Υποδομές συνδεσιμότητας 5G θα κατασκευαστούν κατά μήκος του διευρωπαϊκού διαδρόμου μεταφορών Ανατολή/Ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα το βουλγαρικό υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility).

Περισσότερα από 3,36 εκατ. ευρώ έχουν εγκριθεί για την κατασκευή υποδομών 5G κατά μήκος του διασυνοριακού διαδρόμου της Σόφιας με τα σύνορα της Βουλγαρίας με τη Σερβία.

Το δεύτερο έργο (5G SEAGUL) αφορά τη συνδεσιμότητα 5G κατά μήκος του διασυνοριακού διαδρόμου μεταφοράς Βουλγαρίας-Ελλάδας. Αυτό θα υλοποιηθεί από μια κοινοπραξία βουλγαρικής και ελληνικών εταιρειών τηλεφωνίας, όπως μεταδίδει το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ. Το έργο στοχεύει στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του 5G στα δίκτυα μεταφορών των ελληνικών και βουλγαρικών αυτοκινητοδρόμων για την υποστήριξη συνδεδεμένων και αυτοματοποιημένων υπηρεσιών κινητικότητας.

Θα υπάρξει ταχεία διαδικτυακή σύνδεση κατά μήκος 300 χιλιομέτρων αυτοκινητόδρομου στην ελληνική πλευρά και 173 χιλιομέτρων στη βουλγαρική.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου είναι 36 μήνες.