Πηγή Εικόνας: Photo by Mohammad Danish from Pexels

Της Τέτης Ηγουμενίδη

Στην αυξανόμενη ζήτηση για ταξίδια και ξενοδοχεία πολυτελείας ποντάρει η Mediterranean Hospitality Venture (MHV), θυγατρική της Prodea ΑΕΕΑΠ, η οποία έχει δρομολογήσει επενδύσεις της τάξεως των 346 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη του υφιστάμενου χαρτοφυλακίου της.

Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά εννέα ξενοδοχειακές μονάδες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία, συνολικά 1.253 κλειδιά, ενώ ο σχεδιασμός της εταιρείας προβλέπει έως το 2032 η σταθεροποιημένη μεικτή αξία ενεργητικού (stabilised Gross Asset Value – GAV) του χαρτοφυλακίου να διαμορφωθεί σε 1,23 δισ. ευρώ, από 671 εκατ. ευρώ το 2026.

Τη στρατηγική και την εξέλιξη των έργων παρουσίασαν, κατά τη διάρκεια ενημερώσεων του ελληνικού Τύπου στη Λεμεσό και τη Λευκωσία, ο διευθύνων σύμβουλος της Prodea, Αριστοτέλης Καρυτινός και ο διευθύνων σύμβουλος της MHV, Αχιλλέας Δωροθέου. Η εταιρεία αναζητεί παράλληλα νέες επενδυτικές ευκαιρίες, με βασικές αγορές ενδιαφέροντος την Ελλάδα και την Ιταλία.

Η αγορά πολυτελούς φιλοξενίας βρίσκεται σε ανοδική πορεία διεθνώς. Σύμφωνα με στοιχεία των Capgemini, Credit Suisse και JLL Research που παρουσίασε η MHV, τα άτομα υψηλής καθαρής περιουσίας αντιστοιχούν μόλις στο 0,3% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά πραγματοποιούν το 36% των συνολικών δαπανών για ταξίδια και σχεδόν το 70% των δαπανών για ταξίδια πολυτελείας.

Η προσφορά ακολουθεί την ίδια πορεία. Τα δωμάτια πολυτελών ξενοδοχείων παγκοσμίως αυξήθηκαν από 525.000 το 1983 σε 1,5 εκατ. το 2023 και εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 1,7 εκατ. έως το 2033. Παρά την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς, η Ελλάδα και η Νότια Ιταλία εξακολουθούν, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, να εμφανίζουν χαμηλότερη συγκέντρωση κεφαλαίων και μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων που λειτουργούν ανεξάρτητα.

Αυξημένη είναι και η παρουσία θεσμικών κεφαλαίων. Οι συναλλαγές για μεμονωμένα πολυτελή ξενοδοχεία έχουν ξεπεράσει τα 10 δισ. ευρώ παγκοσμίως από το 2020, ενώ στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί υψηλές τιμές ανά δωμάτιο, ιδιαίτερα σε resorts και ιστορικά ακίνητα.

Η δραστηριότητα της MHV καλύπτει τον εντοπισμό και τη διάρθρωση επενδυτικών ευκαιριών, την ανάπτυξη ακινήτων, τη λειτουργία ξενοδοχείων και την εμπορική αξιοποίηση οικιστικών έργων, αξιοποιώντας παράλληλα την επενδυτική και αναπτυξιακή εμπειρία της Prodea.

Για το 2032 η εταιρεία θέτει στόχο για σταθεροποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization – EBITDA) ύψους 79 εκατ. ευρώ και σταθεροποιημένη μέση ημερήσια τιμή δωματίου (Average Daily Rate – ADR) περίπου 500 ευρώ.

Από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι την ολοκλήρωση των έργων απομένουν περίπου 252 εκατ. ευρώ σε κεφαλαιουχικές δαπάνες για τα ξενοδοχεία και 94 εκατ. ευρώ για τις οικιστικές αναπτύξεις. Η αξία των κατοικιών κατά την ολοκλήρωσή τους υπολογίζεται σε 207,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για 18.000 τετραγωνικά μέτρα προς ανάπτυξη, με μέση τιμή πώλησης 11.400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η φιλοξενία και τα logistics αποτελούν πλέον δύο βασικούς άξονες της επενδυτικής στρατηγικής της Prodea, μέσω της MHV και της Θριασεύς αντίστοιχα. Στα logistics, η Prodea έχει συμφωνήσει με το Invel Eudora Fund 2 και την LGT Capital Partners για την απόκτηση συνολικά του 49% της σχετικής πλατφόρμας έναντι περίπου 31 εκατ. ευρώ, με την Prodea να διατηρεί το 51%. Όπως εκτιμάται, είναι πιθανή το επόμενο διάστημα η είσοδος επενδυτή και στην MHV, ενώ δεν αποκλείεται και η πώληση άλλων ακινήτων της Prodea που δεν εντάσσονται στους δύο συγκεκριμένους επενδυτικούς άξονες.

