Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Έπιασαν τόπο τα τελεσίγραφα της ΡΑΕ προς τους προμηθευτές που είχαν παρεκκλίνει από τις αρχικές οδηγίες της, η οποία σήμερα όπως είχε προειδοποιήσει θα αναρτούσε τα ονόματα των εταιρειών, στην ιστοσελίδα της, με την ένδειξη ότι παραπλανούν τους καταναλωτές.

Η ΔΕΗ ως πέτρα του σκανδάλου σύμφωνα με τη ΡΑΕ αναμόρφωσε την απάντηση για τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Η νέα απάντηση – κείμενο της επιχείρησης μέχρι την ώρα που …έτρεχε το ρεπορτάζ δεν είχε γνωστό εάν ικανοποιεί τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ή θα χρειαστεί νέα παρέμβαση.

Η …φρέσκια απάντηση της ΔΕΗ στο πνεύμα της ΡΑΕ, αναφέρει ότι «η εμπορική και εκπτωτική πολιτική της εταιρείας εκ των πραγμάτων μεταβάλλεται, προσαρμοζόμενη στα νέα δεδομένα της αγοράς ενέργειας, όπως αυτά διαμορφώνονται από τις πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο των νέων αυτών συνθηκών, το μεγαλύτερο ποσό που συγκεντρώνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την επιδότηση όλων των καταναλωτών, ανεξαρτήτως παρόχου, προέρχεται από τη συνεισφορά της ΔΕΗ, όπως αυτή προβλέπεται στον νόμο στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της επιχείρησης.

Ωστόσο η δεύτερη παράγραφος του κειμένου της ΔΕΗ μετά την παρέμβαση μπορεί να μην ικανοποιεί τη ΡΑΕ διότι αναγράφει, πως το μεγαλύτερο ποσό που συγκεντρώνεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, για την επιδότηση όλων των καταναλωτών, ανεξαρτήτως παρόχου, προέρχεται από τη συνεισφορά της ΔΕΗ

Το αρχικο κείμενο της ΔΕΗ

Πριν την παρέμβαση της ΡΑΕ, η ελεύθερη βούληση των υπευθύνων της ΔΕΗ είχαν διαμορφώσει ένα διαφορετικό κείμενο με το οποίο έλεγε ότι «Συμμορφωνόμαστε με τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς ενέργειας , επομένως η έκπτωση που μέχρι τώρα παρείχαμε , παρέχεται πλέον με εναλλακτικό τρόπο , τροφοδοτώντας το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης , από το οποίο θα επιδοτούνται όλοι οι καταναλωτές.»

 

Ποια είναι η αλήθεια για τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ;

Ο Διαχειριστής ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε ( ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε) συγκεντρώνει τα κεφάλαια του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης τα οποία προέρχονται από τους παραγωγούς ενέργειας , οι οποίοι πλέον δεν αμείβονται με βάση την ημερήσια χονδρεμπορική τιμή της MWh διότι η κυβέρνηση έβαλε πλαφόν στην τιμή αμοιβής ανάλογα με το μέσο παραγωγής ενέργειας.

Παράδειγμα Οι υδροηλεκτρικές μονάδες της ΔΕΗ για τη σημερινή ημέρα παρήγαγαν 11.034 MWh και θα αποζημιωθούν προς 112 ευρώ ανά MWh με το συνολικό έσοδο να ανέρχεται σε 1.235.808 ευρώ.

Η επιβολή του πλαφόν στερεί από τη ΔΕΗ το ποσό των 2.676.763 ευρώ και μεταφέρεται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και στη συνέχεια μοιράζεται στους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών.

Αντίστοιχα και πολύ περισσότερα πλεονάσματα δημιουργούν οι ΑΠΕ , οι λιγνιτικές μονάδες όπως και οι αντίστοιχες μονάδες παραγωγής ενέργειας φυσικού αερίου.

Επίσης η κρατική επιδότηση και συγκεκριμένα τα 377 ευρώ ανα MWh του Αυγούστου προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 300 εκατ. ευρώ.

Πάντως ο υπουργός ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας όταν ανακοίνωσε την επιδότηση του Αυγούστου είχε προσδιορίσει το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων στο 1,13 δι ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, που το τροφοδοτούν οι παραγωγοί ενέργειας.