαίνει στο μέλλον ότι θα χαθεί η αξία του ακινήτου».

Ελπίδα για να μην χαθεί αξία των «μικρών οικοπέδων»

Μάλιστα σε δηλώσεις του στο Flashnews.gr o κ. Στασινός τόνισε ότι οι πολίτες που θα προλάβουν να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα για τις άδειες οικοδόμησης για αυτά τα οικόπεδα εντός προθεσμίας δεν γίνεται να χάσουν το δικαίωμα τους και να μην εκδοθεί η άδεια τους. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «όποιος έχει προλάβει να καταθέσει κάποιο φάκελο μέχρι να λήξει η προθεσμία που έχει δοθεί δεν θα χάσει το δικαίωμα ώστε να εκδώσει την άδεια του. Πάντως ακόμα και να μην προλάβουν να εκδώσουν άδεια οικοδόμησης υπάρχει μια πιθανότητα οι ιδιοκτήτες αυτών των οικοπέδων να μην χάσουν την αξία των ιδιοκτησιών τους καθώς μπορεί αργότερα κάποια να ενταχθούν στο πολεοδομικό σχέδιο και να πάρουν κάποια αξία».

Παράλληλα ο κ. Στασινός μιλώντας στο Flashnews.gr αναφέρθηκε στις μεγάλες καθυστερήσεις που συναντάνε οι πολίτες όταν επιθυμούν να εκδώσουν μια άδεια στα Χανιά.

Ο λόγος που καθυστερεί η έκδοση αδειών στα Χανιά

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι άδειες εδώ στα Χανιά καθυστερούν διότι αργούν να εκδοθούν από το τοπογραφικό τμήμα. Αυτό στη βάση του σημαίνει ότι θα πρέπει να δοθούν στις υπηρεσίες συγκεκριμένες οδηγίες ώστε να μην ελέγχει κατά το δοκούν ο καθένας ότι θέλει αλλά να λειτουργούν με συγκεκριμένες διαδικασίες. Ακόμη πρέπει να ενισχυθεί το τοπογραφικό τμήμα, καθώς μάλλον τα υπόλοιπα τμήματα λειτουργούν πιο σωστά και δεν υπάρχουν τόσες καθυστερήσεις».

Τέλος ο κ. Στασινός τόνισε ότι το γενικό πολεοδομικό σχέδιο των Χανίων δεν ξεκινάει από το μηδέν καθώς «βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παλιό γενικό πολεοδομικό σχέδιο».

Εκκρεμούν 500 αιτήσεις για άδειες για κατά παρέκκλιση δόμηση ακινήτων στις εκτός σχεδίου περιοχές των Χανίων

Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος πολεοδομίας Νίκος Χαζηράκης τόνισε ότι «η υπηρεσία δόμησης του δήμου Χανίων αυτή τη στιγμή έχει επωμιστεί ένα τεράστιο φόρτο και μια μεγάλη υποχρέωση αναφορικά με την έκδοση οικοδομικών αδειών για τα εκτός παρέκκλισης οικόπεδα για να προλάβουμε να εκδώσουμε οικοδομικές άδειες ώστε να διασώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες περιουσίες. Ελπίζουμε να δοθεί παράταση. Στα Χανιά αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 500 αιτήσεις για άδειες που αφορούν σε τέτοιες ιδιοκτησίες. Η αναμονή για να εκδοθεί μια άδεια μπορεί να φτάσει και τους 8- 9 μήνες ωστόσο το τελευταίο διάστημα με την αναβάθμιση των υπηρεσιών έχει μειωθεί ο χρόνος».

Τέλος ο Σπύρος Σοφιανός πρόεδρος ΤΕΕ δυτικής Κρήτης σε δηλώσεις του τόνισε με τη σειρά του ότι «Στα Χανιά τρέχουν αυτή τη στιγμή αρκετοί στρατηγικοί σχεδιασμοί όπως το κτηματολόγιο και το δασολόγιο οι οποίοι πρέπει άμεσα να προχώρησαν ώστε να βρεθούμε σε μια σωστότερη χωροταξική και πολεοδομική διεκπεραίωση των θεμάτων των Χανίων».