Σε σειρά σημαντικών έργων στη βάση ενός ολιστικού μοντέλου ανάπτυξης που διασφαλίζει ισότιμες ευκαιρίες ανάπτυξης και ευημερίας των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, στην ενημερωτική εκδήλωση για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων, που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της Π.Ε στον Πειραιά.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Πατούλης εστίασε στην ολοκλήρωση του αγωγού υδροδότησης της Αίγινας από την ΕΥΔΑΠ, στα λιμενικά έργα στην Αίγινα και στην Ύδρα, στην κατασκευή δικτύου αποχέτευσης στη Σαλαμίνα και αποχέτευσης ακαθάρτων στις Σπέτσες, στην αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και στην κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ στα Κύθηρα. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο ολιστικό μοντέλο ανάπτυξης που προωθεί η Περιφέρεια για τα νησιά ο κ Πατούλης, παρατήρησε ότι στηρίζεται στο τρίπτυχο:

  • Ανάπτυξη, με ισχυρές υποδομές.
  • Προστασία του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, για κατοίκους και επισκέπτες.
  • Οργανωμένη τουριστική προβολή, για ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης, απασχόλησης και οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά τα υπό εξέλιξη έργα σε αυτά περιλαμβάνεται ο αγωγός υδροδότησης της Αίγινας, από την ΕΥΔΑΠ, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ, «ένα έργο με αρκετές δυσκολίες» όπως είπε ο περιφερειάρχης, το οποίο δρομολογήθηκε, και από την αρχή του έτους το νησί υδροδοτείτε με αγωγό από την Σαλαμίνα «Κι ως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρωθεί και το τελευταίο κομμάτι του έργου, που αφορά την τσιμεντοποίηση του αγωγού και την προστασία του από φθορές». Στην Αίγινα επίσης πραγματοποιούνται τα λιμενικά έργα αναβάθμισης του λιμανιού της Αγίας Μαρίνας και του λιμανιού της Πέρδικας, προϋπολογισμού 7 εκατ. ενώ αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν στο λιμάνι της Ύδρας. Ενισχύονται οι σχολικές μονάδες με την κατασκευή του νέου 6θεσίου Γυμνασίου Λυκείου Αγκιστρίου, την ανακατασκευή του 1ου Δημοτικού Ύδρας και την κατασκευή της δημοτικής βιβλιοθήκης στη Σαλαμίνα όπως αναβαθμίστηκαν και οι αθλητικές υποδομές του νησιού ενώ κατασκευάστηκαν νέες στα Κύθηρα.

Ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στα σημαντικά έργα οδοποιίας που εκτελέστηκαν το προηγούμενο διάστημα όπως: Το δίκτυο αποχέτευσης σε Αμπελάκια και Σελήνια στη Σαλαμίνα, προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ. Το αποχετευτικό δικτύο στην Ύδρα, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Τα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων μήκους 42 χιλιομέτρων και η εγκατάσταση καθαρισμού λυμάτων στις Σπέτσες με προϋπολογισμό 18 εκατ. ευρώ ενώ αναμένεται, αρχές του 2023, να ξεκινήσει και η ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου των Σπετσών, με προϋπολογισμό άλλα 9,9 εκατ. ευρώ. Επίσης ως το τέλος του 2022 θα ξεκινήσει η εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων του οικισμού της Ύδρας με 10,7 εκατ. ευρώ. Τα έργα ομβρίων κι αντιπλημμυρικής προστασίας στην πόλη της Σαλαμίνας, με 10 εκατ. ευρώ και η μετατόπιση των δικτύων ύδρευσης σε Μέθανα, Τροιζηνία και Πόρο.

Αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι «δόθηκαν από το ΕΣΠΑ 5 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ και την κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΥ στα Κύθηρα κι ενός μικρότερου στα Αντικύθηρα» και υπενθύμισε το στόχο να κλείσει η Φυλή έως το 2025 και στη θέση της να δημιουργηθούν εκατοντάδες γωνιές ανακύκλωσης, Πράσινα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας και αποκεντρωμένες Μονάδες επεξεργασίας Βιοαποβλήτων.

