Το φόρουμ συνδιοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την Enterprise Greece, σε συνεργασία με το Hellenic Initiative Canada καθώς και με την υποστήριξη του Ελληνο-Καναδικού και του Καναδο-Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Διεξάγεται με παρουσία ηγετών από τους χώρους της πολιτικής, της διπλωματίας και της οικονομίας από την Ελλάδα και τον Καναδά και κυβερνητικών στελεχών των δύο χωρών. Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των ομιλιτών ήταν η ενεργειακή μετάβαση και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε επενδυτικό προορισμό για το επιχειρίν.

 

Ν. Παπαθανάσης: Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην κύρωση της CETA, μόλις επιλυθούν ορισμένα εκκρεμή ζητήματα

Η Ελλάδα θα προχωρήσει στην κύρωση της εμπορικής συμφωνίας Ε.Ε. – Καναδά (CETA) μόλις επιλυθούν κάποια εκκρεμή ζητήματα, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ του Τορόντο, που ολοκληρώνεται σήμερα, 18 Οκτωβρίου, και πραγματοποιείται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο κ. Παπαθανάσης, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να διερευνήσουμε νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη διμερών συνεργασιών ενώ υπογράμμισε τη σημασία και τον ρόλο της ελληνικής κοινότητας του Καναδά.

Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων και είπε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν, όπως η εκπαίδευση, η πράσινη μετάβαση, η καινοτομία και η τεχνολογία κ.α.

Σε ό,τι αφορά στη CETA ο κ.Παπαθανάσης επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια εκκρεμή ζητήματα αλλά όταν αυτά επιλυθούν, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας.

Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν: Ελλάδα και Καναδάς μπορούν να κάνουν πολλά σε συνεργασία

Τώρα είναι η στιγμή με την μεγαλύτερη δυναμική για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Καναδά, ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Καναδός υπουργός Καινοτομίας, Επιστήμης και Βιομηχανίας, Φρανσουά Φιλίπ Σαμπάν,

«Με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, είναι η ώρα να κοιτάξουμε τις χώρες που παρέχουν αξιοπιστία, σταθερότητα και με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και πιστεύω ότι με αυτήν την έννοια, ο Καναδάς και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν πολλά σε συνεργασία», σημείωσε ο κ.Σαμπάν.

Ο Καναδός υπουργός αναφέρθηκε στην εμπορική συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά (CETA) και τόνισε ότι η Ελλάδα και ο Καναδάς μπορούν να αναπτύξουν ακόμη πιο στενούς δεσμούς και νέες συνεργασίες αλλά και συμφωνίες που αφορούν στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

 

Συναντήσεις Ι. Σμυρλή με εκπροσώπους της καναδικής επιχειρηματικής κοινότητας

Στο πλαίσιο επίσκεψης ελληνικής αντιπροσωπείας στο Τορόντο του Καναδά, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece, Ιωάννης Σμυρλής πραγματοποίησε συναντήσεις με εκπροσώπους της καναδικής επιχειρηματικής κοινότητας που ενδιαφέρονται για επενδύσεις στην Ελλάδα και ανάπτυξη των διμερών εμπορικών σχέσεων.

ΌΠως ανακοινώθηκε, ο κ. Σμυρλής απηύθυνε χαιρετισμό και στη συνέχεια συμμετείχε σε πάνελ με θέμα: «Ελληνο-καναδικές εμπορικές και επιχειρηματικές σχέσεις» που διοργανώθηκε κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του Toronto Economic Forum με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας των δύο χωρών.

Στην τοποθέτησή του, ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην επέτειο των 80 ετών διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Καναδά και στις βαθιές πολιτισμικές και οικονομικές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί στο διάστημα αυτό μεταξύ των δύο χωρών. Μιλώντας για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων στο μέλλον, χαρακτήρισε τον Καναδά ως «σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο» και εκτίμησε ότι η φιλική προς τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις πολιτική που έχει υλοποιήσει η παρούσα Κυβέρνηση προωθεί την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και έχει δημιουργήσει συνθήκες που επιτρέπουν άνοδο στους δείκτες στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στον τομέα των επενδύσεων, ο Γενικός Γραμματέας σημείωσε ότι ο Καναδάς αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο επενδυτή εκτός Ε.Ε. και ότι έδειξε εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της οικονομικής κρίσης. Κάλεσε τις εταιρείες του Καναδά να αξιοποιήσουν το ευνοϊκό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί για τις επιχειρήσεις, ώστε να συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα υπό ακόμη καλύτερες συνθήκες. «Ενέργεια, έρευνα και ανάπτυξη, καινοτομία, startups, υποδομές, φαρμακοβιομηχανία, μεταφορές, τουρισμός και αγροδιατροφικός τομέας είναι ορισμένοι τομείς που παρουσιάζουν επενδυτικές ευκαιρίες για τις καναδικές επιχειρήσεις», τόνισε ο κος Σμυρλής.