Τα εννέα ξενοδοχεία του χαρτοφυλακίου της MHV είναι το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa στη Λεμεσό, το The Landmark Nicosia, Autograph Collection στη Λευκωσία, το Moxy Athens City, το Ergon House Athens και το Domes Mitropoleos στην Αθήνα, το Aliis Resort Porto Heli – MGallery Collection στο Πόρτο Χέλι, το Porto Paros Resort στην Πάρο, το Domes White Coast Milos στη Μήλο και το The Bellevue Hotel στην Cortina d’Ampezzo της Ιταλίας.

Κατά την επίσκεψη στην Κύπρο, οι εκπρόσωποι του ελληνικού Τύπου ξεναγήθηκαν στις δύο μεγαλύτερες αναπτύξεις της MHV στο νησί.

Στη Λεμεσό, το Parklane, a Luxury Collection Resort & Spa διαθέτει 274 κλειδιά, παραλιακό μέτωπο 300 μέτρων και το Kalloni Spa έκτασης 3.000 τετραγωνικών μέτρων. Στο ίδιο ακίνητο έχουν αναπτυχθεί το The Retail Village και τα Parklane Residences, 37 επώνυμες κατοικίες της The Luxury Collection by Marriott.

Στη Λευκωσία βρίσκεται το The Landmark Nicosia, Autograph Collection, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1967 ως Hilton Cyprus, αποτελώντας το πρώτο και μοναδικό ξενοδοχείο πέντε αστέρων της εποχής του στην Κύπρο. Τον Απρίλιο του 2019 πέρασε στον έλεγχο του ομίλου της τότε Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, μετέπειτα Prodea, μέσω της Vibrana Holdings. Μετά την πλήρη ανακαίνισή του επαναλειτούργησε τον Δεκέμβριο του 2025 με 283 κλειδιά.

Η ανάπτυξη στη Λευκωσία περιλαμβάνει ακόμη τον The Landmark Residential Tower με 54 κατοικίες, από τις οποίες έχουν πωληθεί οι 33, καθώς και τον The Landmark Office Tower, πύργο γραφείων 16 ορόφων και συνολικής επιφάνειας 21.650 τετραγωνικών μέτρων.

Στην Ελλάδα, στο Πόρτο Χέλι ανακαινίζεται και επεκτείνεται το Aliis Resort Porto Heli – MGallery Collection, το οποίο θα διαθέτει 100 κλειδιά και από το 2027 θα λειτουργεί υπό το σήμα MGallery Collection της Accor. Στην Πάρο σχεδιάζεται το Porto Paros Resort με περίπου 140 κλειδιά.

Στη Μήλο, το Domes White Coast αποτυπώνεται στην παρουσίαση της MHV με 99 κλειδιά, ενώ η επέκτασή του έχει βρεθεί στο επίκεντρο αντιδράσεων και δικαστικής προσφυγής. Με την απόφαση 1097/2026 το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ως εκπρόθεσμη την αίτηση ακύρωσης κατά των αδειοδοτήσεων του έργου. Ο κ. Καρυτινός, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υποστήριξε ότι η εταιρεία ακολούθησε εξαρχής τις προβλεπόμενες διαδικασίες, σημειώνοντας ότι «ό,τι κάνουμε, το κάνουμε βάσει της νομιμότητας». Όπως είπε, η MHV απέκτησε υφιστάμενο ξενοδοχείο με μεγάλη έκταση και προχώρησε στην επέκτασή του, σημειώνοντας ότι τα πολυτελή ξενοδοχεία χρειάζονται τουλάχιστον 80 δωμάτια για να είναι βιώσιμα. Πρόσθεσε ότι οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν ενώ οι εργασίες βρίσκονταν ήδη σε εξέλιξη, απέρριψε τη σύνδεση του έργου με το Σαρακήνικο και ανέφερε ότι η απαγόρευση εργασιών παραμένει έως τα τέλη Δεκεμβρίου, εν αναμονή της ολοκλήρωσης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ).

Στην Αθήνα, το Moxy Athens City διαθέτει 201 κλειδιά, ενώ τα Ergon House Athens και Domes Mitropoleos έχουν 38 κλειδιά το καθένα. Στην Ιταλία, η MHV αναπτύσσει το The Bellevue Hotel στην Cortina d’Ampezzo, το οποίο μετά την ανακατασκευή του θα λειτουργεί ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων υπό το σήμα Emblems Collection της Accor, με 80 δωμάτια και σουίτες.