Πιο «ελαφρύ» γίνεται το καλάθι του νοικοκυριού μέσα σε μία εβδομάδα . Μείωση των τιμών έως 22% σε επιλεγμένα προϊόντα εντόπισε το Economix. Το καλάθι αφορά την αλυσίδα  Σκλαβενίτη  ενώ λόγω της πολυπλοκότητας της ανάλυσης των στοιχείων δεν είμαστε σε θέση να αναφέρουμε και άλλες αλυσίδες που κινήθηκαν στην ίδια κατεύθυνση. Ο διαχειριστής της ιστοσελίδας ekatanalotis, πρέπει να αδράξει την ευκαιρία και να προχωρήσει άμεσα στην σύγκριση των τιμών από την ημέρα εφαρμογής της Τετάρτης  2 Νοεμβρίου σε σχέση με την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.

Τα  προϊόντα που ακολουθούν είναι ενδεικτικά αλλά δημιουργούν κλίμα υποχώρησης των τιμών και συμβάλλουν στον ανταγωνισμό.

Λαιμός χοιρινός Ολλανδίας νωπός ( χύμα η συσκευασμένος  η τιμή του μειώθηκε στα 5,55 ευρώ από΄5,95 ευρώ της προηγούμενης Τετάρτης , το επόμενο προϊόν είναι κοτόπουλα νωπά ΑΓΡΟΖΩΉ Ελληνικά Συσκευασμένα , η τιμή του έπεσε στα 2,95 ευρώ από 3,75 ευρώ, σχεδόν 1 ευρώ μέσα σε μια εβδομάδα, η πάριζα Buenas 300 γραμμαρίων η τιμή μειώθηκε στο 1,20  από 1,55 ευρώ από την περασμένη Τετάρτη.

Αντίστοιχες  μειώσεις  έχουν γίνει κι από άλλες αλυσίδες  σούπερ μάρκετ.  Στελέχη σουπερ μάρκετ λένε ότι το καλάθι του νοικοκυριού θα βελτιώνεται όσο περνά ο καιρός διότι την πρώτη ημέρα  εφαρμογής ήταν στην κυριολεξία του «πανικού» διότι έπρεπε να εφαρμοστεί άμεσα ενώ δεν δόθηκε χρόνος προετοιμασίας.

Πρόκειται για καλάθι με όρους ψιλοβελονιάς καθώς απασχολεί προσωπικό από άλλες εργασίες ενώ οι απαιτήσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδυσεων δημιουργούν μια πίεση στους αρμόδιους όπως και στο προσωπικό που πρέπει να ανταποκρίνεται στις κρατικές  οδηγίες. Οι πιο τολμηροί λένε ελεύθερη αγορά με όρους Κρεμλίνου αφού οι τιμές  έχουν περιορισμούς με το  κόστος ενέργειας να μην περνά στο ράφι με συνέπεια να γίνεται  ακόμη πιο δύσκολη η βελτίωση των τιμών.

Πάντως  ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι η eFood θα φτιάξει το δικό της καλάθι και θα το ανεβασει στο ekatanalotis . Ετσι η αγορά  του λιανεμπορίου  θα διαθέτει συνολικά 14 καλάθια  από 13 που ήταν στην εφαρμογή του μέτρου