Στα έργα με κοινωνικό πρόσημο περιλαμβάνεται η μελλοντική λειτουργία της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, με τις εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης στο κτίριο της Εκκλησιαστικής Λεουσίου Στέγης σε συνεργασία με την οικία Μητρόπολη. Αλλά και η χρηματοδότηση 11 δράσεων που αφορούν κοινωνικές δομές και παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων, με 3 εκατ. ευρώ μέσα από το ΠΕΠ Αττική.

Ο περιφερειάρχης αφού διαμήνυσε πως η Περιφέρεια επενδύει στη νησιωτικότητα, χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ πολύ βασικό εργαλείο χρηματοδότησης καθώς μέσα από αυτό υλοποιούνται στην ΠΕ.Ν. 400 έργα και δράσεις, με προϋπολογισμό 37 εκατ. ευρώ» εκ των οποίων πέραν της σύνδεσης του αγωγού της Αίγινας με την ΕΥΔΑΠ

  • Δόθηκαν 10,4 εκατ. ευρώ σε 374 επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.
  • Xρηματοδοτήθηκαν με 3 εκατ. ευρώ περίπου, κοινωνικές δομές και δράσεις.
  • Γίνονται ενεργειακές αναβαθμίσεις σε Δημοτικά Κτίρια σε Αίγινα, Κύθηρα, Τροιζήνα και Πόρο.

«Για μας, τα νησιά μας αποτελούν ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Αττική δημοφιλή τουριστικό προορισμό» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: Η διαφημιστική μας καμπάνια δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προβολή των νησιών μας, ενώ στο οπλοστάσιό μας έχουμε προσθέσει και τα ξεχωριστά τοπικά μας προϊόντα. Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν την προσπάθειά μας να καταστήσουμε την Αττική και τα νησιά της Περιφέρεια Ανάπτυξης κι Ευημερίας”.

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο των χωρικών θεματικών ενημερώσεων με σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου» και συμμετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, οι δήμαρχοι Αίγινας Γ. Ζορμπάς, Κυθήρων Ε. Χαρχαλάκης, Σπετσών Π. Λυράκης, Τροιζηνίας-Μεθάνων Σ. Πολλάλης, Ύδρας Γ. Κουκουδάκης, η αντιπεριφερειάρχης Πειραιώς Σ. Αντωνάκου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ε. Μπαρμπαγιάννη, Δ. Κατσικάρης και Σ. Ευσταθόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πόρου Τ. Παπαχρήστου, ο γ.γ. του Δ. Αγκιστρίου Θ. Μπαλούτας, ο αντιδήμαρχος Σαλαμίνας Ν. Κόγιας και εκπρόσωποι επαγγελματικών και κοινωνικών φορέων.

Η αντιπεριφερειάρχης Νήσων Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, στην τοποθέτηση της χαρακτήρισε ιδιαίτερα πλούσιο τον 3ετή απολογισμό έργων στην Π.Ε.Ν. παρά τα σοβαρά προβλήματα που περιστοίχιζαν πολλά προγραμματισμένα έργα το 2019. Ενδεικτικά ανέφερε το βιολογικό των Σπετσών, το γεφύρι του Μάκρωνα στα Κύθηρα, τον υποθαλάσσιο αγωγό και τα λιμάνια της Αίγινας, το δίκτυο όμβριων της Σαλαμίνας, το μεγάλο έργο οδοποιίας στην Τροιζηνία κα. «Ήταν επιτακτική ανάγκη να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες και να δουλέψουμε σκληρά σε συνεργασία με την υπηρεσία τεχνικών έργων ώστε επιτέλους μεγάλα έργα που σέρνονταν, κάποια ακόμα και δέκα χρόνια, να ολοκληρωθούν ή να μπουν επιτέλους σε φάση ολοκλήρωσης. Η Αττική όπως και τα νησιά της αλλάζουν και αυτό πια είναι εμφανές», επισήμανε η ίδια.