Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής
Η Ολομέλεια της Βουλής
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Σήμερα η Ελλάδα μας είναι μπροστά σε μια τεράστια ιστορική πρόκληση που αν την καταλάβουμε και την αρπάξουμε, θα αλλάξουμε τη μοίρα του τόπου μας. Την δεκαετία του ’80 υπήρξε πολύ μεγάλη αποβιομηχάνιση. Τότε οι βιομηχανίες φεύγανε από τις χώρες της Δύσης και μεταφερόντουσαν στην Ασία με το πολύ χαμηλό εργατικό κόστος. Σήμερα ψάχνουν να μεταφέρουν την παραγωγική δραστηριότητα πίσω, κοντά στους καταναλωτές τους.  Σε αυτή την τάση επιστροφής πρέπει και η Ελλάδα να διεκδικήσει το δικό της το μερίδιο. Και αν το καταφέρουμε αυτό η ζημιά που έγινε το ’80 θα αντιστραφεί και η Ελλάδα εκτός από χώρα τουρισμού θα γίνει και παραγωγική χώρα. Και ένα νομοσχέδιο σαν και αυτό, σε συνδυασμό με  το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας και την Εθνική Στρατηγική που συμφωνήσαμε με όλη την αγορά θα μας δώσει τον τρόπο αυτό να το κάνουμε πράξη και να είμαστε πετυχημένοι». Τα παραπάνω επισήμανε χθες ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του νομοσχεδίου «Ίδρυση, ανάπτυξη, διαχείριση και λειτουργία των Επιχειρηματικών Πάρκων – Ενιαίο πλαίσιο ρύθμισης για τους φορείς Οργανωμένων Υποδοχέων Μεταποιητικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης».

Ορισμένα από τα σημαντικότερα σημεία της ομιλίας του κ. Γεωργιάδη, όπως προκύπτουν από σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης έχουν ως εξής:

  • «Τι κάνει το νομοσχέδιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα;  Άκουσα κριτική από την αντιπολίτευση, που αναφέρθηκε στους προηγούμενους νόμους. Η πολιτική είναι εφαρμοσμένη τέχνη. Αν υποθέσουμε ότι έχετε δίκιο και όλοι αυτοί οι νόμοι του παρελθόντος ήταν πάρα πολύ καλά φτιαγμένοι, σήμερα δεν θα είχαμε πολλά ωραία επιχειρηματικά πάρκα; Έχουμε; Όχι, είναι η απάντηση.

Τα δύο μεγαλύτερα επιχειρηματικά πάρκα της χώρας μας σήμερα, τα Οινόφυτα και το Καλοχώρι, δεν είναι επιχειρηματικά πάρκα αλλά άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις. Προσέξτε, τα δύο μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα έχουν κτιστεί έξω από τους νόμους που έχουμε ψηφίσει, τόσο… πετυχημένοι ήταν οι νόμοι».

  • «Εμείς τι κάναμε στο Υπουργείο Ανάπτυξης; Αναζητήσαμε γιατί δεν δουλεύουν οι νόμοι. Εντοπίσαμε δύο βασικά προβλήματα τα οποία είναι και οι δύο βασικές μεταρρυθμίσεις αυτού του νόμου – αυτό ψηφίζουμε στην ουσία σήμερα.

Τι λέμε; Θέλεις να κάνεις πάρκο; Αφαιρούμε τα ελάχιστα όρια, πάρε μία έκταση που θέλεις να κάνεις επιχειρηματικό πάρκο – αυτό που εσύ νομίζεις ως επενδυτής ότι θα σου αποφέρει χρήματα. Θα έχεις όλη την έκταση όμως. Γιατί; Διότι  όλα αυτά τα χρόνια όποτε πήγαινε να γίνει ένα σοβαρό έργο υποδομής, ένα πάρκο, γίνονταν προσφυγές στα δικαστήρια, τα οποία χρειαζόντουσαν καμιά δεκαετία. Ξέρετε πολλές επιχειρήσεις να περιμένουν μία δεκαετία να τελειώσουν τα δικαστήρια για να φτιάξουν το καινούριο εργοστάσιό τους;

Άρα, τι λέμε εδώ; Από την αρχή αυτά είναι λυμένα. ‘Έχεις την έκταση; Προχώρα, κάνε το πάρκο. Και όχι μόνο προχώρα, αλλά έχουμε βάλει και στο Ταμείο Ανάκαμψης 100 εκατομμύρια ευρώ να σε ενισχύσουμε με έργα υποδομής, με υποσταθμούς της ΔΕΗ ώστε να έχει κίνητρο κάποιος να μπει στο πάρκο».

  • «Και το δεύτερο, οι κοινόχρηστοι χώροι δεν ανήκουν σε όλους τους χρήστες, όπως τώρα, αλλά στο διαχειριστή του πάρκου. Γιατί αυτό;

Ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχω φέρει πολλές επενδύσεις. Στην προσπάθειά μου να φέρω επενδύσεις, προσπάθησα να φέρω επενδυτές και στην ΕΤΒΑ. Σε δύο περιπτώσεις συνάντησα ευήκοα ώτα και μεγάλο ενδιαφέρον. Αφού τους ενημερώσαμε λοιπόν τι εστί ΕΤΒΑ και τι προβλέπει η νομοθεσία μας και αφού και οι δύο μελέτησαν τη νομοθεσία, μας είπαν «λυπούμεθα, δεν μπορούμε να επενδύσουμε στα πάρκα στην Ελλάδα».

