Πόρους άνω των 80 εκατομμυρίων ευρώ έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για έργα ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια αλλά και κατοικίες. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα έργα σε δημόσιες υποδομές, έχουν ενταχθεί για χρηματοδότηση δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείων, σχολείων, κλειστών γυμναστηρίων, χώρων πολιτισμού, κτιρίων διοίκησης δημοσίων φορέων, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις κατοικίες, διασφαλίστηκαν πόροι άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να ενταχθούν προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» δικαιούχοι με κατοικίες εντός της Περιφέρειας. Το συγκεκριμένο, μάλιστα, έργο αφορά 2.225 κατοικίες.
Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε ένα σύνολο ενεργειών και δράσεων που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να καλύψει την ανάγκη για ενεργειακή θωράκιση της περιοχής, μετά και τις σημαντικές αλλαγές που συντελούνται διεθνώς, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, «υπήρξε εγκαίρως πρωτοβουλία για την προετοιμασία και την υλοποίηση ενός πλαισίου έργων και δράσεων, εξοικονόμησης ενέργειας και μετάβασης σε πιο φιλικές στο περιβάλλον, πιο οικονομικές και πιο σύγχρονες μορφές ενέργειας». Ο ίδιος επισημαίνει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Σε αυτό το πλαίσιο ήδη έχουμε κάνει σημαντικότατα βήματα, όχι σήμερα που έχει ενσκήψει η ενεργειακή κρίση, αλλά τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να προετοιμάσουμε την περιοχή μας για δυσκολίες ανάλογες με τις σημερινές. Δυσκολίες, που λόγω της κλιματικής κρίσης και της εξάντλησης και διαχείρισης των ενεργειακών πόρων είναι πιθανό να πολλαπλασιαστούν στο μέλλον».
Η αρχή έγινε με το βιοκλιματικό κτίριο της Περιφέρειας
Η αρχή στην προσπάθεια υλοποίησης δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας έγινε από το νέο κτίριο υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα βιοκλιματικά κτίρια στα Βαλκάνια. Σε αυτό το «πράσινο» κτίριο που διαθέτει προβλέψεις και αυτοματισμούς για τη μείωση του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος, το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας ανέρχεται στο 70%, ενώ οι ενεργειακές του ανάγκες σε θέρμανση και ψύξη καλύπτονται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τη γεωθερμία. Στην υλοποίηση του στόχου της εξοικονόμησης ενέργειας συμβάλλουν, επίσης, οι ενισχυμένες θερμομονώσεις στο κέλυφος του κτιρίου, οι ενεργειακοί υαλοπίνακες που δυσκολεύουν τη μετάδοση της θερμότητας από ένα θερμό σε ένα ψυχρό μέρος, οι λαμπτήρες οικονομίας και πολλά ακόμη εξειδικευμένα συστήματα.
Πέντε ακόμη ενεργειακά έργα σε τροχιά υλοποίησης
Πέντε ακόμη ενεργειακά έργα της Περιφέρειας βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Σε αυτά περιλαμβάνονται η προμήθεια και λειτουργία ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων από δημόσιους φορείς, για την οποία διασφαλίστηκαν πόροι άνω των 10 εκατ. ευρώ προκειμένου δημόσιοι φορείς στην Περιφέρεια να αντικαταστήσουν ενεργοβόρα και παλαιά οχήματά τους με ηλεκτροκίνητα. Επίσης διασφαλίστηκαν πόροι άνω των 25 εκατ. ευρώ για την προμήθεια και λειτουργία ηλεκτροκίνητων απορριμματοφόρων, ενώ κονδύλια ύψους 15 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλες τις Μονές του Αγίου Όρους προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή του αυτονομία της Χερσονήσου του Άθω με καθαρή ενέργεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τον τρόπο αυτό αναμένεται να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας στην περιοχή, όπου εδώ και χρόνια η παραγωγή ενέργειας βασίζεται στη λειτουργία γεννητριών που καταναλώνουν πετρέλαιο και στην εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων.
Δράσεις ενεργειακού χαρακτήρα περιλαμβάνονται και για τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι προβλέπεται η χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με επιλέξιμες δαπάνες αυτές που σχετίζονται με μείωση του ενεργειακού κόστους.
