Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για επενδύσεις ΑΠΕ στη χώρα μας Ελλάδα, όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης στο 17th IAEE European Energy Conference.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός υπογράμμισε:

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις ΑΠΕ καθώς, πέραν των περιβαλλοντικών λόγων, είναι πλέον η φθηνότερη μορφή ενέργειας, εξαιρουμένης της πυρηνικής. Ο ρόλος της Ελλάδας στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ είναι κομβικός.

Ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα, σε συνάντηση που είχαμε στο γραφείο μου, μου είπε ότι «η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Σαουδική Αραβία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις επόμενες δεκαετίες». Δηλαδή,  μπορεί να παράγει τόση ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ώστε όχι μόνο να καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες αλλά να γίνει εξαγωγέας «πράσινης» ενέργειας και σε άλλες χώρες της ΕΕ που θα την έχουν ανάγκη. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε κι αυτό είναι το όραμα της Κυβέρνησης.

Από την επιθυμία έως την υλοποίηση, η απόσταση, προφανώς, είναι μεγάλη. Το σημείο-κλειδί είναι να αυξηθεί η χωρητικότητα στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας και ν’ αυξηθεί το συντομότερο. Εργαζόμαστε πολύ στο συγκεκριμένο τομέα, έχουμε πολλές ιδέες. Εκτιμούμε ότι τα επόμενα χρόνια θα έχει αυξηθεί η χωρητικότητα κατά 40%, που είναι μεγάλο ποσοστό εάν συγκριθεί με το παρελθόν, αλλά δεν είναι αρκετό.

Το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος θέσπισε ήδη θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο ο επενδυτής έχει περιθώριο δύο ετών να υλοποιήσει την επένδυσή του, αλλιώς χάνει την άδεια σύνδεσης με το δίκτυο. Αυτό πρέπει να γίνει ακόμη πιο αυστηρό.

Ως Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων καλωσορίζω όλες τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις επενδύσεις στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ από τους επενδυτές εκείνους που μπορούν να υλοποιήσουν αμέσως τις επενδύσεις τους έναντι εκείνων που αναζητούν χρηματοδότηση. Αυτό πρεσβεύει η Κυβέρνηση.

Τα επόμενα χρόνια είμαι βέβαιος ότι θα δούμε τεράστια πρόοδο στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στην Ελλάδα. Αυτό είναι το όραμα μου ως υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων ώστε η ενέργεια από ανταγωνιστικό μειονέκτημα που είναι σήμερα να εξελιχθεί σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την ελληνική οικονομία.

Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξεκινά το συντομότερο δυνατό μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 την υλοποίηση προγράμματος 700 εκατ. ευρώ, με το οποίο θα δοθεί η δυνατότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να παράγουν ενέργεια για τις δικές τους ανάγκες. Προς την ίδια κατεύθυνση σημαντική είναι η χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για τις βιομηχανίες – συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος γι’ αυτό -, όπως και η χρηματοδότηση για τις κατοικίες.

Εάν συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο, σε μερικά χρόνια η Ελλάδα θα είναι μια τελείως διαφορετική χώρα».

ΑΔΜΗΕ: Επιτάχυνση των ενεργειακών επενδύσεων, παρά τις δύσκολες συνθήκες στην αγορά    

Την προσήλωση του ΑΔΜΗΕ στην ταχεία υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος, παρά την επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών λόγω της ενεργειακής κρίσης, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας την Παρασκευή στο 17ο ΙΑΕΕ European Energy Conference που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ).

Εν μέσω του ιδιαίτερα ρευστού οικονομικού περιβάλλοντος που συνθέτουν οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις, η άνοδος των επιτοκίων και οι συνεχείς ανατιμήσεις στην ενέργεια, ο κ. Μανουσάκης τόνισε ότι ο ΑΔΜΗΕ καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε με την απαιτούμενη στήριξη από την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή, να συνεχιστεί με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό το ύψους 5 δισ. ευρώ επενδυτικό πρόγραμμα του Διαχειριστή, που θα διπλασιάσει το εθνικό Σύστημα Μεταφοράς έως το 2030.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ ανέδειξε τη σημαντική συμβολή των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, και ιδιαίτερα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στην υλοποίηση των κρίσιμων ενεργειακών επενδύσεων που θα αυξήσουν την επάρκεια εφοδιασμού και θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση. Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι με τα έργα που προβλέπονται στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης του Διαχειριστή θα δημιουργηθούν 10 GW επιπλέον για την ανάπτυξη ΑΠΕ έως το τέλος της δεκαετίας, ενώ το αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον για πράσινα ενεργειακά έργα καθιστά αναγκαία την επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να αποδεσμευθεί πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος για νέες, βιώσιμες επενδύσεις.

Αναφερόμενος στον ενεργειακά δύσκολο επερχόμενο χειμώνα τόνισε ότι οι αρμόδιοι φορείς, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι συντονισμένοι και προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουν όλα τα πιθανά σενάρια κινδύνου, ενώ επανέλαβε ότι στην παρούσα γεωπολιτική συγκυρία η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε ένα στρατηγικό σταυροδρόμι πράσινης ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω των κρίσιμων διεθνών διασυνδέσεων που δρομολογούνται στην ευρύτερη περιοχή με τη συνδρομή του Διαχειριστή.