Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ανατολική Μεσόγειος χωρίς απόβλητα είναι ο στόχος που τέθηκε από το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο και τα αντίστοιχα της Κύπρου και του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια του πρώτου Forum με τον ομώνυμο τίτλο, που πραγματοποιήθηκε με συνεργασία των τριών, με στόχο το άθροισμα δυνάμεων για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου στόχου.

Όπως δήλωσε ο κ. Ηλίας Σπιρτούνιας, Executive Director, American-Hellenic Chamber of Commerce: «Στόχος είναι να κινητοποιήσουμε τα κράτη, τον ιδιωτικό τομέα και τον ακαδημαϊκό κόσμο για να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης». «Η εκρηκτική οικιστική ανάπτυξη, η υπεραλίευση και η μόλυνση αποτελούν βασικές απειλές για τη Μεσόγειο», ανέφερε, καθώς όπως είπε: «Βιομηχανικά λύματα, απορρίμματα καταλήγουν στις θάλασσες με οδυνηρές συνέπειες».

 

 

Σύμφωνα με τον κ. Σπιρτούνια: «Είναι σημαντικό να λάβουμε συνεργατικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και να αφυπνίσουμε τις κοινωνίες μας εν γένει» και έκανε γνωστό ότι τα Επιμελητήρια Κύπρου και Ισραήλ έχουν θέσει ως στόχο να ενισχύσουν την εταιρική σχέση με άλλες μεσογειακές χώρες.

 

 

Όπως ανέφερε απ΄ την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, πρόεδρος του American-Hellenic Chamber of Commerce: «Η Μεσόγειος πλήττεται ήδη από τα μικροπλαστικά», ενώ η επιβάρυνση του οικοσυστήματος έχει εντατικοποιηθεί σοβαρά λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει να δράσουμε. Να περάσουμε στην κυκλική οικονομία, να επαναχρησιμοποιούμε και να ανακυκλώνουμε προϊόντα. Να έχουμε έναν θετικό αντίκτυπο ενισχύοντας την παραγωγή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Και πρόσθεσε ότι: «Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο είναι δεσμευμένο στην τήρηση των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας». «Το Forum στοχεύει να ρίξει φως στην κατάσταση της ρύπανσης της Μεσογείου. Να θέσουμε την θεμέλιο λίθο για ένα αειφόρο σύστημα στην Αν. Μεσόγειο» επεσήμανε. Ενώ ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μία περιφερειακή πλατφόρμα για την ενίσχυση των δράσεων για καθαρή Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλες χώρες.

 

 

Την πρόθεση να συμβάλει στους κοινούς στόχους με όλες του τις δυνάμεις εξέφρασε ο κ. Γιώργος Γεωργίου, πρόεδρος του Κυπριακού AmChams Cyprus, προκειμένου να καταφέρουμε να φθάσουμε σε μία Μεσόγειο μηδενικών εκπομπών αποβλήτων και ρύπων, όπως είπε.

 

 

Απ΄ την πλευρά του ο κ. Oded Rose πρόεδρος του Israel America Chamber of Commerce, αναφέρθηκε σε μία κοινοπραξία με τριακόσια μέλη της οποίας ήδη ηγείται το επιμελητήριο, για την επίτευξη αυτών των σκοπών. «Η βιωσιμότητα είναι πολύ σημαντικό θέμα. Ενώ ήδη δηλώσαμε τη δέσμευσή μας να δουλεύουμε για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και των ESG» επεσήμανε.

 

 

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ιδιαίτερα ρυπασμένη», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κρεμλής, ο επικεφαλής του Circular Economy Committee του Ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου και σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας. «Το περιβάλλον δεν έχει σύνορα και αυτή η ρύπανση επηρεάζει τα πάντα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Κρεμλής επεσήμανε ότι: «Πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις ενεργειακές πηγές, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να σκεφθούμε ότι η κατάσταση μπορεί να επηρεαστεί πολύ αρνητικά όχι μόνο από τη ρύπανση και την κλιματική, αλλά επί προσθέτως πιθανές μελλοντικές εξορυκτικές δραστηριότητες».

 

 

«Στόχος μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Με τα τρία επιμελητήρια δημιουργούμε έναν πυρήνα που μπορεί να αναπτυχθεί με άλλα επιμελητήρια της Μεσογείου», ανέφερε. Και πρόσθεσε ότι: το Forum μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πυρήνα γαλάζιας και πράσινης βιώσιμης ανάπτυξης.

 

 

Σημειώνεται ότι χορηγός επικοινωνίας του πρώτου Litter Free Eastern Mediterranean Forum είναι το ΑΠΕ-ΜΠΕ.