Ακίνητα
Ακίνητα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επτά επενδυτικά σχήματα αναμένεται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων , σήμερα Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου που λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το δικαίωμα παραχώρησης και σύστασης του «Φορέα». Σύμφωνα με πληροφορίες στη διαδικασία θα συμμετέχουν τουλάχιστον 7 διεθνή σχήματα. Αξιολογείται ως αρκετά υψηλή συμμετοχή η οποία θα συμβάλλει στον ανταγωνιστικό διάλογο ανάμεσα στην Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και τους υποψήφιους επενδυτές.

Να σημειωθεί ότι η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα γίνει ο ανταγωνιστικός διάλογος με τα Fund που θα παραμείνουν στο διαγωνισμό.

Τα δύο αγκάθια του ανταγωνιστικού διαλόγου για την τελική επιλογή του ενδιαφερόμενου για την υλοποίηση σύστασης του «Φορέα».

Τα Funds έχουν διαμηνύσει προς του αρμόδιους ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ διότι είναι ένα πρόσθετο έξοδο που τους αλλάζει τα οικονομικά δεδομένα. Την ίδια στιγμή τα ευάλωτα νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν πιο υψηλά ενοίκια με τις νέες αντικειμενικές αξίες που ισχύουν από το 2022.

Τα δύο θέματα θα συζητηθούν αρκετά στη δεύτερη φάση διότι είναι κρίσιμα για την ύπαρξη του «Φορέα»

Η ίδια συμμετοχή στα επενδυμένα κεφάλαια του Φορέα, η οποία μπορεί να εισφερθεί ως μετοχικό ή δάνεια μειωμένης εξασφάλισης, θα ανέρχεται στο ποσοστό τουλάχιστον 20% σε κάθε χρονική στιγμή επί των συνολικών κεφαλαιακών αναγκών, ενώ το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του Φορέα θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστον σε εννιά εκατομμύρια 9.000.000 ευρώ. Πέραν της Ίδιας Συμμετοχής, ο Φορέας θα δύναται να χρηματοδοτεί τις αγορές ακινήτων και την εν γένει δραστηριότητά του με δανειακά κεφαλαία από αποδεκτές πηγές χρηματοδότησης που θα καθοριστούν στην Φάση Β’. Το Δημόσιο δεν θα παρέχει οποιαδήποτε απευθείας χρηματοδοτική συμβολή στα κεφάλαια του Φορέα σύμφωνα με την Προκήρυξη .Τέλος να σημειωθεί ότι τις επόμενες δύο ημέρες η αρμόδια επιτροπή με ποιους υποψήφιους θα εντάξει στον ανταγωνιστικό διάλογο με σκοπό την τελική επιλογή του υποψηφίου επενδυτή.

Τα ευάλωτα νοικοκυριά και τα κριτήρια για την επιλογή τους

Την ίδια στιγμή έχει ανοίξει η πλατφόρμα για τα ευάλωτα νοικοκυριά τα οποία πρέπει να εξασφαλίσουν τη βεβαίωση που θα σταματά τους πλειστηριασμούς των ακινήτων των ευάλωτων νοικοκυριών . Επιλέξιμοι είναι οφειλέτες που πληρούν τα εισοδηματικά, περιουσιακά και λοιπά κριτήρια που θεσπίστηκαν και ισχύουν στο προνοιακό πρόγραμμα «Επίδομα Στέγασης» (ΚΥΑ 71670, ΦΕΚ 4500/Β/29-09-2021), σύμφωνα με τα οποία:

α) το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

β) η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ.