Electricity Transmission Towers on Field during Sunset
Πηγή Εικόνας: Pixabay - Pexels

Τελεσίγραφο  μέχρι τη Δευτέρα  8 Αυγούστου έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε τρεις  προμηθευτές  ενέργειας να αποκαταστήσουν τις λαθεμενες ερμηνείες που περιβάλλουν  τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου , οι οποίες όμως από τη ΡΑΕ χαρακτηρίζονται  ως  καταχρηστικές πρακτικές που σκοπό έχουν την παραπλάνηση των καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι είναι δεύτερη ανακοίνωση της Αρχής σε διάστημα τεσσάρων ημερών, με τη δεύτερη μάλιστα, να ενημερώνει τους παραβάτες  πως από την Τρίτη 9 Αυγούστου θα τους κρεμάσει στα «μανταλάκια» αν δεν αποκαταστήσουν τις πληροφορίες  που έχουν αναρτηθεί στις ιστοσελίδες τους.

Η αιτία του κακού είναι η ΔΕΗ με τον πρόεδρο  και διευθύνοντα  σύμβουλο Γιώργο  Στάσση να καλείται αποκαταστήσει τα πράγματα  διότι η ΡΑΕ υπόσχεται και πρόστιμα..

 Ποιο είναι το …αμάρτημα της ΔΕΗ;

 Η κρίσιμη ερώτηση στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ που ενόχλησε τη ΡΑΕ έγινε για την  ενημέρωση των καταναλωτών  αλλά  χαρακτηρίστηκε  ως  παραπλανητική  πρακτική  

Η ερώτηση: Καταργήθηκε η έκπτωση στον λογαριασμό ;

Η απάντηση  από την ιστοσελίδα  της ΔΕΗ: 

«Συμμορφωνόμαστε με τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς ενέργειας, επομένως η έκπτωση που μέχρι τώρα παρείχαμε, παρέχεται πλέον με εναλλακτικό τρόπο, τροφοδοτώντας το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο θα επιδοτούνται όλοι οι καταναλωτές.»

Οι φράσεις ότι οι εκπτώσεις  παρέχονται με εναλλακτικό τρόπο μέσα από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης είναι πέρα για πέρα αληθινή, διότι έτσι συμβαίνει. Οι πιστώσεις του ΤΕΜ είναι λεφτά των παραγωγών ενέργειας που μοιράζονται σε όλους τους καταναλωτές.

Η ΡΑΕ με τη χθεσινή της ανακοίνωση προσδιορίζει ως παραπλάνηση όσα αναγράφονται στην απάντηση της ΔΕΗ για τις εκπτώσεις  και διευκρινίζει ότι η επιδότηση, που παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), των τιμολογίων προμήθειας διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 138 του ν. 4951/2022, όπως ισχύει.

Με απλά λόγια για τη ΡΑΕ η αλήθεια είναι ότι η Πολιτεία επιδοτεί τα νοικοκυριά μέσω του ΤΕΜ αλλά δεν αναφέρει πως «γεμίζει»  το ταμείο της ενεργειακής μετάβασης.

Ο 2ος προμηθευτής;

Μετά τη ΔΕΗ, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ΡΑΕ φωτογραφίζει  την Elpedison, η οποία έκανε το ατόπημα στα τιμολόγια του Αυγούστου να προβλέπει εκπτώσεις στα τιμολόγια σε βαθμό που μειώνει την αρχική τιμή της Mwh στο κάτω εύρος της αγοράς.

Έτσι κάποιοι λένε ότι η ΡΑΕ αντί να συγχαρεί τη διοίκηση της Elpedison για την καινοτομία του τιμολογίου αφού επιστρέφει λεφτά στους πελάτες της, φένεται να καταφέρεται εναντίον της. Ίσως οι αρμόδιοι θέλουν ένα πιο «στεγνό» τιμολόγιο από το οποίο ο ένας θα χάνει κι ο άλλος θα κερδίζει. Η περίπτωση  να είναι εξασφαλισμένες και δύο πλευρές (προμηθευτής και καταναλωτής) δεν περνάνε στις Αρχές  παρότι το νέο μοντέλο τιμολόγησης απαιτεί ικανότητες μάντη για να βρεις το κόστος της MWh…

Έγραφε νωρίτερα το economix.gr: Προθεσμία από τη ΡΑΕ για απόσυρση των παραπλανητικών διαφημιστικών καταχωρήσεων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας

Προθεσμία μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα έδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας που δεν έχουν ακόμα προσαρμόσει τις διαφημιστικές τους καταχωρήσεις ώστε να σταματήσουν οι παραπλανητικές αναφορές που έχουν εντοπιστεί, διαφορετικά θα προχωρήσει στην δημοσιοποίηση των επωνυμιών τους.

Η ΡΑΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι ολοκληρώνει τον έλεγχο στις διαφημιστικές καταχωρήσεις για διαφαινόμενες καταχρηστικές πρακτικές Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας, οι οποίες δύνανται να παραπλανούν τους καταναλωτές σε σχέση με την επιδότηση που παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Όπως διαπιστώθηκε από τον έλεγχο, οι Προμηθευτές έχουν αναλάβει ενέργειες για τη συμμόρφωση της διαφημιστικής τους στρατηγικής προς τις απαιτήσεις διαφάνειας, σαφήνειας και αποφυγής πρόκλησης παραπλανητικών εντυπώσεων. «Ωστόσο, τονίζει η Αρχή, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις Προμηθευτών, διαφαίνεται ότι η εμπορική επικοινωνία των προϊόντων τους ελέγχεται περαιτέρω υπό το πρίσμα της παραπλάνησης των καταναλωτών και του αθέμιτου ανταγωνισμού, κατά παράβαση του κείμενου πλαισίου. Στους εν λόγω Προμηθευτές, η Αρχή απηύθυνε σήμερα επιστολή, με την οποία επεσήμανε τις συγκεκριμένες προβληματικές περιπτώσεις διαφημίσεων και έταξε αυστηρή προθεσμία για την υποβολή, έως τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022 και ώρα 11:00, των καταλλήλως αναμορφωμένων καταχωρήσεων, βάσει κατευθύνσεων που θα αποσταλούν εντός της ημέρας σε όλους τους Προμηθευτές».

Τονίζει τέλος ότι θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της τα στοιχεία των Προμηθευτών που δεν απέσυραν – αναθεώρησαν την εμπορική τους πολιτική την Τρίτη στις 11:00 όπως και όσων δε γνωστοποίησαν εμπρόθεσμα τον τρόπο συμμόρφωσής τους προς τις υποχρεώσεις τους.