Τέλος εγκρίθηκε και είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στη χώρα, που αφορά στην αντικατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στο οδικό δίκτυο ευθύνης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Με την υλοποίησή του αναμένεται ουσιαστική μείωση στην κατανάλωση ενέργειας, καθώς 15.000 συμβατικές λάμπες αντικαθίστανται από νέας τεχνολογίας τύπου led.
Αναφερόμενος συνολικά στην προσπάθεια κάλυψης της ανάγκης για ενεργειακή θωράκιση της Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας κάνει λόγο για αξιοποίηση, με τον βέλτιστο τρόπο, των διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων, εκ μέρους της Περιφέρειας, ώστε να μετατραπούν σε έργο μετρήσιμο για όλους τους πολίτες.
Δήμος Αγ. Παρασκευής: Ενεργειακή αναβάθμιση και όχι σβήσιμο φώτων
Το σχέδιο της ενεργειακής αναβάθμισης θα προωθήσει ο δήμος Αγίας Παρασκευής, προκειμένου να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες που έχει επιφέρει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, ωστόσο η δημοτική Αρχή ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να συμπεριλάβει στα μέτρα το σβήσιμο των φώτων στην πόλη, τονίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έτσι, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των δαπανών, αλλά και της μείωσης του ενεργειακού κόστους, ο δήμος έχει προχωρήσει ήδη σε μελέτες και εφαρμογές προς την κατεύθυνση της ενεργειακής εξοικονόμησης και κάποια από τα μέτρα που είχαν προαποφασιστεί, έρχονται πλέον στο επίκεντρο.
Συγκεκριμένα:
– Έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων τεχνολογίας LED με τηλεδιαχείριση σε πλατείες της πόλης.
– Ολοκληρώθηκαν από τις υπηρεσίες του δήμου οι επικαιροποιημένες μελέτες και ήδη κατατέθηκαν στο αρμόδιο Υπουργείο προτάσεις χρηματοδότησης για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού στο σύνολο του οδικού δικτύου της πόλης, με νέας τεχνολογίας LED σώματα.
– Ξεκίνησαν ήδη κάποιες από τις εργολαβίες για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτιρίων και σύμφωνα με τη δημοτική Αρχή, σύντομα θα ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες.
– Υποβλήθηκαν ήδη στην ΚΤΥΠ οι μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης, ενώ συνεχίζεται η σταδιακή αντικατάσταση με χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης λέβητες στα σχολεία.
Σε δεύτερο στάδιο, ο δήμος Αγίας Παρασκευής μελετά περαιτέρω μέτρα, με στόχο ν’ αξιοποιήσει όλα τα τεχνολογικά εργαλεία που προσφέρονται, όπως με ψηφιακές εφαρμογές «έξυπνης πόλης», με ΑΠΕ, αλλά και με την ένταξη σε ενεργειακές κοινότητες με όμορους δήμους. Ως προς τον φωτισμό όμως, ο δήμαρχος Βασίλης Ζορμπάς είναι κάθετος, πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στο σβήσιμο, αλλά θα επιχειρήσει με άλλους τρόπους να ελαχιστοποιήσει την αύξηση του κόστους.
«Ο οδοφωτισμός δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο δήμος Αγίας Παρασκευής και στη συνέχεια τονίζει: «Η καλύτερη βαδισιμότητα στον διερχόμενο διαβάτη, η αίσθηση ασφάλειας στον κάτοικο, η βελτιωμένη ορατότητα στον οδηγό, αποτυπώνονται σε πλήθος μελετών που αποδεικνύουν πως όπου το φως έρχεται, η εγκληματικότητα αποφεύγεται, τα ατυχήματα μειώνονται, η πόλη ευημερεί».

Και παρακάτω προσθέτει: «Η ενέργεια πλέον κοστίζει και μάλιστα ακριβά. Όχι μόνο σε χρηματικούς όρους, αλλά και σε όρους κλιματικής αλλαγής. Υποσχόμαστε πως θα κάνουμε οτιδήποτε, ώστε τα μέτρα εξοικονόμησης να ελαχιστοποιήσουν τις αυξήσεις του κόστους οδοφωτισμού».
Δήμος Ζωγράφου: Περιορισμός φωτισμού κτιρίων, «ψαλίδι» στη χρήση κλιματιστικών
Τα πρώτα μέτρα για τη μείωση της ηλεκτρικής κατανάλωσης αποφάσισε ο δήμος Ζωγράφου, κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε ο δήμαρχος Βασίλης Θώδας, ώστε να συζητηθούν όλες οι παράμετροι και να τεθεί επί τάπητος το μεγάλο αυτό ζήτημα.
Όπως επισημάνθηκε, η αντικατάσταση του φωτισμού σε όλο τον δήμο με νέους λαμπτήρες LED, που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι, είναι καθοριστική και βοηθά σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Από εκεί και πέρα, αποφασίστηκε σε πρώτη φάση η μείωση της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος στα δημοτικά κτίρια μετά τις 9 το βράδυ, με τον περιορισμό του φωτισμού στο Δημαρχείο, στο παλαιό Δημαρχείο, στο κτίριο της καθαριότητας και στις βίλες Ζωγράφου και Κοτοπούλη. Προτάθηκε ακόμη η μείωση της χρήσης των κλιματιστικών στις δημοτικές υπηρεσίες και η λειτουργία τους, εφόσον είναι απαραίτητη, μόνο σε χαμηλή κλίμακα.
Ο κ. Θώδας τόνισε ότι αυτά είναι τα πρώτα μέτρα και ότι ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης, ο δήμος Ζωγράφου θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων, προκειμένου να συμβάλλει στη συνολική ευρωπαϊκή προσπάθεια για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Τέλος, απεύθυνε έκκληση σε όλους τους δημότες να συμβάλουν στην κοινή προσπάθεια μείωσης της ενέργειας, με την ορθή διαχείριση των ηλεκτρικών συσκευών τους.
Μέτρα στις ευρωπαϊκές χώρες
Μπροστά στις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, οι χώρες της ΕΕ λαμβάνουν μέτρα τόσο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας. Στην Γερμανία τα πρώτα μέτρα ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν μέγιστη θερμοκρασία στα δημόσια κτίρια στους 19 βαθμούς Κελσίου, κατάργηση της θέρμανσης διαδρόμων και κλιμακοστασίων, ενώ μνημεία και δημόσια κτίρια δεν θα φωτίζονται πλέον τη νύχτα. Στην Αυστρία από την άλλη ανακοινώθηκε από τώρα ότι η Βιέννη θα κρατήσει σβηστά τα διάσημα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια στο ιστορικό κέντρο, ενώ στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές ο φωτισμός θα ανάβει μια ώρα αργότερα από ό,τι μέχρι πέρυσι.
Παράλληλα, η Ιταλία σχεδιάζει να μειώσει την θέρμανση σε σπίτια και επιχειρήσεις τον χειμώνα για την μείωση των ποσοτήτων του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί και τον περιορισμό των κινδύνων που προέρχονται από την πλήρη διακοπή της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου.
Πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ιταλία εισήγαγε το 40% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί από την Ρωσία, αλλά έκτοτε κινήθηκε γρήγορα για να αναζητήσει εναλλακτική τροφοδοσία και να μειώσει την εξάρτησή της από την Μόσχα.
Σύμφωνα με κυβερνητικό σχέδιο που ανακοινώθηκε χθες, οι θερμοστάτες σε συγκροτήματα διαμερισμάτων και άλλα δημόσια κτίρια θα ρυθμιστούν στους 19° Κελσίου, έναν βαθμό χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν και στους 17° Κελσίου στους βιομηχανικούς χώρους. Η θέρμανση θα λειτουργεί καθημερινά μία ώρα λιγότερο.
Η Ρώμη βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με το βιομηχανικό λόμπι της Confindustria με στόχο συμφωνία για περαιτέρω μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση.
Η Ιταλία ελπίζει ότι οι περιορισμοί αυτοί θα μειώσουν κατά 3,2 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά την περίοδο από τον Αύγουστο μέχρι τον Μάρτιο και σχεδιάζει να περικόψει άλλα 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα με την χρήση εναλλακτικών καυσίμων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό μπορεί να αυξηθεί μέσω άλλων μέτρων που θα ενθαρρύνουν τους ιδιώτες καταναλωτές και τις επιχειρήσεις για την μείωση της κατανάλωσης, πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική ζήτηση μπορεί να μειωθεί κατά 15%, σύμφωνα και με τα ευρύτερα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Ιταλία έχει πληρώσει τις δεξαμενές του φυσικού αερίου κατά 83% στις αρχές του Σεπτεμβρίου εν όψει των κρύων χειμερινών μηνών.