Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σήμερα Πέμπτη 29/9 έχει προγραμματίσει να παρουσίασει δημόσια η Alphabet, η μαμά εταιρεία της Google, τα σχέδια της για την ελληνική αγορά.

Τις ανακοινώσεις θα κάνουν σε εκπροσώπους των ΜΜΕ και άλλους συνδαιτημόνες, σε ειδική εκδήλωση στο Θόλο του ΚΠΙΣΝ, παρουσία του Πρρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Πρόεδρος της Google Cloud International, Αντερ Φοξ – Μάρτιν και η Πρόεδρος Νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google Πέγκυ Αντωνάκου.

Η επιλογή του βασικού ομιλητή από τη μονάδα Cloud της Google προϊδεάζει για ανακοινώσεις σχετικά με επένδυση σε data center αλλά πιθανότατα και για δημιουργία γραφείου – θυγατρικής πωλήσεων σε ελληνικές επιχιερήσεις και οργανισμούς.

Σύμφωνα με την πρόσκληση που έλαβε το economix.gr από την Google Ελλάδας, πρόκειται για «μια σημαντική στιγμή για την Google στην Ελλάδα, με στόχο την ανακοίνωση σημαντικών πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας».

Η διατύπωση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η δημιουργία data center, που είναι η πιθανότερη επένδυση που θα ανακοινωθεί, δεν θα είναι η μόνη που θα γίνει. Άλλωστε από το γεγονός και μόνο ότι η Google επενδύσει τα τελευταία χρόνια σταθερά σε μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα για τα έργα της, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια ανακοίνωση θα συνοδεύεται και από σχετικές ανακοινώσεις για την κάλυψη των (μεγάλων) αναγκών σε πράσινη ενέργεια – αν και η Ελλάδα έχει θέμα με τη δυνατότητα του ηλεκτρικού δικτύου να υποστηρίξει πράσινη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τον τρόπο που ξέρει και θέλει η Google, σύμφωνα με όσα κάνει σε άλλες χώρες, λύσεις όμως υπάρχουν….

Ίσως μάλιστα να υπάρχουν και αρκετά άλλα νέα, καθώς η παρουσία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση, πέρα από το prestige που πιθανόν επιδιώκει η κυβέρνηση, μπορεί να συνδυάζεται και με ανακοινώσεις θέσεων εργασίας, νέων προγραμμάτων και υπηρεσιών κλπ. Οι αρχικές φήμες αναφέρουν ότι οι ανακοινώσεις θα περιλαμβάνουν υποδομές cloud και data center, υψηλές ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, εκπαίδευση (με βάση τα πετυχημένα αλλά μικρά προγράμματα των τελευταίων ετών) και νέες εφαρμογές για επιχειρήσεις.

Θυμίζουμε ότι την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν επιλέξει και οι άλλοι δύο κορυφαίοι τεχνολογικοί κολοσσοί, η Microsoft και η Amazon Web Services για τη δημιουργία data centers και έναρξη τοπικής παροχής υπηρεσιών στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Οι κινήσεις αυτές, μαζί με αντίστοιχες από άλλες εταιρείες όπως οι Cisco, Pfizer κλπ αποτελούν βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης για την επιτυχία της πολιτικής της στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων υψηλού προφίλ.

Νεότερα εντός της ημέρας….