Τέλος, ο κ. Σμυρλής αναφέρθηκε σε φορείς που βοηθούν στην καλλιέργεια των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών, όπως το Hellenic Canadian Board of Trade, το Canada Greece Chamber of Commerce, την πρωτοβουλία ‘The Hellenic Initiative Canada’ και την Enterprise Greece, αλλά και στον καταλυτικό ρόλο των ιδιωτικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, τις οποίες η πολιτεία οφείλει να διευκολύνει. «Στην κατεύθυνση αυτή», είπε ο Γενικός Γραμματέας, «σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομικής διπλωματίας».

 

Αλ. Σδούκου: Η Ελλάδα προχωράει προς την ενεργειακή μετάβαση και εξελίσσεται σε σημαντικό “παίκτη” της αγοράς

Όπως τόνισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, αποτελεί στόχο για την Ελλάδα να καταστεί ενεργειακό hub και σημαντικός “παίκτης” στον τομέα της ενέργειας καθώς έχει τη δυναμική και βρίσκεται σε εξαιρετική γεωστρατηγική θέση και ως ένα σταυροδρόμι τεσσάρων ηπείρων. «Το όραμα για την πράσινη μετάβαση παρέμεινε ενεργό και καθώς δεν παρεκκλίναμε από τις πολιτικές μας, σήμερα τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους», τόνισε και πρόσθεσε πως ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δυσχέραινε την κατάσταση η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει την εξάρτηση της από τη Ρωσία. Συγχρόνως επεσήμανε ότι το 2019 η Ελλάδα υιοθέτησε μια φιλόδοξη ατζέντα ενεργειακής μετάβασης , για την οποία ωστόσο απαιτείται και η ένταξη και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών.

Η κ. Σδούκου σημείωσε ότι ο χειμώνας που έρχεται είναι μεν δύσκολος αλλά η Ευρώπη έχει λάβει μέτρα. Η κρίση αυτή ωστόσο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις λειτούργησαν αφυπνιστικά ενώ όπως επεσήμανε, οι πολιτικές για την πράσινη μετάβαση, όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν αρνητικά αλλά αντιθέτως επιταχύνθηκαν. Ωστόσο, ο στόχος της ενεργειακής αυτονομίας δεν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα αλλά η ανάγκη για πράσινη ενεργειακή μετάβαση έγινε ακόμη πιο επιτακτική, όπως και η αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να γίνει η χώρα ανεξάρτητη.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Καραγιανόπουλος, CEO Neo Performance Materials τόνισε ότι η ενεργειακή μετάβαση έχει δύο πλευρές: αφενός τη δημιουργία ενέργειας και αφετέρου ότι η χρήση της πρέπει να είναι πιο έξυπνη και δραστική, κάτι στο οποίο θα συμβάλουν οι νέες τεχνολογίες. Τόνισε επίσης, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν νέοι με δυνατά μυαλά και μόρφωση και πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο πώς οι ξένες εταιρείες και οι Καναδικές εν προκειμένω, θα επενδύσουν και στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Πρόσθεσε επίσης ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι μια τεράστια ευκαιρία και δημιουργεί πολύ σημαντικές δυνατότητες για επενδύσεις στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα.

Όπως επεσήμανε εξάλλου η Κατριν Φαρις, ιδρύτρια και CEO Vital Energy Inc η Ελλάδα έχει απίστευτη δυναμική και έχει αναπτύξει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις υποδομές στον τομέα της ενέργειας. Τόνισε επίσης, την ανάγκη για αξιοποίηση των αποβλήτων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της διαχείρισης.

Στη συνέχεια ο Κωνσταντίνος Τζεμπελίκος Managing Partner, Elysian Project και ο Νίκος Στάμου, Διευθυντής Προσέλκυσης Επενδύσεων της Enterprise Greece μίλησαν για τις επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, η οποία έχει γεωστρατηγική θέση και αποτελεί πύλη προς τις αναδυόμενες αγορές ενώ εκσυγχρονίζει το νομικό και διοικητικό της πλαίσιο για να διευκολύνει τις Άμεσες Ξένες Επενδύσεις.

