Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την προστασία της βιοποικιλότητας παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, κατά τις τοποθετήσεις του στη Σύνοδο υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο.

Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΝ, στη Σύνοδο συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα, όπως:

– Η προστασία της βιοποικιλότητας ενόψει της Συνόδου COP15.

– Η Σύμβαση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή ενόψει της Συνόδου COP27.

– Ο Κανονισμός οικολογικού σχεδιασμού για βιώσιμα προϊόντα.

– Η αναθεώρηση της Οδηγίας για τις βιομηχανικές εκπομπές αερίων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτήρισε την ενσωμάτωση της προστασίας της βιοποικιλότητας στις πολιτικές της ΕΕ απαραίτητη προϋπόθεση για την πράσινη ανάπτυξη, τονίζοντας: «Η Ελλάδα υλοποιεί εμβληματικές μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θεσμοθετήσαμε τα Απάτητα Βουνά, ένα ειδικό καθεστώς προστασίας για επτά σημαντικούς ορεινούς όγκους. Προωθούμε το ίδιο καθεστώς για 1.000 Παρθένες Παραλίες. Έχουμε δεσμευτεί για τη θέσπιση αυστηρής προστασίας στο 10% των ελληνικών θαλασσών».

Ο κ. Αμυράς παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, δίνοντας έμφαση στον πρώτο Εθνικό Νόμο για το Κλίμα που διασφαλίζει τη σταδιακή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050. Επίσης, έδωσε έμφαση στις πολιτικές σε επίπεδο οικονομίας για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ενώ αναφέρθηκε, επίσης, στα μέτρα για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, και τέλος, στην αναδάσωση και την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων.