Πηγή Εικόνας: απε - μπε

Με τη βιοκλιματική ανάπλαση «έξυπνης» διαδρομής συνεχίζεται η ευρύτερη αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντ. Τρίτσης», από την Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν της υπογραφής της σύμβασης από τον ανάδοχο του έργου, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη. Κατά την υπογραφή παρόντες ήταν επίσης, η Γ. Δ/ντρια του Φορέα Μ. Χατζηαθανασίου και ο Προέδρος Σ. Ζωγραφάκης.


Η κεντρική ιδέα για την ανάπλαση της κύριας διαδρομής του Πάρκου, μήκους περίπου 2χλμ, ακολουθεί τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού και την προσβασιμότητα των εμποδιζόμενων ατόμων, όπου ο επισκέπτης στην «έξυπνη» αυτή διαδρομή, θα συναντά σημεία αναφοράς που θα τον ενημερώνουν με «έξυπνο» και σύγχρονο τρόπο για την ιστορία, τον πολιτισμό και το περιβάλλον του Πάρκου.

Όλες οι παρεμβάσεις που προτείνονται είναι ήπιες, ενώ και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι φυσικά και φιλικά προς το περιβάλλον. Παράλληλα, η διαμόρφωση με νέες φυτεύσεις θα αναδείξει ακόμα περισσότερο τη βλάστηση του χώρου, με διάσπαρτους θάμνους και φυτά, σε συνδυασμό με την εγκατάσταση του απαραίτητου αρδευτικού συστήματος ποτίσματος.

Τέλος, το στοιχείο του νερού, που είναι τόσο έντονο στο Πάρκο Τρίτση, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο και γίνεται πιο προσιτό στον επισκέπτη με την αντικατάσταση του κεντρικού συντριβανιού από επιδαπέδιους πίδακες.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης και την εξέλιξη των εργασιών στο Πάρκο Τρίτση, εξέφρασε την ικανοποίησή του επισημαίνοντας:

«Το Μητροπολιτικό Πάρκο Α. Τρίτσης μέσα από την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων, μεταμορφώνεται σε ένα πρότυπο περιβαλλοντικό κέντρο, με χώρους άθλησης, αναψυχής αλλά και εκπαίδευσης. Με συγκεκριμένο σχέδιο συνολικής αναβάθμισης και αξιοποίησής τους, με δράσεις καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου, δίνουμε ξανά ζωντάνια σε έναν σημαντικό πνεύμονα πρασίνου της Αττικής μας, όπου οι πολίτες όλης της Αττικής μπορούν να απολαύσουν στιγμές ξεγνοιασιάς και ξεκούρασης».

Σημειώνεται, ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί τμήμα του ευρύτερου έργου «Περιβαλλοντική, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του Μητροπολιτικού Πάρκου “ Αντώνης Τρίτσης”», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας Καινοτόμες δράσεις – Έξυπνες πόλεις του χρηματοδοτικού προγράμματος «Φυσικό περιβάλλον & καινοτόμες δράσεις 2020» με συνολικό προϋπολογισμό 3.000.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται, ότι ήδη έχουν γίνει εργασίες οι οποίες εξασφάλισαν τη σωστή λειτουργία των λιμνών του Πάρκου και του συστήματος ανακύκλωσης των υδάτων σε όλο το σύμπλεγμα του των λιμνών, με την ενεργοποίηση του αγωγού υδροδότησης ημερήσιας δυναμικότητας 1000 κυβικών μέτρων νερού, την στεγάνωση της λίμνης Νο 5 και του καναλιού που διατρέχει το Πάρκο και το οποίο καταλήγει στην λίμνη Νο 6, καθώς και την αποκατάσταση της ανακυκλοφορίας του νερού από την λίμνη Νο 6 έως την λίμνη Νο 4.