Γιατί; Διότι όπως είναι οι νόμοι, είναι αδύνατον να έχει κέρδη ο διαχειριστής. Εάν ο διαχειριστής δεν έχει την κυριότητα και των κοινοχρήστων χώρων και δεν ορίζει αυτός τη σχέση του με τον πελάτη του, τότε δεν έχει κανένα κέρδος από το πάρκο παρά μόνο την καθημερινή διαχείριση.

Ο λόγος που οι κοινόχρηστοι χώροι περιέρχονται στην ιδιοκτησία της εταιρείας που κάνει διαχείριση του πάρκου, είναι για να σταλεί μήνυμα στον ενδιαφερόμενο επενδυτή του μέλλοντος ότι θα έχει κέρδος από το πάρκο.

Αυτό ευνοεί την ΕΤΒΑ γιατί είναι η μόνη έτοιμη να κάνει δουλειά τώρα, υπό αυτή την έννοια την ευνοεί, αλλά είναι και ο μοναδικός τρόπος να αποκτήσει ανταγωνιστές. Γιατί θα έρθουν και άλλοι να φτιάξουν επιχειρηματικά πάρκα στην Ελλάδα, αφού πια θα έχουν συμφέρον από τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου. Και έτσι όλος ο άλυτος κόμπος δεκαετιών, γιατί είμαστε η μόνη χώρα που τελικά δεν καταφέραμε να φτιάξουμε επιχειρηματικά πάρκα, πιστεύουμε θα λυθεί».

  • «Είναι μεγάλο εθνικό στοίχημα να πετύχουμε να γίνουν τα πάρκα και πιστεύουμε ότι μ’ αυτό το νομοσχέδιο θα το επιτύχουμε. Όπως πέτυχαν τόσες άλλες προηγούμενες νομοθετικές μας πρωτοβουλίες κι έτσι πηγαίνει καλά η οικονομία και έχουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις επενδύσεις».
  • «Όταν η ελληνική οικονομία επιτυγχάνει έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης το πρώτο εξάμηνο, 7,8% και θα έχουμε έναν από τους μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε ετήσια βάση σίγουρα – 5,5% είπε χθες το ΔΝΤ, θα δούμε πόσο θα είναι, εγώ πιστεύω ότι μπορεί να είναι και λίγο παραπάνω- με ένα μέσο όρο 2% στις άλλες χώρες, και μόνο ο ρυθμός ανάπτυξης που είναι παραπάνω δεν συντελεί σε παραπάνω πληθωρισμό; Μα στοιχειωδώς να ξέρεις πως δουλεύει η οικονομία, αντιλαμβάνεσαι ότι δεν μπορεί να έχεις μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης με μηδενικό πληθωρισμό, είναι τόσο απλό. Άρα, το ότι υπό αυτές τις συνθήκες και με όλα αυτά που σας είπα, έχουμε σήμερα διαφορά 2 μονάδων από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν είναι αποτυχία της κυβερνήσεως, είναι επιτυχία».

Από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης κατά την ομιλία του επισήμανε ότι «από το νομοσχέδιο της κυβέρνησης απουσιάζει η σύγχρονη τάση και αντίληψη περί οργάνωσης των επιχειρηματικών πάρκων. Απουσιάζει η διασύνδεση με την κυκλική οικονομία και ό,τι έχει να κάνει με το ενεργειακό, το κοινωνικό και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα» συνέχισε, κάνοντας λόγο για «εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και νέες περιβαλλοντικές εκπτώσεις».

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, τόνισε: «Σε ευθεία σύγκρουση με το Σύνταγμα και την γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, τα επιχειρηματικά πάρκα εξαιρούνται από την διαδικασία θεσμοθέτησης με Προεδρικό Διάταγμα». «Εξίσου προβληματική είναι και η αναφορά περί οργάνωσης Επιχειρηματικών Πάρκων σε περιοχές NATURA» πρόσθεσε ο κ. Χαρίτσης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «σε ό,τι έχει να κάνει με το περιβάλλον έχετε κάνει την παρέκκλιση νέα κανονικότητα».

Υποστήριξε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δρομολόγησε μια συνολική, στρατηγικού χαρακτήρα, αντιμετώπιση της βιομηχανικής πολιτικής, με «απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», «ανάπτυξη κινήτρων με προτεραιότητα στην βιομηχανία», «δρομολόγηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού πλαισίου», «καταγραφή όλων των άτυπων βιομηχανικών περιοχών» και «στοχευμένες παρεμβάσεις για την εξυγίανση τους και την μετατροπή τους Επιχειρηματικά Πάρκα, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την περιοχή των Οινοφύτων και την περιοχή του Καλοχωρίου Θεσσαλονίκης». «Αντί να συνεχίσετε αυτή την δουλειά, έχετε εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης σύγχρονης και συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής» είπε ο κ. Χαρίτσης.