Όπως είπε ο κ.Τζεμπελίκος στο παρελθόν, όταν και ο ίδιος προσπάθησε να επενδύσει στην Ελλάδα το περιβάλλον ήταν απογοητευτικό ενώ σήμερα διατηρεί 8 εταιρείες σε τομείς που αφορούν το real estate, την καινοτομία, τις μεταφορές κ.α.

Από την πλευρά του ο Νίκος Στάμου τόνισε ότι πλέον το περιβάλλον στην Ελλάδα έχει αλλάξει και έχει γίνει πολύ φιλικό προς τους επενδυτές βοηθώντας την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: https://www.economix.gr/2022/10/18/oikonomiko-foroum-toronto-ypertameio-kai-anaptyxiaki-trapeza-synodoiporoi-gia-tin-afxisi-ton-ependyseon-stin-ellada/

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα εξελίσσεται συνεχώς καθώς η χώρα επενδύει στον τομέα της καινοτομίας

Όπως σημείωσε ο Λεωνίδας Χριστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών η γραφειοκρατία στην Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία τρία χρόνια και ειδικά μέσω της δημιουργίας τον Μάρτιο του 2020, του πόρταλ gov.gr, διαδικασία που μεταφράζεται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ κέρδος για την επόμενη 5ετια. Η Ελλάδα έκανε τα σωστά βήματα στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και το πιο σημαντικό είναι ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη των πολιτών ενώ την ίδια ώρα το επενδυτικό περιβάλλον αλλάζει και έχει γίνει πιο ευνοϊκό για το επιχειρείν.

«Η όρεξη για καινοτομία στην Ελλάδα είναι απίστευτη και αυτό με κάνει να θέλω να δουλέψω εκεί και να αναπτύξω συνεργασίες, καθώς και η κυβέρνηση στηρίζει την καινοτομία και δεν δημιουργεί εμπόδια είπε ο Ανδρέας Σουβαλιώτης Ιδρυτής Founder του Carrot Rewards, ενός καινοτόμου πρότζεκτ εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα.

Από την πλευρά του, ο Παντελής Τζωρτζάκης. Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) μίλησε για το ρόλο της αναπτυξιακής τράπεζας και αναφέρθηκε στην προσπάθεια που γίνεται για ανάπτυξη οικονομικών εργαλείων που συμβάλουν στην καινοτομία.

Ο ελληνοκαναδός επιχειρηματίας Τόνυ Λουράκης CEO Fleet Complete και πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικής Κληρονομιάς Hellenic Heritage Foundation (HHF) υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει δείξει σημαντικό ενδιαφέρον για τον τομέα της καινοτομίας και ο ίδιος διατηρεί επιχειρήσεις στην Αθήνα με στελέχη από διάφορα μέρη του κόσμου και στρατηγικές συνεργασίες, όπως αυτή με την Cosmote.

O Γιώργος Λαμπρόπουλος CEO, A.U.G Signals από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ελλάδα και ο Καναδάς θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον τομέα του περιβάλλοντος αναπτύσσοντας καινοτόμες ιδέες, καθώς είναι ένα πολύ σημαντικό πεδίο δράσης, με δεδομένο ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 5 με 10% των ανθρώπων παγκοσμίως πεθαίνουν εξαιτίας της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

 

Μεγάλη η δυναμική Ελλάδας – Καναδά για την ανάπτυξη διμερών συνεργασιών

«Με την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, είναι η ώρα να κοιτάξουμε τις χώρες που παρέχουν αξιοπιστία, σταθερότητα και με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και πιστεύω ότι με αυτήν την έννοια, ο Καναδάς και η Ελλάδα μπορούν να κάνουν πολλά σε συνεργασία», σημείωσε ο κ.Champagne. Ο Καναδός υπουργός αναφέρθηκε στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Καναδά (CETA) και τόνισε ότι η Ελλάδα και ο Καναδάς μπορούν να αναπτύξουν ακόμη πιο στενούς δεσμούς και νέες συνεργασίες αλλά και συμφωνίες που αφορούν στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να διερευνήσουμε νέες δυνατότητες για την ανάπτυξη διμερών συνεργασιών ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη σημασία και τον ρόλο της ελληνικής κοινότητας του Καναδά.

Τόνισε ότι υπάρχει πολύ έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και στον τομέα των νεοφυών επιχειρήσεων και ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν, όπως η εκπαίδευση, η πράσινη μετάβαση, η καινοτομία και η τεχνολογία κ.α.

Σε ό,τι αφορά τη CETA ο κ.Παπαθανάσης επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμη κάποια εκκρεμή ζητήματα αλλά όταν αυτά επιλυθούν, η Ελλάδα θα προχωρήσει στην κύρωση της συμφωνίας.